Hospodářská komora sobě. Za 600 milionů z EU

Jakub Novák
24. 8. 2012 11:00
Kvalifikační projekt vytvořil nové učební obory, například stavitele podzemní hrobky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha -Představte si, že hrobníkovi, který léta kope hroby lidově řečeno "bez papíru", zkrachuje zaměstnavatel.

On - třeba jako vyučený pekař - však chce i potom pokračovat v práci, kterou doposud dělal.

Nyní má díky Národnímu ústavu odborného vzdělávání (dnes NÚV) šanci získat certifikát, který by mu měl otevřít dveře u dalších případných zaměstnavatelů v tuzemsku a v budoucnosti i v zahraničí.

Od února tohoto roku je například nově k dispozici kvalifikace "Stavitel podzemní hrobky" - a to na úrovni učebního oboru.

V rámci projektu financovaného z evropských fondů ho za 600 milionů připravila Hospodářská komora ČR ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR.

Chvályhodnou myšlenku celého projektu trochu kalí jeho náklady, které přitom z velké části mizí v kapsách zaměstnanců zúčastněných firem a stovek oslovených "odborníků".

Pro každou kvalifikaci - včetně třeba zmíněného stavitele podzemní hrobky - byly vytvořeny kvalifikační standardy (co by měl uchazeč o certifikát znát) spolu s hodnotícími standardy (co by měl předvést a umět u zkoušek).

Jednotlivé kvalifikace jsou členěny na dílčí (těch bude asi 800), z nichž je později možné sestavit kvalifikace úplné (počítá se s přibližně 150).

"Zhotovování podzemní hrobky - úroveň 3"

Kritéria hodnocení | Způsob ověření

  • Provést výkopové práce (použití vhodných nástrojů, ochranné pomůcky apod.) | Praktické předvedení
  • Provést uložení přebytečné zeminy (zajištění oddělení případných lidských ostatků, naložení, odvoz a uložení zeminy na skládku, dodržování hygienických předpisů a opatření) | Praktické předvedení
  • Zhotovit základové pasy včetně dodržení technologických postupů a parametrů pro zvolený materiál stavby | Praktické předvedení
  • Zhotovit stěny, vložit svislé i vodorovné výztuže, zhotovit otvory pro patra, zalít betonem a zhotovit odvodnění | Praktické předvedení

Zdroj: http://narodnikvalifikace.cz/

Když se zaměříme na samotnou přípravu kvalifikací, vytváření jejich registrů a vazeb, počítá se s náklady ve výši přibližně 340 milionů korun.

Pokud nás zajímají skutečné konkrétní výstupy, jsou jimi právě zmíněné kvalifikace - na každou z oněch celkem 950 kvalifikací tak počítejme s přibližně 358 tisíci korunami.

Pláč evropského daňového poplatníka

Na webu www.narodni-kvalifikace.cz se potom můžeme podívat, jak takové kvalifikační a hodnotící standardy vypadají a posoudit, do jaké míry mohou být takové náklady opodstatněné a do jaké míry se jedná jen o další způsob, jak dostat z evropských fondů maximum.

Pro zmíněnou kvalifikaci tak daná pracovní skupina vymyslela například to, že v rámci kritéria "Zhotovování podzemní hrobky" má zkoušený - citujeme - "provést uložení přebytečné zeminy (zajištění oddělení případných lidských ostatků, naložení, odvoz a uložení zeminy na skládku, dodržování hygienických předpisů a opatření)."

Je to opravdu potřeba?

Za připomínku stojí, že v současnosti lze živnostenský list získat i bez této kvalifikace; doufat, že "hrobník s certifikátem" si vydělá více než ten bez něj, je za současné situace naivní.

Petr Kužel - prezident Hospodářské komory ČR.
Petr Kužel - prezident Hospodářské komory ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jestli a do jaké míry budou případní zaměstnavatelé přihlížet k tomu, jestli má daný hrobník certifikát, nebo ne, je jedním z nejvýznamnějších rizik celého projektu.

Jeho tvůrci se mu snaží vyhnout tak, že v rámci projektu vznikají sektorové rady, v nichž (a v jejich pracovních skupinách) mají být zapojeny stovky externích spolupracovníků, zejména právě zástupců různých profesních organizací.

Lidově řečeno - případné nízké pokrytí a motivace zaměstnavatelů brát tyto certifikáty v potaz, budou zvyšovány hromadným zapojováním případných zaměstnavatelů přímo do procesu tvorby standardů a kvalifikačních kritérií.

V případě nového hrobařského oboru potom ještě nezbývá než dodat že v přípravě je navíc nový učební obor Správce veřejných pohřebišť, jenž by měl fungovat od letošního roku.

Úsvit kvalifikací, soumrak učňovských oborů?

Ukazuje se tu případná další třecí plocha, kterou je dříve ministerstvem avizovaná podpora učebních oborů - ty tímto ztrácejí na významu, jelikož se část vzdělávacího procesu školám vytrhává z rukou.

Tuto obavu vyjádřili například poslanci Ivana Levá a Ivan Ohlídal během jednání školského výboru, který měl na programu projednávání zákona, měnícího zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání z roku 2006.

Tehdejší náměstek ministra školství Ladislav Němec to vysvětlil tak, že se jedná o kvalifikace pro konkrétní činnost, a tedy nenahrazující výuční list.

Jednání se tehdy účastnil i tehdejší ředitel odboru vyššího odborného školství a dalšího vzdělávání na ministerstvu školství Jakub Stárek (ODS), který je jedním ze zástupců ministerstva v projektu.

A to i přesto, že se dlouhodobě mluví o Stárkově angažmá ve prospěch zájmů Hospodářské komory, především v souvislosti s jeho přátelstvím s prezidentem Komory Petrem Kuželem (ODS).

Kamarádi od zakázek

Přitom právě sdružení Hospodářské komory České republiky, Svazu průmyslu a dopravy České republiky a společnosti TREXIMA, bylo vybráno pro jednu z klíčových zakázek tohoto projektu zajištění zapojení zaměstnavatelů do tvorby NSK.

Ten navazuje na projekt Národní soustavy kvalifikací probíhající v letech 2005 až 2008, jehož hlavním dodavatelem se tehdy stala zlínská společnost Trexima a který realizoval Národní ústav odborného vzdělávání (dnes sloučen do NÚV).

V následujícím roce byl zahájen projekt NSK2 spadající pod ministerstvo školství, jehož řešitelem je opět Národní ústav odborného vzdělávání.

Čekat na sebe nedaly ani první větší potíže tohoto projektu. Tím nejvíce do očí bijícím problémem je výsledek auditu, o němž informovaly Lidové noviny a který odhalil, že v podepsané smlouvě byla vypuštěna věta o tom, že vytvořený informační systém zůstane v rukách ministerstva.

Po skončení doby uvedené ve smlouvě si ho tak ministerstvo bude muset pronajmout, pokud ho bude chtít dále využívat. Kvůli porušení zadávacích podmínek teď proto ministerstvu hrozí ztráta 35 milionů.

Ten, kdo ji podepsal, však již na NÚOV nepůsobí - jeho dnes již bývalý šéf Miroslav Procházka, je totiž v současnosti ředitelem úseku lidských zdrojů ve společnosti Trexima.

 

Právě se děje

Další zprávy