Chalupa ušetří miliony za kormorány, rybáři se bouří

Pavel Baroch
1. 9. 2012 17:27
Ze seznamu zvláště chráněných druhů pták nezmizí v září, ale až v lednu
Foto: Václav Hlaváč, AOPK

Praha - Kormorán velký, postrach českých rybářů, přestane být zvláště chráněným druhem.

Původně sice ministerstvo životního prostředí chtělo vyškrtnout kormorána ze seznamu už od září, nakonec se úřad Tomáše Chalupy rozhodl posunout tento krok až na leden 2013. Chalupův mluvčí Matyáš Vitík uvedl, že ministerstvo tím vyhovělo návrhu některých krajů.

"Aby nedošlo ke změně v období, kdy začíná podzimní tah kormoránů a budou již v běhu řízení o výjimkách o povolení jejich lovu," řekl Aktuálně.cz Vitík.

Důvodem, proč kormorán přestane být po letech zvláště chráněným druhem, je to, že jeho počty v Evropě výrazně narostly a mimořádná ochrana tohoto druhu už není zapotřebí. Mnozí rybáři se ovšem obávají, že jim kormoráni budou dále "luxovat" z rybníků a řek jejich ryby.

Stát ušetří desítky milionů

V Česku sice v šesti koloniích hnízdí jen asi 300 až 350 párů, ale míří sem tisíce kormoránů ze severní a severovýchodní Evropy, kde se velkým černým ptákům se zahnutým zobákem mimořádně daří.

Vyškrtnutí kormorána ze seznamu zvláště chráněných druhů znamená, že chovatelé ryb už nebudou mít nárok na finanční odškodnění za značné škody, které pták způsobí, když se krmí rybami. Jde přitom o desítky milionů korun ročně.

Ministerstvo zemědělství by aspoň pro přechodnou dobu kompenzace ponechalo. "Doporučujeme ministerstvu životního prostředí zvážit možnost přechodného období čtyř až pěti let na vyplácení náhrad, aby jejich zrušení nebylo skokové," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Jan Žáček.

O odškodnění mají zájem i rybáři, byť se kompenzace v minulosti nevyplácely za ryby v řekách, a také jednají s ministerstvem zemědělství a životního prostředí.

"Nemíníme se s tím smířit," řekl Aktuálně.cz Jan Štípek, jednatel Českého rybářského svazu, podle něhož i rybáři investují nemalé peníze do vysazování ryb do českých řek.

Lov kormoránů nic neřeší

Rybáři, ale i ornitologové tvrdí, že vyškrtnutím kormorána ze seznamu zvláště chráněných druhů se sice zjednoduší povolování jejich lovu, ale to stejně k zásadnímu snížení jejich počtu v nejbližší době nepovede. Pouze stát ušetří na vyplácených náhradách.

Foto: Wikipedie

"Myslím, že proto to pro rybáře nemůže být lepší, protože finanční stránka je velmi důležitá. A střílení ten problém vyřešit nemůže," řekl Aktuálně.cz Kamil Čihák z České společnosti ornitologické.

Společnost připomněla sedmiletý výzkum neregulovaného intenzivního lovu v Bavorsku, kde ročně odstřelili okolo šest tisíc zimujících kormoránů. Vliv na početnost ptactva byl prakticky nulový. Kormoráni se pouze rozdělili do menších skupin.

Problémem při lovu je také to, že nažraný kormorán při takovém vyrušení okamžitě potravu vyvrhne, aby se mu lépe odletělo na jiné místo, kde znovu požírá jiné ryby.

Až 13 tisíc kormoránů ze severu Evropy

Podle ředitele České společnosti ornitologické Zdeňka Vermouzka lednová sčítání ukazují, že v Česku pobývá sedm až třináct tisíc kormoránů.

"Na celkové početnosti se neprojevuje ani masivní odstřel kolem čtyř tisíc kusů, nahrazují je další ptáci ze severských hnízdišť," konstatoval Vermouzek.

Právě Česká společnost ornitologická vzhledem k narůstajícímu počtu kormoránů navrhovala už v minulosti, aby tento pták už nepatřil mezi zvláště chráněné druhy. 

Největší tuzemský rybník Rožmberk
Největší tuzemský rybník Rožmberk | Foto: Simona Holecová

Jenže proti bylo ministerstvo zemědělství, právě proto, aby chovatelé ryb nadále dostávali od státu finanční kompenzace.

Regulace v celé Evropě

Teď už úřad Petra Bendla souhlasí, byť má připomínky. Navrhuje například prosadit v Evropské unii účinná opatření k regulaci početních stavů kormorána. Ministerstvo životního prostředí s takovým postupem souhlasí, ale upozorňuje, že to bude trvat dlouho.

Kamil Čihák z České společnosti ornitologické uvedl, že v Dánsku už k regulaci kormorána přistoupili. Zároveň upozornil, že české řeky jsou zejména kvůli protipovodňovým opatřením v tak nevhodném stavu, že se ryby nemají před kormorány kam ukrýt.

Ochrana v rybnících je ovšem podle Čiháka takřka nemožná a střílení po kormoránech způsobí jen to, že se pták přesune jinam. Musí se tedy především snížit jejich počty na severu Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy