Pět miliard z Bruselu prostě nevyužijeme, říká Fiala

Jakub Novák
4. 9. 2012 13:25
Za chyby v čerpání zaplatí Česká republika minimálně dalších 750 milionů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo školství nebude schopno vyčerpat z evropských fondů čtyři až pět miliard korun. "Nebude to ke škodě státního rozpočtu, prostě to nevyužijeme," řekl ministr školství Petr Fiala.

Za systémové chyby, ke kterým v čerpání peněz z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost došlo, potom Češi zaplatí 750 milionů až miliardu, dodal Fiala.

Tato částka přitom nemusí být konečná. Představuje pouze návrh české strany, se kterým Evropská komise může, ale nemusí souhlasit.

V prvním případě bude možné peníze využít ještě na jiné projekty. Pokud však Komise návrh odmítne a přijde se svým vlastním - pravděpodobně vyšším - peníze budou pro český stát definitivně ztracené.

A tím to nekončí - takzvané nezpůsobilé (z různých důvodů neproplatitelné) výdaje v projektech příjemců financovaných z veřejných rozpočtů představují částku asi 800 milionů.

Kromě těchto plošných korekcí budou u problematických projektů provedeny další, individuální. Částka tak může vyšplhat ještě výše.

Cílem "záchranných prací" na ministerstvu školství je zejména příprava pro hladké čerpání projektů v letech 2014 a 2015.

Kritický však bude příští rok.

"Rok 2013 bude nejkritičtějším pro tento program. Nelze s ním už v podstatě nic dělat, nelze ho řešit," řekl Fiala.

Jedním z hlavních důvodů je fakt, že se v příštím roce scházejí takzvaná pravidla n+2 a n+3, která určují, kolik peněz musí být do konce roku odesláno a potvrzeno (certifikováno) ministerstvem financí. Pokud se to nepodaří, rozdíl v částce "propadá".

Pochybné projekty pozastaveny

Ministerstvo školství na konci srpna odeslalo do Bruselu odpověď na definitivní výsledky auditu.

Mezi přijatými opatřeními jsou například organizační změny, jedná se ale také například o převedení části prostředků z operačního programu jinam.

Jedna miliarda by měla jít do operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, který spravuje ministerstvo práce, další 1,6 miliardy bude zřejmě přesunuto v rámci samotného programu na projekty vysokých škol.

Náměstek ministra Michal Zaorálek zároveň přiznal, že kvůli problémům s čerpáním už byla podána více než tři trestní oznámení. Vyvození osobní odpovědnosti vedení úřadu se podle ministra Fialy ale nedočkáme.

 

Právě se děje

Další zprávy