Do Prahy se slétly tisíce Sokolů, začal patnáctý slet

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 7. 2012 14:32
Program vyvrcholí příští týden
Do Prahy se sjeli Sokolové z celého světa.
Do Prahy se sjeli Sokolové z celého světa. | Foto: ČTK

Praha - Průvodem Prahou začal 15. všesokolský slet. Potrvá do 7. července.

Na Václavském náměstí se sešlo na 10 tisíc lidí, kteří se následně vydali přes Národní třídu k Rudolfinu a na Staroměstské náměstí. U příležitosti oslav 150 let od založení Sokola bude také od 15:00 v katedrále svatého Víta sloužit mši pražský kardinál Dominik Duka.

V průvodu byli zástupci všech českých a moravských sokolských šup, kterých je celkem 42. Zahraniční hosté přijeli z 15 zemí, zastoupeny jsou například Rakousko, Slovinsko, Kanada, USA, Austrálie či Dánsko. Sokolové v krojích nesli prapory a průvod doprovázela živá hudba.

Kromě pochodu metropolí se budou konat i pódiová vystoupení na nádvoří Tyršova domu na Újezdě, kde je sídlo Sokola. Odtud pak ve 21:30 vyrazí noční průvod s lampiony na Petřínskou rozhlednu.

Pod záštitou prezidenta

Na slet, který se koná pouze jednou za šest let, se prý Sokolové připravovali od konce roku 2010. Největší zájem zřejmě vzbudí skupinové skladby, které budou předvedeny 5. a 6. července ve vršovickém Edenu a na nichž vystoupí tisíce cvičenců.

Záštitu nad akcí převzal prezident Václav Klaus a ministerstvo školství. Před šesti lety vystoupilo na Strahově 17 tisíc lidí.

Sokol vznikl v roce 1862, založili ho Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. Tradice všesokolských sletů sahá do roku 1882. Cílem Sokola je harmonický rozvoj každé osobnosti.

V současnosti čítá jeho členská základna asi 180 tisíc členů sdružených do 42 žup a zhruba 1120 jednot. Více než polovina členů je mládež do 26 let. Kromě sportovních oddílů patří pod Sokola i desítky folklorních, hudebních a divadelních souborů.

 

Právě se děje

Další zprávy