Rodný list lahví? To děláme už roky, zní z likérek

Pavel Baroch
21. 9. 2012 14:55
Likérnická unie vyzvala vládu, aby pustila do obchodů a barů nezávadný alkohol
Foto: Karel Toman

Praha - Unie výrobců a dovozců lihovin, sdružující dvanáct největších tuzemských firem, vyzvala vládu, aby do obchodů, barů či restaurací pustila nezávadný alkohol, který je snadno zkontrolovatelný takzvaným LOT kódem na etiketě lahve.

S jeho pomocí je možné přesně dohledat celou historii výrobku včetně vstupních surovin. Všichni členové likérnické unie přitom na svých lahvích LOT kód mají, čímž splňují evropskou i českou legislativu.

Renomované likérky, mezi něž patří karlovarská Becherovka, plzeňský Stock nebo Rudolf Jelínek, proto nechápou rozhodnutí vlády zavést "rodný list" ke každé lahvi s alkoholem převyšujícím 20 procent.

"Dle našeho mínění veškeré požadované postupy ohledně vybavení každého výrobku rodným listem s novými parametry jsou pouze zdvojením již existujícího systému, který všechny naše společnosti mají zaveden již několik let," uvedla Unie výrobců a dovozců lihovin.

Stáhněte závadný a neznámý alkohol

Poznamenala, že LOT kód mají i zavedené zahraniční značky, které se do Česka dovážejí. Takže například stejnou lahev skotské whisky je nyní možné koupit pár kilometrů za českými hranicemi, ale v českém obchodě nebo restauraci nikoli.

"Zavádění nových, zvláštních postupů do standardní mezinárodní praxe tak může způsobit problémy s uznáním původu českého zboží v rámci legálního mezinárodního obchodu s lihovinami," upozornila unie.

Sdružení dvanácti firem spolu s Českým sdružením značkových výrobků doporučila vládě, aby z prodeje stáhla všechny produkty, v nichž testy jednak zjistily zvýšenou hladinu metanolu anebo u nich není možné prostřednictvím výrobního kódu nebo čísla šarže dohledat jejich původ.

Foto: Ludvík Hradilek

Odškodnění není na pořadu dne

Antony Schofield, generální ředitel karlovarské Becherovky a zástupce Českého sdružení značkových výrobků uvedl, že u žádného ze zavedených výrobců a dovozců se neobjevil alkohol se zvýšenou hladinou metanolu.

"Proto vnímáme opatření vlády jako bezprecedentní s ohledem na to, že primárně postihuje pouze legální a renomované výrobce," sdělila likérnická unie, jejíž členové jsou plátci více než 80 procent spotřební daně z alkoholu v Česku.

Likérky ale zatím nehodlají požadovat po české vládě odškodnění. "Jsem toho názoru, že kompenzace není na pořadu dne," odpověděl na otázku Aktuálně.cz Antony Schofield, podle něhož se především musí dostat výroby renomovaných likérek na trh, a teprve pak případě řešit odškodnění.

"Škoda je zatím nevyčíslitelná," řekl Schofield, jehož Becherovku navíc citelně zasáhl zákaz vývozu, takže firma ještě neví, jestli obnoví po neděli výrobu.

Nový kolek jako uklidnění veřejnosti

Unie výrobců a dovozců lihovin zpochybnilo i zavedení nových kolků na alkohol. Tvrdí, že to je jen na uklidnění veřejnosti a na získání času, než se padělatelé nové situaci přizpůsobí. Podle unie tvoří černý trh s alkoholem 25 až 30 procent, zatímco v zavedených evropských zemích to není ani 10 procent.

Proto unie navrhla vládě i to, aby se ustanovila koordinační skupina složená z odpovědných státních orgánů a profesních sdružení, která by se dlouhodobě podílela na efektivní regulaci a kontrole trhu.

Z dlouhodobých opatření by podle unie pomohlo vytvoření stálé speciální kriminalistické skupiny zabývající se nelegální výrobou a obchodem s lihem, dokonalá denaturace lihu pro nepotravinářské účely a evidence pohybu i denaturovaného nepotravinářského lihu, snížení objemu spotřebitelských balení ze 6 na maximálně 3 litry, zavedení registračních pokladen v gastronomii, regulace pěstitelského pálení nebo překvalifikace nepřihlášené destilační aparatury a nakládání s nelegálním alkoholem zpět na trestný čin.

 

Právě se děje

Další zprávy