IZIP poslal VZP novou nabídku, nechce přijít o miliony

Radek Nohl Radek Nohl
6. 9. 2012 19:15
Firma nabídla pojišťovně, že pro ni bude spravovat další služby za zhruba 7 milionů
Foto: Repro: Aktuálně.cz

Praha - Společnost IZIP, která pro VZP spravuje elektronické zdravotní knížky, chce od pojišťovny získat další miliony.

Firma předložila Všeobecné zdravotní pojišťovně nabídku, ve které jí navrhla, že by se v budoucnu kromě portálu starala také o její veřejné weby a takzvaný pacientský elektronický zdravotní záznam.

Podle návrhu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, by za to VZP měla platit každý měsíc více než 7 milionů korun.

Informace se objevily v době, kdy ministerstvo zdravotnictví během kontroly v pojišťovně oznámilo, že v souvislosti s IZIP mohla být státu způsobena škoda téměř půl miliardy, a proto se obrátilo na Nejvyšší státní zastupitelství. 

Smlouvy mezi firmou a pojišťovnou jsou přitom v současné době vypovězeny a jejich platnost skončí s koncem roku 2012. Deset let spolupráce přišlo VZP na více než dvě miliardy korun.

Definitivní tečka za IZIP to ale zřejmě není.

Pojišťovna totiž v současné době neví, jak od ledna 2013 zajistí provoz portálu, na němž je v komunikaci s klienty závislá.

I se slevou sedm milionů

IZIP si však už nyní hledá prostor pro to, aby o tok veřejných peněz nepřišel.

Důkazem toho je zmíněná nabídka, o které se na posledním jednání dozvěděli i členové správní rady VZP. Rozhodovat o ní budou na dalším setkání na konci září.

"Já bych se bavil jen o portálu na dobu, na kterou VZP připouští, což by mělo být nejpozději příští rok v červnu. Cílem je, aby si ho pojišťovna řešila sama," řekl Aktuálně.cz radní a poslanec TOP 09 Jiří Skalický.

Společnost však nyní nabízí i další služby.

Podle návrhu by IZIP chtěl od ledna za správu veřejného webu měsíčně 961 tisíc korun, za portál 1,6 milionu, za osobní účet pojištěnce 2 miliony a za elektronický zdravotní záznam 2,3 milionu korun.

Podtrženo, sečteno i se zhruba padesátiprocentní slevou jde o sedm milionů korun každý měsíc.

"Problém je, že portál pojišťovna potřebuje. My se nyní můžeme kvůli tomu dostat do časové právní pasti," prohlásil člen rady za ČSSD Michal Sojka.

"K tomu, jestli je nabídka výhodná, je ale ještě brzo se vyjadřovat," dodal Sojka.

Další zdravotní knížky?

Přitom zmíněný elektronický zdravotní záznam má zřejmě trošku napodobovat zdravotní knížky, které se správní rada rozhodla zrušit.

Nový systém má podle materiálu VZP mimo jiné nabízet výměnu dat pacientů, shromažďovat informace o zdravotním stavu pojištěnců nebo sdílení preventivních kalendářů.

Unikátní operace šedého zákalu, podívejte se na fotky:

A kromě pojištěnců by měl sloužit i ošetřujícím lékařům.

Oficiálně odmítla firma svou nabídku komentovat. "Společnost IZIP je v tuto chvíli vázána obchodním tajemstvím, nemůže se proto k detailům vyjadřovat," uvedla mluvčí Martina Klapalová.

A mluvčí VZP Jiří Rod k tomu řekl, že pojišťovna nabídku v současné době zkoumá.

Je dobře, že zdravotní knížky IZIP končí? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy