Z vašich peněz dostala odměnu 416 tisíc, svůj plat tají

Pavel Baroch
15. 7. 2012 21:17
Vysoudilová dostala prémii v Dopravním podniku Praha, teď vede tiskový odbor u Chalupy
Ilona Vysoudilová ještě jako mluvčí dopravního podniku, kdy dostala prémii více než 400 tisíc.
Ilona Vysoudilová ještě jako mluvčí dopravního podniku, kdy dostala prémii více než 400 tisíc. | Foto: DPP

Praha - Jako mluvčí pražského dopravního podniku se Ilona Vysoudilová zařadila do skupiny "vyvolených", kterým někdejší vedení firmy vyplatilo z veřejných peněz statisícové odměny.

Nyní Vysoudilová pracuje jako vysoká státní úřednice na ministerstvu životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS), je ředitelkou tamního odboru tiskového a marketingu.

Kolik peněz za svou práci bere, ovšem tají ona i ministerstvo.

"Je to porušení zákona," řekl Aktuálně.cz Oldřich Kužílek, spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím. Opakuje se tak situace z kraje roku, kdy dopravní podnik nevysvětlil, za co si Vysoudilová statisícovou odměnu zasloužila.

Když se nyní Aktuálně.cz opakovaně dotazuje ministerstva na celkovou výši příjmu ředitelky Vysoudilové, odmítá to úřad i Vysoudilová s odvoláním na její "soukromý život" zveřejnit.

"V reakci na Vaši žádost sdělujeme, že Mgr. Vysoudilová k poskytnutí informací (uvedení veškerých složek mzdy - osobního ohodnocení, příplatku za vedení a případně dalších složek platu) nedala souhlas vzhledem k negativním důsledkům způsobeným zveřejněním údajů osobní povahy z jejího předchozího zaměstnaneckého poměru s dopadem na její soukromý život," napsal redakci Aktuálně.cz Vladislav Dykast, ředitel sekce ministra.

Vysoudilová i Chalupa mlčí

Aktuálně.cz se napřed snažilo získat informace o platu ředitelky Vysoudilové přes tiskové oddělení ministerstva, odpovědí byla jen obecná formulace, že "její platové zařazení odpovídá nástupnímu tarifu na ministerstvu".

Foto: Ludvík Hradilek

Poté redakce oslovila ministra Chalupu, který na dotaz poslaný krátkou textovou zprávou neodpověděl. Při osobním setkání odmítl výši platu sdělit. Obdobně reagovala i Vysoudilová.

"Jsem přesvědčena, že Vaše dotazy se zcela nepochybně dotýkají mého nejužšího soukromí, a takové informace opravdu nejsem ochotna zveřejňovat," sdělila mailem.

"Současně podotýkám, že mám nezadatelné právo o poskytnutí Vámi požadovaných informací rozhodnout sama bez jakýchkoliv vnějších vlivů. Proto jsem se rozhodla, že Vám požadované informace neposkytnu. Míru relevance takových dotazů z Vaší strany považuji za nulovou," dodala Vysoudilová, která byla a je placená z veřejných peněz.

Platová třída 15, stupeň 5

Aktuálně.cz se proto dotázalo na výši platu s odvoláním na zákon o svobodném přístupu k informacím. Z ministerstva posléze přišla odpověď, že Vysoudilová je zařazena v platové třídě 15, stupeň 5. Podle tabulek jde o 26 880 korun.

Jenže platová třída je pouze jedna část mzdy. Ty další tvoří osobní ohodnocení, příplatek za vedení a případně další peníze, které v součtu mohou překročit základní "tabulkový plat".

Aktuálně.cz se zajímalo i o tuto část platu, ministerstvo to opakovaně odmítlo sdělit.

Úřad musí porazit soudci

Oldřich Kužílek, spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím je přesvědčen o tom, že ministerstvo na to nemělo právo, protože u takto vysoce postavené státní úřednice převažuje veřejný zájem nad jejím osobním.

"Pokud se s tím někdo neobrátí na soud, kde podle mého názoru vyhraje, budeme se i nadále potácet v takových výkladech úřadů," dodal Kužílek.

Redakce Aktuálně.cz už několik žalob kvůli odmítnutí sdělit výši platu vysoce postavených státních úředníků podala.

 

Právě se děje

Další zprávy