Zákaz potrvá dny, očekává Heger. Otrav určitě přibyde

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 9. 2012 11:30
Zákaz především upozornil všechny, že tu nebezpečí je, říká v krátkém rozhovoru
Leoš Heger.
Leoš Heger. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger je s prvními dopady plošného zákazu prodeje lihovin s obsahem alkoholu vyšším než 20 procent spokojený.

"Podařilo se rozšířit v dobrém slova smyslu ´poplašnou zprávu´," pochvaluje si v krátkém rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz.

Heger odhaduje, že zákaz prodeje potrvá "spíše v řádu dnů". Odvolání zákazu bude záležet na práci policie, ale především na tom, jak se podaří právně vyřešit regulaci prodeje alkoholu zejména u stánků a na tržištích.

"Případů otravy bude ještě zcela určitě přibývat," varuje současně Heger.

"Strašně jsme nad tím váhali, ale mrtvých je už 19 nebo 20, je to tedy velmi vážné. A jedním z impulsů bylo, že se případ otravy objevil i v Praze," říká ministr.

"Tady nejde o to, že by to v Praze být nesmělo a na Moravě třeba ano, ale o to, že to byl další kraj, navíc oblast, kde je množství černých obchodníků," vysvětluje Heger.

Aktuálně. cz: Na čem teď záleží, kdy plošná prohibice skončí?

Leoš Heger: Tak začali jsme tomu říkat "prohibice", ale není to vůbec srovnatelné s tím, co se pod tím myslelo svého času v USA. U nás jde o částečný zákaz prodeje, ale nikoliv konzumace alkoholu. Rádi bychom, aby trval co nejkratší dobu, je to problém pro restaurace, stát přichází o spoustu peněz. Takže bych to počítal spíše na dny.

Nebezpečí je ale značné, jedná se spíše o levnější sféru prodeje - stánky, tržnice. Takže budeme hledat nějakou právní cestu, jak to regulovat. Je ale obtížné říct: v nižších cenových skupinách se prodávat nesmí a ve vyšších ano. Takže spolu s potravinářskou inspekcí hledáme nějaké právní řešení.

A.cz: Takže tou "stopkou" není třeba moment, kdy by policie odhalila zdroj?

Kdyby se podařilo objevit zdroj, bylo by to mnohem jednodušší. Rozhodnutí o zákazu stálo na analýzách, kde všude se případy vyskytly. Ale to může trvat dlouho. Takže možností je víc: bude záležet na tom, jak bude policie konat, jak budou případy přibývat.

U dvaceti případů se dá říct, že může být povolen třeba alkohol z dovozu a že půjde jen o sféru té levnější tuzemské produkce. O tom se budeme dnes radit na krizovém štábu.

A.cz: "Prohibice" ale problém přece nevyřeší - lidé mohou mít zásoby alkoholu doma a ani netuší, že je nebezpečný...

Ano, to je nepříjemné. Jsme si vědomi, že tento zákaz neznamená, že by to bylo vyřešené a naše alkoholová scéna bezpečná. Ale zákaz i otevřel větší prostor pro konání policie.

A.cz: V tom tedy vidíte přínos zákazu?

Nemalý efekt je jasný: je to signál celé společnosti, že tu nebezpečí je. Tady se podařila v dobrém slova smyslu "poplašná zpráva", upozornění lidí na problém.

A.cz: Máte nějaký monitoring pátečního večera, jak to s dodržováním zákazu vypadalo?

Mám zatím jen útržkovité informace, detaqilní dostanu dnes. Ale účinné to bylo. Ocenil jsem přístup policie - oni teď nedělají postihy, ale šíří tu zprávu mezi obchodníky a dávají jasný signál, že v dalších dnech už pokuty budou.

Co jsem já viděl obchody, tak to akceptovaly, vyvěšují cedule, přelepují boxy.

První minuty prohibice. Podívejte se na fotoreportáž:

 

Právě se děje

Další zprávy