Anticena pro ÚOOÚ. Prý brání zveřejňování videozáznamů

ČTK ČTK
1. 10. 2012 15:40
Obce proto přestaly záznamy pořizovat nebo je vymazaly, tvrdí organizátoři soutěže
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lucie Kudláčková

Praha - Hlavní anticenu v soutěži o rozhodování úřadů dostal letos Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Obdržel ji podle organizátorů za to, že překrouceným výkladem ochrany osobních údajů a nepodloženými požadavky brání zveřejňovat videozáznamy z jednání zastupitelstev. Předseda úřadu Igor Němec označil přístup organizátorů za nepřijatelný. 

Výsledky desátého ročníku soutěže dnes zveřejnilo pořádající sdružení Otevřená společnost. Jednu z anticen dostal i CERMAT za to, že přes dva roky odmítá poskytnout některé informace ke státním maturitám.

"ÚOOÚ vyvolal masovou vlnu strachu (či alibi), kdy obce přestaly záznamy pořizovat nebo je vymazaly nebo je anonymizují tak přehnaně, že o ničem nevypovídají," uvedli organizátoři soutěže. Obvinili úřad, že je zpolitizovaný a že se stal "ochráncem korupční scény a odpůrcem transparentnosti".

Cena za otevřenost

Němec v reakci na to uvedl, že pořadatelé soutěže si chtějí "uzurpovat právo rozhodovat", které zákony se dodržovat nemusí a které by se dodržovat měly. "To je pro mne nepřijatelné," uvedl.

Podle hnutí Otevřená společnost se ale udělení anticeny opíralo o "rozsáhlé analýzy", které se zabývaly i výroční zprávou ÚOOÚ. Řada doporučení, která úřad odeslal zastupitelstvům, bylo neformálního rázu a nelze je přezkoumat, dodal Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti.

Úřad ve svém stanovisku uvedl, že obce musí ve zveřejňovaných záznamech z jednání anonymizovat projednávané osobní údaje. Zveřejňované záznamy podle Němce nesmějí porušovat právo na soukromí lidí, kterých se jednání zejména o jejich rodinných nebo majetkových věcech týká. Pouze v případě přímého přenosu ze schůze zastupitelstva bez záznamu by stačilo, že účastníci jednání o tom budou informováni.

ÚOOÚ v minulosti získal i cenu za otevřenost, poznamenala mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

"Extrémní případ zlovolnosti"

První místo za porušení přístupu k informacím obsadilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) za to, že přes rozhodnutí soudu a ministerstva školství neposkytl smlouvy související s reformou maturitní zkoušky. Žadatel je chtěl už počátkem roku 2010 spolu se studií proveditelnosti využití výsledku maturitní zkoušky a textů ke školení. Organizátoři přístup centra CERMAT označili na webu za "extrémní příklad zlovolnosti a drzého pohrdání zákonem i nadřízeným orgánem".

"Je nutné a pro centrum ze zákona povinné, chránit informace mající přímý či nepřímý dopad na objektivitu a srovnatelnost zkoušky. A nejde přitom jen o vlastní texty zadání či klíče řešení, ale také, a ne v neposlední řadě, o technologie, organizační principy a osoby, které jsou součástí celého komplexu přípravy a realizace zkoušek," upozornil šéf CERMAT Jiří Zíka. Podle něj organizace pracuje ve zvláštním bezpečnostním režimu. Navíc prý 90 procent žádostí o informace Cermatu pochází od firem, které tak chtějí získat podnikatelskou výhodu.

Anticena za potírání svobody projevu poputuje od hodnotící poroty do Vestce u Prahy za cenzuru radničního periodika. Radnice do Vesteckých listů odmítla podle organizátorů zařadit články jednoho ze zastupitelů, například o pokutě obci za nepovolenou stavbu lávky přes rybník.

Rada obce změnila pravidla pro vydávání periodika, ve kterých se prý již neumožňují příspěvky občanů. Také anticenu, o níž hlasováním na webu sdružení rozhodla veřejnost, dostalo získala radnice městské části Brno - jih za cenzuru v radničních novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy