Odvolat se? U maturit to pomohlo každému jedenáctému

Jakub Novák
9. 8. 2012 18:10
Celkem se proti hodnocení CERMAT odvolalo přes 5000 studentů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přibližně každý jedenáctý žák, který měl po skončení státních maturit pochybnosti o kvalitě hodnocení své práce a obrátil se přitom na krajský úřad, uspěl.

Ne každému to ale pomohlo natolik, aby nemusel v září zkoušku opakovat.

V jednom případě hlášeném z jižních Čech kontrola dokonce zjistila, že ve skutečnosti byla práce ještě horší, než vyplývalo z jejího původního hodnocení.

Krajští úředníci se museli - ve spolupráci s CERMAT - vypořádat s více než pěti tisíci pracemi. To se také ve všech (tedy kromě Královéhradeckého kraje, který výsledky nedodal) povedlo.

Jen pro zajímavost - žádost o přezkum hodnocení si letos podalo minimálně o tři sta studentů více, než kolik jich maturovalo na Vysočině.

Body navíc nakonec úředníci přiznali přibližně devíti procentům studentů.

Stížnosti se týkaly zejména češtiny, která tvořila opravdu drtivou většinu podaných žádostí (v závislosti na kraji se jednalo přibližně o 85 - 95 %).

Zajímavý byl i drtivý nárůst žádostí o přezkum - například v Olomouckém kraji byly v letošním roce podány žádosti v počtu představujícím symbolických téměř 2012 % předchozího roku.

Zatímco v roce 2011 vyřizoval kraj sedmnáct žádostí o přezkum, v letošním roce jich bylo již 342.

Na vině je v tomto případě více faktorů. Jedním z nich je fakt, že v letošním roce již neplatily některé "úlevy" jako například možnost vykonat základní úroveň zkoušky povinně a vyšší potom nepovinně.

Došlo také k určitým změnám v kritériích hodnocení, nicméně systém zůstal podobný.

Se slohem až k soudu

Jako nejkritičtější se v letošním roce ukázalo hodnocení slohů z češtiny.

Zatímco v původních návrzích se počítalo s využitím druhého hodnotitele, ještě v průběhu příprav prvních státních maturit bylo od tohoto systému upuštěno a místo něj byl vytvořen centrální systém hodnocení, skládající se ze tří stupňů.

"Tato aktivita CERMAT dokázala do jisté míry suplovat druhého hodnotitele," řekl k tomu již dříve Jiří Zíka, který po fiasku s maturitami nahradil tehdy odvolaného dlouholetého ředitele Pavla Zeleného.

Vyzkoušejte si: Jak byste odmaturovali z češtiny?

Žáci, kteří se cítili být hodnocením svých prací poškozeni, měli možnost se obrátit na příslušný krajský úřad. Ten poté o žádosti rozhoduje na základě oponentského posudku, vypracovaného společností CERMAT.

Pokud ani potom nejsou studenti či jejich rodiče spokojeni, nezbývá jim než se obrátit se správní žalobou na soud - nebo ji opakovat a případně se smířit s tím, že maturitu možná nemusí mít každý.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kam na vysoké školy?

 

Právě se děje

Další zprávy