Zemřel Jiří Musil, nestorovi sociologie bylo 84 let

ČTK ČTK
17. 9. 2012 18:13
Jeho učitelem byl i známý český filozof Jan Patočka

Praha - Nestor české sociologie, vědec evropského formátu Jiří Musil zemřel v neděli ve věku 84 let.

Byl jedním z posledních absolventů oboru sociologie a filozofie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy po druhé světové válce, než komunistický režim tyto obory potlačil.

Jeho učitelem byl i známý český filozof Jan Patočka, informovala Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, kde v závěru své vědecké kariéry působil.

Mezi dnes už klasická díla české sociologie patří Musilovy publikace o sociologii města a sociologii bydlení. Dlouhodobě spolupracoval s demografy, urbanisty a architekty především ve Výzkumném ústavu výstavby a architektury a byl zárukou nejednostranného vidění zkoumaných témat.

ČVUT, Budapešť i Varšava

Po roce 1989 působil na Fakultě architektury Českého vysokého učení technického, v letech 1990 až 1992 se stal ředitelem Sociologického ústavu Akademie věd a později byl zvolen předsedou Evropské sociologické společnosti.

Musil byl s filozofem a sociálním antropologem Ernestem Gellnerem jednou ze zakladatelských osobností Středoevropské univerzity v Praze, kde tehdy tato škola také působila. Učil na ní také v Budapešti a ve Varšavě. V posledních letech intenzivně spolupracoval s Centrem pro sociální a ekonomické strategie při Fakultě sociálních věd UK, včetně řízení rozsáhlého projektu věnovaného sociální soudržnosti.

Kolegové profesora Musila zdůrazňují, že vždycky spojoval snahu o profesní dokonalost s vědomím, že jí není možné dosáhnout bez osobního zaujetí, vědecké korektnosti a slušnosti. Byl proto velkým vzorem pro řadu mladších spolupracovníků, pro které měl porozumění a byl připraven jim pomáhat.

 

Právě se děje

Další zprávy