NKÚ: Exportní banka neoprávněně půjčila přes 8 miliard

Domácí Domácí
16. 7. 2012 11:40
Prověrka zjistila vážná pochybení při rozdělování úvěrů na podporu českého exportu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha -  Česká exportní banka (ČEB) neoprávněně uvolnila úvěry za 8,2 miliardy korun. Vyplývá to z kontroly, kterou provedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Při prověrce, která se zaměřila mimo jiné na devět úvěrů na podporu českého vývozu za období mezi lety 2009 až 2011 ve výši 13,2 miliardy korun, vyšlo najevo, že ČEB neměla vyplatit více než osm miliard korun. 

Navíc u úvěrů za 4,2 miliardy ČEB porušila zákon o bankách. V případě, že dlužníci peníze nesplatí, půjde ztráta banky nakonec na vrub státu. Problémy se splácením má již sedm z devíti kontrolovaných případů.

Další pochybnosti se týkají výběru firem, které finance získaly. V letech 2005 až 2011 ČEB rozdělila mezi více než stovku žadatelů 143 miliard na podporu exportu. Celých 19,5 miliardy (tedy 13,6 %) přitom získaly pouze dvě firmy.

Jedna z těchto společností vyplatila přes 40 % prostředků z úvěru subdodavateli se sídlem v jednom z tzv. daňových rájů. Otázkou je, zda v takovém případě jde i nadále o podporu českého exportu.

Při rozhodování o úvěrech porušovala ČEB zákonem předepsanou zásadu obezřetnosti i vlastní vnitřní předpisy. Ukazuje to skutečnost, že dozorčí rada banky nedostala na stůl část důležitých materiálů, o kterých měla rozhodovat.

Kontrola se týkala i ministerstva financí

Kontroloři našli i závažné chyby na ministerstvu financí, které je v ČEB rozhodujícím akcionářem.

Resort financí například v roce 2010 půjčil ČEB 1,7 miliardy korun - jednalo se však o peníze, které byly určeny na úhradu schodku státního rozpočtu, nikoli na půjčky.

 

Právě se děje

Další zprávy