Na web odborů zaútočil hacker, údajně z ministerstva

ČTK ČTK
1. 8. 2012 16:30
Podle odborářů byl útok na jejich slevový portál veden ze stránek ministerstva práce
Slevový portál odborů.
Slevový portál odborů. | Foto: Odboryplus.cz

Praha - Na odborářský slevový portál Odbory Plus ve středu v poledne zaútočili hackeři. Útok šel z počítačové IP adresy ministerstva práce, tvrdí Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové odbory úřad zatím jen informovaly o tom, že se útok stal a že o něm dají zprávu médiím. O prověření případu nepožádaly.

"Z ministerstva na portál www.odboryplus.cz v poledne přišlo v řádu sekund několik tisíc útoků. Technická podpora útoky zablokovala. Portál byl zhruba 15 minut nedostupný, nyní je plně funkční," uvedla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

Odborářský slevový program zajišťuje společnost chytryhonza.cz. Podle Kašparové firma uvedla, že se prokazatelně jednalo o aktivitu z IP adresy ministerstva práce.

"Vzhledem k charakteru útoku není pravděpodobné, že se jednalo o náhodný jev," dodala mluvčí odborové centrály. Podle ní je portál velmi úspěšný a za měsíc fungování se do něj zaregistrovaly přes 3000 odborářů. Pokud by se prý útok opakoval, zvážila by firma podání trestního oznámení.

Mluvčí ministerstva práce uvedla, že zatím jde jen o tvrzení odborářů, které není ničím podložené. Číslo příslušné IP adresy, z níž se měl útok vést, úřad od odborů nedostal. "Zatím nepožádaly ani o prověření. Pokud by se tak stalo, záležitost prověříme. Při potvrzení útoku bychom vyvodili veškeré možné důsledky," uvedla mluvčí.

ČMKOS spustila svůj portál s různými benefity 22. června. Pokud se na něm odboráři zaregistrují, získají zdarma platební kartu s 500 korunami. Mohou mít i různé slevy při nákupech. Podle předáků projekt vznikl proto, aby pomohl členům odborů v době vládních škrtů a ekonomické krize.

Vedení centrály ale připustilo, že program s výhodami může přilákat také nové zájemce o členství v odborech. Těm totiž postupně ubývá členů.

 

Právě se děje

Další zprávy