Peníze z Bruselu přijdou, hlásí Nečas. Vyhráno ale není

Jakub Novák
23. 7. 2012 16:46
Česko by se však zatím mělo dostat k pouhé třetině všech peněz
Petr Nečas na summitu o nové eurosmlouvě. Nepodepsal.
Petr Nečas na summitu o nové eurosmlouvě. Nepodepsal. | Foto: Reuters

Praha - Brusel obnoví proplácení části operačních programů. Navlas stejně o tom informoval premiér Petr Nečas i náměstek ministra financí Jan Gregor.

Potvrdily se tak informace, které již předminulý týden přineslo Aktuálně.cz.

"Dnes jsem telefonicky hovořil s komisařem pro regionální politiku Evropské unie Johannesem Hahnem, který mě informoval, že Evropská komise obnoví v nejbližších dnech proplácení prostředků v sedmi operačních programech České republiky," píše ve svém prohlášení Nečas.

Případnou radost trochu kalí skutečnost, že opětovně spuštěné programy představují pouze asi třetinu všech peněz, které může Česko z Unie v tomto programovacím období čerpat.

Kromě toho se navíc budeme muset připravit na korekce, jejichž doplacení půjde na vrub napjaté státní kasy.

Rozhodnutí Evropské komise je reakcí na akční plán, kterým Česko reagovalo na výtky Bruselu. Ze strany Komise šlo zejména o oprávněné obavy ze selhání řídících a kontrolních mechanismů; ty poté potvrdilo několik nezávislých auditů. 

V návaznosti na ně pak Brusel fakticky v průběhu ledna zastavil proplácení projektů z Česka.

K obnovení proplácení prostředků z unijních fondů by mělo formálně dojít koncem července - poté, co Evropská komise sdělí své rozhodnutí české straně dopisem.

Podle zprávy ministerstva pro místní rozvoj pak uvolnění těchto programů může do konce roku znamenat proplacení až 900 milionů eur, v přepočtu tedy více než 22 miliard korun.

Mezitím se však stále jedná o programech, ve kterých má Česko "uloženo" nejvíce financí - jde zejména o operační programy OP Životní prostředí, OP Doprava, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost a OP Podnikání pro inovace.

Kromě nich zůstane pozastaveno čerpání prostředků z regionálních operačních programů Severozápad a Střední Čechy a operačního programu Přeshraniční spolupráce ČR-PL.

Osud dalších miliard je ve hvězdách

Podle náměstka Gregora jsou již v tuto chvíli připraveny k odeslání žádosti o platbu do EK v hodnotě 460 milionů eur, tedy necelých 12 miliard korun.

"Pokud dojde k obnovení plateb i u operačních programů s individuálními problémy, mohla by Česká republika do konce roku obdržet ještě zhruba další 2,5 - 3 miliardy eur (64 - 77 miliard korun)," píše ve zprávě Gregor.

Odvrácenou stranou jednání jsou již zmíněné a prakticky nevyhnutelné korekce. Ty kromě ROP Severozápad zřejmě postihnou i dva největší operační programy Doprava a Životní prostředí. Při dvacetiprocentní korekci by státní pokladna přišla asi o 60 miliard korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy