Máte chybu v registru aut? Policie vám pokutu nedá

Pavel Baroch
26. 7. 2012 19:10
V centrální evidenci vozidel je okolo milionu chyb, jejich odstranění potrvá roky
Foto: Michal Štůsek

Praha - Ministerstvo dopravy oznámilo, že se v centrálním registru vozidel objevilo okolo milionu chyb, což je i jeden z důvodů, proč nová databáze už třetím týdnem nefunguje tak, jak by měla.

Úřad ministra Pavla Dobeše zároveň dodal, že pro řidiče, respektive majitele aut to nebude mít žádný negativní dopad. Například že by jim při silniční prohlídce kvůli tomu hrozila pokuta.

"Pokud mají řidiči v pořádku své doklady, nemělo by docházet k žádným komplikacím," řekl Aktuálně.cz Zdeněk Neusar z tiskového oddělení. Dodal, že se to týká Česka i zahraničí.

Podle Neusara jsou většina chyb překlepy. Policejní prezídium uvedlo, že v databázi je například napsána "Škoida" místa správného "Škoda". Automobily ale mají v databázi třeba chybně uvedené i své technické parametry, například objem motoru nebo barvu karoserie.

Zůstaly prázdné kolonky

Stává se také, že registr ukazuje jako datum prvního vydání technického průkazu 1.1.001, což podle náměstka ministra dopravy Miroslava Drobného, kterého citovala ČTK, svědčí o tom, že úředník tuto kolonku vůbec nevyplnil.

"Dříve pracoval registr na 77 hlavních úložištích dat a jednotlivé záznamy o vlastnících nebo typu vozidla byly ukládány nejednotně. Pokud je například u historie vlastníků vozidla uvedeno více osob a jejich jména jsou uvedena v databázi nesystémově, je třeba je znovu přepsat a uložit. Jde o chyby, které byly už ve starých registrech," konstatoval Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Napravení chyb potrvá roky

Odstranit chyby potrvá podle ministerstva roky. "V tuto chvíli ale neuvažujeme o tom, že by úřady zvaly majitele vozidel, aby se chyby odstranily," řekl Neusar. Špatné údaje se podle něj budou většinou odstraňovat v okamžiku, kdy majitel auta požádá o změnu v registru.

"Chyby a nedostatky se daří díky úředníkům na přepážkových místech postupně odstraňovat. Jejich informace a podněty jsou velice důležité k tomu, aby se zlepšoval samotný výkon agendy," řekl už dříve ministr dopravy Pavel Dobeš.

Foto: Aktuálně.cz

Právě velké množství oprav, které musí úředníci udělat, je podle Dobeše jedním z důvodů, proč musí být motoristé na úřadech delší dobu.

Vnitro, anebo doprava?

Ministerstva dopravy a vnitra se teď dohadují, kdo za chyby v registru vozidel může. Náměstek ministra vnitra Radek Šmerda tvrdí, že ve starých databázích bylo chyb minimum a objevily se až po přesunu dat do nového systému ministerstva dopravy.

Zástupci ministerstva dopravy naopak obviňují vnitro, že chyby vznikly v minulých datech třeba právě proto, že úředníci některé údaje do registru neuvedli, případně je zapsali s překlepy nebo úplně špatně.

 

Právě se děje

Další zprávy