Jmenování Bradáčové se protáhne. Zeman už má plán B

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 7. 2012 14:02
Nový ministr chce před jmenováním mluvit s Pavlem Zemanem i Lenkou Bradáčovou
Zeman: Na Bradáčové trvám, ale mám zálohu.
Zeman: Na Bradáčové trvám, ale mám zálohu. | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nakonec nejmenuje pražskou vrchní zástupkyní Lenku Bradáčovou, má nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman záložní plán.

"Rozhodně to není v rovině, že pokud by pan ministr nejmenoval paní Bradáčovou, rezignuje nejvyšší státní zástupce," odpověděla na dotaz Aktuálně.cz jeho mluvčí Helena Markusová. A dodala: "Už před týdnem mluvil o tom, že má připravený plán B, který ale pochopitelně teď nebude konkretizovat."

Kromě Lenky Bradáčové se mluvilo o Adamu Bašném, známém z kauzy Čunek, nebo o Stanislavu Mečlovi, který vrchní státní zastupitelství vedl po Stanislavu Rampulovi.

Zeman na Bradáčové ale trvá

Neznamená to ale, že by Zeman rovnou od jmenování Bradáčové ustoupil. "Jeho návrh leží u ministra na stole a nehodlá na něm nic měnit," popsala první fázi jednání s ministrem Markusová.

Nový ministr spravedlnosti po svém jmenování prohlásil, že si chce s Pavlem Zemanem o jeho návrhu promluvit a zeptat se ho, proč právě Lenka Bradáčová. Poté chce mluvit i s ní.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman je až do konce týdne na dovolené, příští týden má být v úřadu jen den a poté odjíždí na zahraniční cestu.

Ohledně Lenky Bradáčové vyslal nejasné signály, když prohlásil při uvádění do úřadu: "Podle toho, jak ji znám z médií, proti ní nic nemám."

Zároveň ale dal jasně najevo, že chce "přežít veřejné a mediální vlny", že využije svých kompetencí, a výslovně připomněl, že státní zastupitelství je součástí moci výkonné a že je podřízené ministerstvu.

"Pan nejvyšší státní zástupce navrhl Lenku Bradáčovou nejen pro její profesní kvality, ale hlavně kvůli morálnímu kreditu a integritě. Z toho důvodu se mu zdála jako nejvhodnější kandidát," trvá na svém ústy Markusové Nejvyšší státní zastupitelství.

Politické přestřelky

Kolem jmenování Lenky Bradáčové, známé z kauzy Davida Ratha, se strhla mediální přestřelka po nezvykle rychlém odvolání bývalého ministra Jiřího Pospíšila (ODS) minulý týden. Nejvyšší státní zástupce Zeman jen několik hodin po Pospíšilově odvolání veřejně oznámil, že navrhl ministrovi jmenování právě Bradáčové.

Část opozice, ale i koaličních politiků, pak viděla za rychlým odvoláním Pospíšila právě to, aby už nestihl jmenovat Bradáčovou. Premiér odvolání oficiálně zdůvodnil "manažerským nezvládnutím" resortu, hlavně ohledně rozpočtu.

Poté, co premiér Petr Nečas (ODS) vyjádřil výhrady vůči Bradáčové (kvůli údajným stykům s Jiřím Paroubkem), prohlásila TOP 09, že trvá na Zemanově návrhu jmenovat Bradáčovou. Podobně i opoziční ČSSD prohlásila, že "ministr Blažek bude muset dokázat, že mu jde o nezávislost justice, a ne o zájmy premiéra Nečase."

 

Právě se děje

Další zprávy