Schwarzenberg se kvůli Tibetu ostře pustil do Nečase

ČTK ČTK
11. 9. 2012 19:15
Premiéra naopak podpořil ministr průmyslu Kuba
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ostré reakce sklidil premiér Petr Nečas (ODS) za svá pondělní slova, že podpora tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi či ruským aktivistkám Pussy Riot může ohrozit tuzemský export. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a jeho TOP 09 jsou takové výroky velice nešťastné a mohou zpochybnit směřování české zahraniční politiky. Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) se v úterý za svého stranického šéfa postavil, když podotkl, že o vztahu ČR k některým zemím by měla vládě začít rychle a seriózně diskutovat.

Také Schwarzenbergův ministerský předchůdce a nynější šéf Smíšené česko-čínské obchodní komory Jan Kohout pokládá premiérovo vyjádření za začátek nezbytné a potřebné veřejné debaty o vztahu zahraniční politiky a proexportní politiky jako protikrizového faktoru. "Nepředpokládám, že jeden výrok, byť premiéra, bude mít okamžitý pozitivní dopad na vztahy s Čínou. K tomu je zapotřebí souladu celé vlády, všech jejích členů," uvedl Kohout.

Schwarzenberga prý Nečasovo vystoupení na brněnském strojírenském veletrhu zděsilo. Vadí mu, že ministerský předseda mohl "takto sklonit hlavu před zeměmi, o kterých všichni víme, že potlačují lidská práva," poznamenal s tím, že Nečas ve vyjádření o Tibetu převzal čínskou propagandu.

Nynější spor mezi předsedou vlády a ministrem zahraničí se nelíbí opoziční sociální demokracii. Její zahraničněpolitický expert a místopředseda Lubomír Zaorálek dnes podotkl, že zahraniční politika si nezaslouží, aby byla redukována na nástroj vnitropolitického boje, kdy se Nečas svými výroky snaží zlepšit své vztahy s prezidentem Václavem Klausem. České republice podle něj škodí, že vláda nemá na významná zahraničně politická témata jeden názor.

Nečas v pondělí v Brně v projevu mimo jiné uvedl, že je nutné "zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu". Varoval například před "falešným adorováním" nevkusu, který představují ruské aktivistky ze skupiny Pussy Riot. Podporu dalajlamy zas Nečas vnímá jako vzývání režimu, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter.

Slova premiéra dnes kritizoval prezidentský kandidát Jan Fischer, nelíbí se ani české pobočce mezinárodního PEN klubu. Odstup od vyjádření předsedy své strany dal najevo i prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka.

Podle statistik byl v roce 2011 český vývoz do Číny 1,6 miliardy dolarů, dovoz dosáhl 18,9 miliard. Obrat oproti předchozímu roku stoupl na 20,5 miliardy dolarů při záporném saldu ČR ve výši 17,3 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy