Prodejci unesli seniorku, za návrat chtěli podpis smluv

Domácí Domácí
22. 10. 2012 13:00
Osmdesátiletá žena se z předváděcí akce vrátila s několikatisícovým nákupem na úvěr
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Téměř osmdesátiletou ženu odvezli prodejci z předváděcí akce 150 kilometrů daleko, podmínkou návratu zpět byl podpis nevýhodných smluv.

Seniorka z Havířova byla na předváděcí akci poprvé, pořadatelé z První české reklamní společnosti si ji zřejmě vyhlédli.

Když ji začala hledat kamarádka, místo odpovědi si údajně vyslechla jen nadávky, informoval Český rozhlas. Případem se už zabývá Česká obchodní inspekce. Podle její mluvčí nejsou podobné praktiky výjimkou.

Předváděcí akce měla být spojena s návštěvou zámku, ten nakonec navštívila jen jedna z žen, které se k případu vyjádřily. Druhou obchodníci odvezli do Brna, odkud se vrátila s hrnci, ovčími dekami a podepsaným úvěrem.

"Dalo by se říct, že mě unesli. Řekli mi, že jedeme do Brna, a já povídám, proč do Brna? Povídám, že nejdu nikam, ale oni že prý musíte jít," řekla žena pro rozhlas.

Vážně nemocné ženě obchodníci nejdříve řekli, že něco vyhrála. V průběhu předváděcí akce ji pak odvedli ze sálu. Pak údajně následovala neplánovaná cesta do Brna.

Když její kamarádka začala ženu hledat, vyslechla si mnoho vulgarismů a jeden z pořadatelů na ni měl dokonce plivnout.

Podobné případy nejsou výjimkou

Že předváděcí akce zdaleka nestaví jen na výmluvnosti prodejců, rozhlasu potvrdila Miloslava Fléglová z České obchodní inspekce.

"V průběhu letošního roku se nám podařilo dostat na zhruba 170 akcí a bohužel v 70 procentech z nich zjišťujeme některá z porušení zákona o ochraně spotřebitele. Už jim byly nebo budou uloženy sankce v rámci správního řízení," řekla Fléglová. 

Dodala, že na některých akcích je z podobných důvodů nutný i zásah policie.

Zboží, které si lidé zakoupí na předváděcích akcích, je přitom už čtyři měsíce možné do čtrnácti dnů bez sankcí vrátit prodejci. Platná novela občanského zákoníku totiž odstranila výjimku, která v těchto případech znemožňovala odstoupení od kupní smlouvy.

To ale neplatí v případě, že dojde "k opravě a úpravě věci provedené v místě určeném spotřebitelem". Odborníci se obávají, že tato nová výjimka může být zneužívána.

Na předváděcích akcích je tak nyní třeba dávat pozor především na podpis smlouvy, která hovoří o úpravě a opravě zakoupených věcí. Zakoupené zboží pak není možné vrátit.

 

Právě se děje

Další zprávy