Hasič přežil 200 dní bez srdce. Pak ho zradila játra

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 10. 2012 8:57
Muži diagnostikovali nádor srdce, místo něj mu voperovali dvě speciální pumpy
Buňky srdečního svalstva, ilustrační foto.
Buňky srdečního svalstva, ilustrační foto. | Foto: MPI for Heart and Lung Research

Praha - V noci na sobotu 13. října zemřel sedmatřicetiletý Jakub Halík, který po unikátní operaci v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) žil více než půl roku se speciálními pumpami místo nemocného srdce.

"I přes to, že byl pan Halík zařazen na čekací listinu k transplantaci a dělali jsme vše pro to, aby k operaci mohlo dojít, nového srdce se bohužel nedočkal. Jeho zdravotní stav se v poslední době velmi zhoršil - selhaly mu ledviny a játra. S touto zátěží se už jeho organismus nedokázal vyrovnat," prohlásil v tiskové zprávě přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Halík operaci podstoupil, protože měl rozsáhlý nádor srdce. Dvě čerpadla mu místo srdce v IKEM voperovali 3. dubna.

"Přesnou příčinu smrti budeme moci sdělit až po histologickém vyšetření, jehož výsledky budeme mít nejdříve za dva týdny. Jistě už teď víme, že na vině nebyla porucha srdečních pump," dodal Pirk.

Podobnou operaci před Pirkovým týmem zkusili jen lékaři v americkém Houstonu, kde je jedno z nejlepších kardiocenter na světě. Pacient ale po sedmi dnech zemřel.

Na vycházku s bateriemi

Čeští doktoři postup zdokonalili. Halík, který dřív pracoval jako hasič a záchranář, se po operaci stal prvním pacientem na světě, který neměl vůbec žádný hmatný pulz.

"Funkce těla je v podstatě stejná, jen vám nebuší srdce a nemáte tep," řekl v září sám Halík. Dodal, že chodí i na vycházky do okolí. U sebe nosil jen tašku s bateriemi, které pohánějí srdeční pumpu.

Čerpadla HeartMate II, která měl v těle, lékaři v IKEM používají už léta. Díky nim se nemocní mohli dočkat transplantace. Vždy dostávali ale jen jednu speciální pumpu, která měla zajistit činnost levé strany srdce.

V případě Jakuba Halíka experti dva přístroje spojili, museli ale jejich činnost sladit. Z levé srdeční komory se pohání krev do celého těla, je tedy potřeba větší výkon. Podle Pirka trvala synchronizace přímo při operaci na sále několik hodin.

Celý zákrok, který stál zhruba deset milionů korun, hradila pojišťovna.

 

Právě se děje

Další zprávy