Schwarzenberg přivezl z Barmy tři děti na operaci

ČTK ČTK
19. 7. 2012 19:29
Malí pacienti mají srdeční vady, v jejich zemi nemohou být operováni
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Další děti, tentokrát z Barmy, se budou léčit v Česku v rámci humanitárního programu Medevac. Tři malé pacienty přivezl ve čtvrtek do Prahy na palubě leteckého speciálu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který se vrátil z návštěvy této asijské země.

Dětem je 18 měsíců a osm a devět let. "Trpí srdečním onemocněním a podrobí se v Česku operaci, která by v Barmě možná nebyla," uvedlo ministerstvo zahraničí. Barmě chybějí odborníci i přístroje.

Program Medevac je určen hlavně pro děti ze zemí, kde se válčí nebo mají jiné potíže, a nejsou pro ně léčebné možnosti doma.

Využívají ho ale i dospělí. Například na začátku tohoto měsíce do Prahy přicestovala pětice Libyjců, kteří utrpěli v občanské válce zranění.

Program Medevac vznikl v roce 1993 na pomoc lidem z válečného konfliktu v Bosně a Hercegovině a pak také v Kosovu. Spolupracují na něm ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany. Zatím se díky němu léčilo 141 pacientů z různých zemí světa. Loni v červnu vláda schválila rozšíření humanitární pomoci i do severní Afriky.

Barma patří k nejchudším zemím světa, měla vojenskou vládu od roku 1962. Loni v březnu represivní vojenská junta předala formálně moc civilní vládě, která začala provádět demokratické reformy.

Do parlamentu byla zvolena také známá disidentka a držitelka Nobelovy ceny míru Su Ťij.

 

Právě se děje

Další zprávy