Nebezpečný alkohol je stále na trhu, má 28. oběť

Jana Černá
8. 10. 2012 14:10
Celkově se situace uklidnila, řekl ministr zdravotnictví po zasedání krizového štábu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Množství nebezpečného alkoholu, které se ještě může dostat ke spotřebitelům, nelze v současné době odhadnout. Po pravidelném zasedání krizového štábu to uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Situace už je podle štábu stabilizovaná. Minulý týden si metanol nevyžádal žádné další oběti na životech, řekl Heger.

Krátce nato se ale objevily informace o úmrtí dalšího muže, zemřel v úterý v Boršici u Blatnice na Slovácku. Jde o 28. oběť v řadě. Dalších deset lidí se stále léčí v nemocnicích.

"Tento případ potvrzuje, že je stále nadevše aktuální varování, aby lidé nepili alkohol, který není opatřen kolkem a o jehož původu nemají dost informací," poznamenala krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Koordinační skupina, kterou ustavila vláda ze zástupců pěti ministerstev, se nadále zabývá možnými změnami legislativy. Například živnostníkům, kteří opakovaně poruší zákon, by v budoucnu kromě pokut mohlo hrozit pozastavení nebo úplné odebrání živnosti.

Uvažuje se také o úplném zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích a automatech. Stánkoví prodejci by mohli podle Hegera od obcí získávat povolení pro rozlévání alkoholu na konkrétních akcích.

Změnami by měl projít i zákon o spotřebních daních. Příprava daňových trestných činů, která je v současné době těžko postižitelná, by mohla být kriminalizována. V úvahu podle ministra připadá i zavedení licencování prodeje alkoholických nápojů.

Konkrétní návrhy novel má štáb vládě předložit do dvou týdnů, celkově mají zahrnovat zpřísnění postihů za související trestné činy, včetně nalévání alkoholu mladistvým.

Prodejci nemají alkohol likvidovat sami

"Objevují se problémy s tím, že prodejci likvidují lahve, kde nejsou schopni získat doklady o původu lihu - takzvaný rodný list," uvedl Heger. Do likvidace se ale nikdo nemá pouštět sám od sebe.

Z alkoholu určeného k likvidaci budou mít nárok na kompenzaci daňových odvodů, pouze pokud dodrží její schválený postup. Ten ale zatím není určen.

Bez prokázání původu lihu je totiž od uvolnění prohibice možné prodávat pouze tvrdý alkohol vyrobený do konce roku 2011. U alkoholu letošního data výroby mají prodejci dva měsíce na to, aby příslušné dokumenty získali. Pokud se tak nestane, musí se alkoholu zbavit.

Vlna otrav metanolem vypukla v ČR už více než před měsícem, první úmrtí lékaři zaznamenali 3. září. V Česku na ni zemřelo už 28 lidí. Tři úmrtí a sedm hospitalizací hlásí i Polsko.

První náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška ale potvrdil český původ nebezpečného alkoholu v sousední zemi. „Stopa alkoholu nevede do Polska," řekl.

Po celé republice v minulém týdnu pokračovaly kontroly kvality alkoholických nápojů a jejich dokumentace, které stále odhalují závadné vzorky. Například během 2200 kontrol provedených celní správou bylo nalezeno 69 pozitivních vzorků.

Poslední odhady zbývajícího nebezpečného alkoholu hovořily o 15 tisících litrech.

 

Právě se děje

Další zprávy