Rekordní rok Bártovy ABL. Navzdory aférám firma bohatne

Radek Nohl Radek Nohl
22. 8. 2012 11:00
Bezpečnostní agentura vykázala loni tržby převyšující jednu miliardu korun
Matěj Bárta ještě s logem rodinné firmy ABL. Teď se společnost jmenuje M2.C.
Matěj Bárta ještě s logem rodinné firmy ABL. Teď se společnost jmenuje M2.C. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rodinná bezpečnostní agentura faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty v roce, kdy šéfoval ministerstvu dopravy a čelil sledovanému soudnímu procesu, vykázala rekordní tržby.

Ty loni podle nejnovější výroční zprávy, kterou firma ABL (od března 2011 přejmenována na Mark2 Corporation) zveřejnila, dosáhly více než jedné miliardy korun.

V posledních letech nikdy k takovým číslům nedosáhla. Předloni se tržby společnosti pohybovaly okolo 860 milionů korun.

Skutečnost, že agentura v době, kdy plnila média různými aférami, rostla, deníku Aktuálně.cz na počátku dubna sdělil bratr Víta Bárty Matěj, který v současné době zastává pozici šéfa dozorčí rady.

A nové výsledky hospodaření jeho slova potvrzují. Navzdory obřím tržbám však byla Bártova společnost v zisku jen 9,2 milionu korun. Oproti roku 2010 si polepšila zhruba o 200 tisíc korun.

"Nejednalo se o lehký rok," uvedl Matěj Bárta ve výroční zprávě. Přesto podle jeho slov dál pokračovali v expanzi.

Rozmach bezpečnostní agentury

Nové zakázky získala bezpečnostní agentura například u společností Synthesia, Flextronics, Kika nebo Lidl. Rozmach však zaznamenala také v oblasti takzvaného facility managementu, kdy se stará o podpůrnou činnost jiné společnosti.

Naopak především ve veřejné správě Bártova společnost o zakázky přišla. Již nepracuje pro Prahu 11, magistrát jí letos vypověděl smlouvu na správu pražských věží.

Aféry kolem Víta Bárty tak alespoň podle výsledků hospodaření na firmu významný vliv neměly. "Neprojevilo se to tak, že by to ovlivnilo společnost jaksi dramaticky. Nějakou zakázku získáte, o nějakou přijdete," řekl pro Aktuálně.cz v nedávném rozhovoru Matěj Bárta.

Prestižní práce pro ČSA

Agentura se v loňském roce dostala k nikoliv finančně výhodné, ale prestižní práci pro ČSA. Jde přitom o zakázku přímo v resortu, který ovládal Vít Bárta.

Foto: Jan Langer

Firma zajišťuje pro ČSA předletové prohlídky letadel. Má na starosti například to, aby se na ranvej nedostala nepovolaná osoba, nebo střeží po cestě do letadla prověřená zavazadla.

Černí šerifové také hlídají přípravu citlivého letu Českých aerolinií do izraelského Tel Avivu.

Mluvčí ČSA Hana Hejsková před časem Aktuálně.cz řekla, že výše plateb se pohybuje v řádech desítek tisíc měsíčně.

A i když v menším objemu, tak se agentura také podílela na hlídání bezpečnosti u objektů energetického gigantu ČEZ.

Překvapily vás rekordní tržby firmy spojené s Vítem Bártou? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy