V Krkonoších objevili vzácný mech, je téměř neviditelný

Pavel Baroch
21. 7. 2012 10:38
Šikoušek zelený měří jen několik mikrometrů, je výjimečný v celé Evropě
Foto: KRNAP

Vrchlabí - Krkonošští botanici objevili velmi vzácný mech, který patří mezi výjimečné druhy v celé Evropě.

Šikoušek zelený je přitom takřka neviditelný, měří jen několik mikrometrů. Nalézt ho je možné jen v době, kdy vyroste štět s tobolkou, v němž se tvoří spory, které slouží k rozmnožování. Poprvé ho botanici našli loni, teď jeho výskyt v Krkonoších potvrdili.

Botanička Krkonošského národního parku Viera Horáková uvedla, že nálezy šikoušku jsou víceméně náhodné - právě kvůli jeho "neviditelnosti".

box1

"Kvůli tomu také víme velice málo o jeho biologii. Víme, že má rád vlhké lesy a tušíme, že sucho mu nedělá dobře, ale nevím úplně přesně, jaké další faktory mají vliv na jeho výskyt. Jsou roky, kdy se vyskytuje ve větším množství a jindy je jej zase méně. Jsou i lokality, na kterých se přestal vyskytovat, ale nevíme proč," říká Horáková.

"Co ale víme jistě, je to, že pro výskyt šikoušku zeleného je zapotřebí stálá přítomnost tlející dřevní hmoty, proto odvážení padlých kmenů a větších větví z lesů je největší příčinou jeho ohrožení. Naštěstí lesníci v krkonošských lesích nechávají značnou část dřevní hmoty k samovolnému rozpadu, což je pro výskyt šikoušku ideální," dodala.

Vzácný po celé Evropě

Šikousek zelený je považován za vzácný po celé Evropě. Je zařazen mezi zranitelné až ohrožené druhy a v rámci projektu Natura 2000 je jeho výskyt mapován po celém kontinentě. Šikoušek zelený se vyskytuje v jehličnatých i listnatých lesích.

"Obsazuje zetlelé padlé kmeny i drobné úlomky dřeva, ztrouchnivělé pařezy a větve jehličnatých, méně často i listnatých dřevin. Nejvíce trouchnivého dřeva bývá v hluboce zaříznutých údolích v lesích a právě na takových místech odborníci v Krkonoších šikoušek objevili," řekl mluvčí krkonošského parku Radek Drahný.

Vloni nalezli botanici v Krkonoších hned několik míst s výskytem tohoto mechu, nejvíce v oblasti Černého a Tetřevího potoka nad Dolním Dvorem. Další lokality jsou ve Vítkovicích v údolí Pustého potoka, nad Černým Dolem a v údolí Vavřincova potoka v povodí Úpy.

Doufáme v pomoc Krakonoše

Šikoušek v těchto oblastech roste v lesích v nadmořské výšce od 620 do 910 metrů. Odborníci zaznamenali přesné souřadnice, které jim pomohou v dalších letech při pravidelných kontrolách výskytu.

"Přepokládáme, že v Krkonoších je lokalit víc, než jsme dosud objevili. Proto je nutné i nadále pátrat v lesích a doufat, že Krakonoš nám bude i nadále držet palce. Pokud by místní nebo návštěvníci hor při svých houbařských vycházkách narazili na charakteristickou tobolku patřící šikoušku zelenému, budeme rádi, pokud nám zašlou co nejpodrobnější popis místa a my pak výskyt druhu ověříme," dodala botanička Mária Horáková.

 

Právě se děje

Další zprávy