Sobota online: Nemocnice stále hlásí nové případy

Martina Machová Aktuálně.cz Petr Kučera ČTK Martina Machová, Aktuálně.cz, Petr Kučera, ČTK, Eliška Morochovičová
15. 9. 2012 23:25
Sobotní události sledujeme v online reportáži. Je to den, jaký Česko ještě nezažilo
Foto: Ludvík Hradilek

Online reportáž - Česká republika má za sebou sobotu, během které se nikde - ani v restauracích nebo "značkových" řetězcích - nesmí prodávat tvrdý alkohol, tedy o obsahu ethanolu od 20 %.

Ministerstvo zdravotnictví zatím nedokáže říct, jak dlouho by mohl zákaz prodeje a nalévání tvrdého alkoholu platit. Nepokládá ale za pravděpodobné, že by byl zrušen v nejbližších dnech, protože otrávených stále ještě přibývá.

Podle ministra Leoše Hegera krizový štáb nyní proto diskutuje o možnosti případného zmírnění nařízení - debatuje mimo jiné o definici bezpečného alkoholu či bezpečných lokalit.

Heger řekl, že doufá, že by se opatření mohlo "v rozumné době" zúžit "na rizikové záležitosti a místa".

Události jsme po celou sobotu sledovali v online reportáži:

22:30 - Podle policejního prezidenta Martina Červíčka nastal ve vyšetřování případu "výrazný posun především ve Zlínském a Olomouckém, ale i v Moravskoslezském kraji". Dodal, že policie směřuje nejen k dealerům a prodejcům, ale i k osobám, které by se mohly podílet na dodávání surovin pro závadný alkohol a celou činnost by mohly organizovat. "Rozhodně nelze mluvit o jediném zdroji a rozhodně nelze mluvit o tom, že bychom byli v nějaké konečné fázi vyšetřování," podotkl ale Červíček.

22:10 - Podle náměstka ministra vnitra Jaroslava Hrušky policie za posledních 24 hodin provedla bezmála 30 000 kontrol v obchodech, stáncích, restauracích či barech. Hasiči za tu dobu udělali rozbory 47 vzorků. V některých lahvích, kde se metanol potvrdil, byla jeho povolená dávka překročena 26krát. Dalších 387 vzorků zajistili celníci. Výsledky štáb nesdělil. 

Česká prohibice pohledem světových médií:

20:00 - "Začínáme diskutovat o tom, jak nadefinovat bezpečný alkohol," říká ministr zdravotnictví Leoš Heger. Podle něj se totiž všechny otravy dosud týkaly konzumace českých značek. Je tak možné, že by se zákaz v budoucnu netýkal kvalitního zahraničního alkoholu. "Ale v nejbližších dnech to nebude, situace je stále vážná," dodal ministr.

19:50 - Od pátečního poledne přibylo v ČR osm nových pacientů otrávených metanolem. Během jednání operativní meziresortní skupiny to dnes řekl České televizi ministr zdravotnictví Leoš Heger.

První případ se podle něj objevil také v Pardubickém kraji, což však vzápětí Pardubická krajská nemocnice popřela. Nově otrávených by tak zřejmě mělo být sedm.

"Do Pardubické krajské nemocnice dnes dopoledne rychlá záchranná služba přivezla padesátiletého muže s podezřením na intoxikaci metylalkoholem, které se ale neprokázalo," řekl mluvčí nemocnice Dušan Korel. Muž podle něj měl jiný zdravotní problém nesouvisející s požitím metanolu a později byl přeložen do hradecké fakultní nemocnice.

19:40 - Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo etikety lahví, ve kterých byl nalezen závadný alkohol. Podle ministerstva může jít o padělky.

18:40 - Premiér Petr Nečas dnes řekl, že zákaz prodeje alkoholu byl vyhlášen s jeho vědomím. Zákrok byl nezbytný pro ochranu zdraví občanů, uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Dodal, že ministerstvo zdravotnictví i krizový štáb vlády vyhodnotily místa, kde se jedovatý alkohol objevil. "Podle údajů, které mi (Heger) předložil, bylo jasné, že rizika nejsou omezena jen na stánkový prodej, ale týkají se i nákupů v kamenných obchodech a konzumace v restauracích," uvedl premiér.

Připustil, že jde o mimořádné opatření, ale vyjádřil naději, že občané pochopí, že v zájmu ochrany jejich zdraví a životů bylo nezbytné.

18:30 - Prohibici už podpořili i zástupci opoziční ČSSD, KSČM a prezidentští kandidáti Jan Fischer a Miloš Zeman. Vydání zákazu považují za správný krok, ale většinou shodují se na tom, že plošný zákaz je možné strpět jen několik dní.

17:30 - Moravskoslezská policie v sobotu odpoledne obvinila další dva lidi v souvislosti s jedovatým alkoholem. Celkem už bylo v tomto kraji obviněno 12 lidí.

Tři obvinění jsou ve vazbě, šest na rozhodnutí o uvalení vazby čeká, tři jsou vyšetřováni na svobodě. ČTK to řekla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Všichni jsou obviněni z úmyslných i nedbalostních trestných činů, jako je ohrožování zdraví závadnými potravinami, nebo porušení různých předpisů, které souvisejí s intoxikacemi nebo daňovými delikty.

17:10 - K prohibici se vyjádřila i společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka. Uvádí, že se ztotožňuje přijetím zásadních rozhodnutí v takto kritické situaci, ale s rozhodnutím vlády o prohibici nesouhlasí.

"Domníváme se, že toto opatření naopak přispěje k podpoře černého trhu, nepomůže řešení jádra problému, kterým je nelegální výroba alkoholu, a ve svém důsledku může ještě zvýšit zdravotní hrozby pro spotřebitele," uvedl obchodní ředitel společnosti Erik Čížek.

Připomíná také důležitost potrestání kriminálních osob, které jsou napojeny na nezákonnou výrobu a distribuci kontaminovaného alkoholu.

Unie dovozců a výrobců lihovin nechtěla rozhodnutí vlády komentovat. Uvádí ale, že "klíčovým úkolem Unie zůstává eliminace černého trhu, kvůli kterému se do rukou spotřebitelů dostaly produkty kontaminované metylalkoholem a způsobily ohrožení jejich životů a zdraví," jak napsal mluvčí UDVL Michal Donath.

17:00 - U ženy, jež byla dnes převezena do litvínovské nemocnice, se otrava metylalkoholem nepotvrdila.

"Devětačtyřicetiletá žena z litvínovské čtvrti Janov pila alkohol z neokolkované láhve," řekla ČTK policejní mluvčí Marie Pivková.

Podle Vondry však byla žena jen jedním z mnoha lidí, kterým způsobila zdravotní potíže pouhá podnapilost. "Po noci z pátku na sobotu podobných případů míváme deset až dvanáct," uvedl mluvčí.

16:50 - Zlínská policie v odpoledních hodinách obvinila další dvě osoby z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až osmileté vězení. Potvrdil to mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Dvojice údajně obchodovala s pančovaným alkoholem ve větším rozsahu. Podle Jaroše se jejich role v síti dealerů budou ještě zjišťovat. Kriminalisté v jejich případě podali návrh na vzetí do vazby.

16:40 - Vyhlášení zákazu prodeje a nalévání tvrdého alkoholu v České republice vyvolalo pozornost řady zahraničních médií, podle nichž jde o bezprecedentní krok.

Většina zdůrazňuje, že v zemi byl zaznamenán nejhorší případ otrav metylalkoholem za poslední desetiletí.

Například americký list The Wall Street Journal napsal, že jde o první zákaz tohoto druhu v zemi, která je stejně jako její sousedi známá poměrně volnými pravidly prodeje alkoholu. Mnoho stánků s rychlým občerstvením také nabízí whisky, vodku nebo koňak v lahvích nebo i v plastikových šálcích.

List upozorňuje, že těžké ekonomické časy směrují poptávku ke stánkům a dalším zařízením prodávajícím ilegální alkohol.

15:55 - V nemocnici je další žena s podezřením na otravu metylalkoholem.

"Devětačtyřicetiletá žena z litvínovské čtvrti Janov pila alkohol z neokolkované láhve. Zatím není jasné, zda byla intoxikována, protože obsah láhve se prověřuje," uvedla policejní mluvčí Marie Pivková.

Pokud by se podezření potvrdilo, byl by to v Ústeckém kraji první případ nynější vlny otrav jedovatým alkoholem. 

15:50 - Alternativu k tvrdému alkoholu, který v těchto dnech nikde na území Česka nekoupíte, může být takzvané "babské pití". Rozličné krémové či ovocné likéry nebo griotka mají zpravidla do 20 procent alkoholu, a prodejci je tak nadále nabízejí.

Zákaz se netýká ani většiny medovin, tedy alkoholických nápojů vyráběných kvašením z medu a vody. Povoleny jsou také mnohé aperitivy a vermuty.

O prohibici v Česku píše i BBC
O prohibici v Česku píše i BBC | Foto: Aktuálně.cz

14:55 - Policie v Olomouckém kraji dosud žádnou pokutu kvůli zákazu prodeje tvrdého alkoholu nad 20 procent neudělila.

Hlídky obcházejí restaurace, supermarkety i večerky a upozorňují, že alkohol musí zmizet. Jde o to provozovatele informovat, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Policie nasadila v kraji do nočních kontrol 142 příslušníků, kteří zkontrolovali dohromady 857 provozoven. Podle Štrbákové nezaznamenali žádné konflikty.

13:55 - Policejní kontroly hospod a prodejen v Královéhradeckém a Ústeckém kraji prozatím neodhalily žádná závažná pochybení.

Podezřelé byly jen některé láhve nalezené v Ústeckém kraji, u nichž se bude zjišťovat, zda neměly padělané kolky. Kde se našly, policie nesdělila.

Regály v obchodech, na nichž ještě v pátek byly lahve tvrdého alkoholu, dnes zejí prázdnotou. Bez tvrdého alkoholu se musejí obejít i návštěvníci dnešních dožínek v Hradci Králové.

13:35 - Na kontrolách provozoven v Praze se podílejí také hygienici, celníci či zástupci obchodní a potravinářské inspekce. Na společné dopolední schůzce, které se účastnili i lidé z pražského magistrátu, koordinovali další postup.

Podle mluvčí pražského magistrátu Terezy Králové z jednání vyplynulo, že všechny prověřované vzorky zabaveného alkoholu byly zatím negativní, metanol se v nich nenašel.

13:30 - Muž, který se dnes v Boskovicích otrávil metylalkoholem, je v kritickém stavu. Potvrdila to pro ČTK mluvčí boskovické nemocnice Eva Fruhwirtová.

Potřebný lék si zdravotníci nechali přivézt z Fakultní nemocnice v Olomouci.

13:30 - Pražská policie se nadále snaží zmapovat, co muž, který se otrávil v Praze metanolem, v posledních dnech přesně dělal.

"V tuto chvíli máme zadokumentovány tři podniky, kde k intoxikaci mohlo dojít. Ještě v noci jsme tam provedli kontrolu. Zajistili jsme v těchto provozovnách zhruba deset lahví tvrdého alkoholu," uvedl zástupce šéfa kriminální služby z Prahy 2 Jan Koníř.

První výsledky rozborů by mohly být ještě dnes.

Foto: Petr Vyoral

Případ se zatím vyšetřuje jako trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami z nedbalosti. Pachateli hrozí až dva roky vězení, upřesnil Koníř.

Doplnil, že třicetiletý muž pil rum. "Podle našich informací poškozený výhradně požíval rum s označením tuzemák. Dá se předpokládat, že zdrojem intoxikace na území hlavního města Prahy byl jakýsi alkohol, který se tvářil jako tuzemák," řekl Koníř.

13:20 - Zlínští kriminalisté obvinili další dva muže ze Zlínska, ročník narození 1972 a 1974, z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až tříleté vězení. Řekl to mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Ve Zlínském kraji tak už byli v kauze otráveného alkoholu obviněni čtyři lidé. Další dvě osoby policie zadržela a vyslýchá je.
Dva naposledy obvinění podle policie distribuovali a prodávali pančovaný alkohol. V síti nelegálních prodejců jde zřejmě o "menší ryby".

Podle Jaroše lze očekávat, že podobných osob bude obviněno ještě více.

O osudu dvou dalších v pátek zadržených osob se rozhodne v následujících hodinách. Podle informací ČTK jeden ze zadržených patřil k lidem, kteří s nelegálním alkoholem obchodovali ve větším množství.

13:00 - "Česko? Dají vám vodku i ve fast foodu," píší ve světě. Podívejte se na první ohlasy zahraničních médií.

12:25 - Nemocnice v Boskovicích na Blanensku přijala osmatřicetiletého muže s otravou metylalkoholem. Pil destilát z lahve bez označení původu. Jde o třetí otravu na jižní Moravě.

Muže přivezla dnes kolem 7.30 rychlá záchranná služba z nedaleké obce. Brněnský Ústav soudního lékařství pak ze vzorku krve potvrdil otravu metylalkoholem. Policistům se podařilo zajistit také lahev, ze které muž pil. Chybí na ní etiketa.

Fotoreportáž z prvních okamžiků prohibice:

12:05 - Pražská policie prověřila podniky v metropoli, v nichž popíjel muž otrávený metanolem. Zabavila deset lahví tvrdého alkoholu, u kterých zřejmě někdo manipuloval s kolky. Otrávený muž popíjel od začátku týdne v několika podnicích v Praze 1, 2 a 5. Policie zatím otráveného nevyslechla, mluvila ale s několika lidmi z jeho okolí. Třicetiletý muž prý pil výhradně "tuzemák".

12:00 - "Otrav ještě určitě přibyde. Zákaz potrvá řádově dny," říká ministr zdravotnictví Leoš Heger v rozhovoru pro Aktuálně.cz (čtěte zde).

11:42 - Policisté v pátek večer zabavili v jedné z obcí na Znojemsku asi 1240 litrů neokolkovaných lihovin. Zásoby alkoholu našli v přístavku rodinného domku. Šlo o více než 600 litrů rumu, 500 litrů vodky a desítky litrových lahví dalších destilátů.

Případem se nyní zabývají celníci, kteří neoznačený alkohol zabaví, odeberou vzorky a provedou testy. Za nakládání s neoznačeným lihem hrozí pokuta až pět milionů korun, uvedla mluvčí brněnské Celní správy Lada Temňáková. Celníci začnou prověřovat také případnou trestní zodpovědnost. Na místě nebylo destilační zařízení, alkohol se tam zřejmě vozil odjinud.

Další případ odhalili policisté a celníci v Hustopečích u Brna. V pátek tam našli černou palírnu. V barelech bylo asi 500 litrů alkoholu. "Únik na spotřební dani odhadujeme asi na 75 tisíc korun," uvedla Temňáková.

11:29 - Policie v Pardubickém kraji při kontrolách po pátečním zákazu prodeje alkoholu na několika místech zajistila podezřelé lahve alkoholu. Lahve policie poslala na rozbor. Celkem policie v kraji od pátečního večera do dnešního dopoledne provedla přes 1000 kontrol zařízení, kde se prodává nebo nalévá alkohol.

V Pardubickém kraji se podle dostupných informací zatím otrava metylalkoholem nevyskytla.

Podezřelé lahve policie zajistila ve dvou případech na Chrudimsku a také na Orlickoústecku. Páteční večerní kontroly byly podle Maturové také informativního charakteru, protože ne všichni prodejci alkoholu se mohli o nařízení ministerstva zdravotnictví ihned dozvědět. V kontrolách bude policie pokračovat.

11:10 - Reportér online deníku Aktuálně.cz hlásí, že alkohol zmizel i z vietnamské tržnice v Petrovicích na Ústecku nedaleko hranic s Německem. "Včera večer už tu byli policisté a ukázali nám papír s tím, že musíme dát alkohol pryč," líčila noční události vietnamská prodavačka. Překvapeni podle ní byli zejména němečtí zákazníci, kteří sem jezdí alkohol nakupovat.

11:01 - Podle bleskového průzkumu společnosti Mag Consulting přijdou české restaurace za každý den prohibice až o 200 milionů korun. "Celkové tržby za lihoviny se v pohostinství každý den pohybují mezi 300 a 350 miliony korun, část spotřeby ale konzumenti nahradili vínem a pivem, proto jsou ztráty menší," řekl agentuře analytik Mag Consulting Jaromír Beránek. Podle něj tak výrobci piva a vína budou ze zákazu profitovat nejvíc.

10:55 - "Prohibice je jako zákaz vycházení. Nezbytná, ale nemůže trvat dlouho," píše komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold. Čtěte zde.

10:42 - Velké obchodní řetězce do rána stáhly všechen tvrdý alkohol z regálů a zablokovaly prodej alkoholu v pokladních systémech. Některé řetězce na stažení alkoholu nasadily noční směnu. Většina obchodníků podle jejich vyjádření zažila ještě večer kontrolu policie, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a hygieniků.

"Jsme rádi, že se nám podařilo nařízení vlády splnit v tak rychlém čase, ačkoliv přijetí všech kroků bylo velmi náročné obzvlášť pro naše zaměstnance. Jejich pomoci si velmi vážíme a děkujeme jim za jejich maximální nasazení," řekl ČTK manažer řetězce Tesco Jan W. Dvořák.

Bez komplikací stáhl lihoviny ze svých supermarketů i řetězec Billa. "Požadavek ministerstva zdravotnictví jsme naplnili a tvrdý alkohol v prodeji nemáme. Celý proces proběhl bez problémů, prodej jsme nejprve centrálně zablokovali na pokladnách a následně produkty odstranili do zázemí prodejen," uvedla mluvčí společnosti Gabriela Bechynská.

"Všechny lihoviny jsou staženy z prodeje, navíc jsme zablokovali pokladní systém na skupiny zboží, kterých se to týká," doplnil mluvčí obchodního řetězce Kaufland Michael Šperl. Dodatečná směna podle pracovala celou noc, v některých prodejnách i za provozu.

10:18 - Jihomoravští policisté zkontrolovali v noci z pátka na sobotu asi 1000 restaurací a dalších provozoven. Zjišťovali, zda podniky dodržují zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu nad 20 procent. První noc po zákazu policisté využili spíše k informování provozovatelů a obsluhy."

"Někde například nevěděli, že tvrdý alkohol nesmějí ani vystavovat a musí lahve schovat do skladu," uvedla krajská policejní mluvčí Petra Vedrová. V některých provozovnách bez rádia či televize měli ještě kolem 22. hodiny o prohibici jen kusé informace.

9:51 - Stav třicetiletého muže, který leží po otravě metanolem v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, se významně zlepšuje. Pacient se probírá z bezvědomí, základní funkce i zrak má v pořádku. Muže přijala nemocnice v pátek. Byl v kritickém stavu.

Podle policistů údajně pil rum. Ministr zdravotnictví uvedl, že alkohol otrávený koupil v Praze.

Lékaři otrávenému podali hned v pátek preparát fomepizol, který působí jako protijed. Podle ředitelky nemocnice i tento lék mohl sehrát spolu s dalšími okolnostmi svou roli. Muž totiž pil podle ředitelky nemocnice Dany Juráskové zřejmě delší dobu, a to údajně tři dny. Se závadným alkoholem tak vypil i "dobrý alkohol", který zaúčinkoval jako protilátka

9:37 - Moravskoslezská policie zadržela v souvislosti s jedovatým alkoholem další dva lidi. Jsou podezřelí ze spáchání trestných činů ohrožování zdraví závadnými potravinami a porušení různých předpisů, které souvisejí s intoxikacemi nebo daňovými delikty. Policie zatím v kraji v souvislosti s kauzou metylalkoholu trestně stíhá osm lidí, z nichž tři jsou ve vazbě.

9:20 - Třinecká nemocnice potvrdila dva případy otravy metanolem, o kterých se spekulovalo v pátek v noci. Jedná se o dva muže. Další mladíky ve věku 27 a 28 let podle české televize přijala pro podezření z otravy nemocnice ve Zlíně.

8:02 - Podle informací deníku Aktuálně.cz za kategorickým rozhodnutím ministra zdravotnictví stojí analýza policie, ve které se píše, že sitauce je velmi vážná, protože zhruba 60 procent lidí nakoupilo pančovan alkohol v kamenných obchodech a navíc se podezřelý obsah našel po celé republice.

Přitom úřad ministra Leoše Hegera se k zákazu rozhodl velmi rychle. Zmíněnou analýzu policie získal kolem 18:15 a prohibici vyhlásil jen o 45 minut později. "Nebylo možné čekat. Situace je velmi vážná," popsal Aktuálně.cz zdroj blízký ministrovi. 

Foto: Ludvík Hradilek

Právě proto Hegerův úřad tak rychle zareagoval. Pro vyhlášení mimořádného stavu poté ještě bylo nutné, aby jeho slov v přímém přenosu odvysílali v České televizi a Českém rozhlasu. Pokud by se to nestalo, neměl zákaz prodeje alkoholu oporu v zákoně. Prohibice by podle prvních odhadů mohla trvat zhruba jeden týden.

7:15 - Krátce před páteční půlnocí, tedy v době, kdy již platil zákaz prodeje alkoholu, přijala nemocnice Třinec Podlesí přijala další ženu otrávenou metylalkoholem. Je v kritickém stavu, leží na ARO. Podle mluvčí nemocnice je pacientka z Českého Těšína.

První hodiny po vyhlášení částečné prohibice jsme sledovali v páteční online reportáži.

 

Právě se děje

Další zprávy