Bijec korupce Janeček se spojil s Vladimírem Dlouhým

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 7. 2012 21:58
Karel Janeček rozjíždí fond a ve správní radě zasedl novopečený prezidentský kandidát
Vladimír Dlouhý.
Vladimír Dlouhý. | Foto: Jan Langer

Praha - Někdejší ministr průmyslu a obchodu Klausových vlád Vladimír Dlouhý, který svoji prezidentskou kandidaturu oznámil minulý týden, začne spolupracovat s miliardářem a zakladatelem Nadačního fondu proti korupci Karlem Janečkem.

Deník Insider ve svém pondělním vydání píše, že má jít o zcela nový fond, který se rozjede letos na podzim.

"Bude se to jmenovat Nadační fond pomoci. Tento týden se specifikoval jeho záměr: pomoc lidem, kteří se ocitli v hmotné nouzi ne vlastní vinou," reagoval na dotaz Aktuálně.cz tajemník Karla Janečka Tomáš Marada.

Prezidentský kandidát Dlouhý svou účast ve správní radě nového fondu potvrdil. "Pan Janeček se na mě obrátil, jestli bych mu nešel do správní rady fondu, který s bojem proti korupci nesouvisí, je to nový fond pomoci," říká.

Jak vysvětluje Janečkův tajemník Marada, fond se chce zaměřit na "pomoc lidem, kteří se ocitli v hmotné nouzi ne vlastní vinou".

A Vladimír Dlouhý upřesňuje: "Například když se někdo octne pod tlakem exekutora třeba tak, že do toho spadnou rodiče člověka, který prohrává v kartách a zároveň u nich má trvalé bydliště, a exekutor obstaví dům i nábytek - takový konkrétní případ už tam je. A ti lidé třeba nemají ani na právníka. Takže by se jim nabídlo třeba zaplacení právní poradny."

S poskytnutím pomoci v každém konkrétním případě by musela souhlasit správní rada, ve které právě Vladimír Dlouhý zasedl.

Fond sice hodlá sbírat příspěvky, zatím ale jsou to peníze jen Karla Janečka. "Zatím jediným, kdo je připraven a bude vkládat finanční prostředky, bude pan Janeček," doplňuje Dlouhý.

"Fond by se měl rozjet někdy začátkem podzimu, záměr se může ještě změnit," upozorňuje Janečkův tajemník.

Dlouhý: S protikorupčním fondem nemám nic společného

Karel Janeček.
Karel Janeček. | Foto: Petr Protivánek

Karel Janeček, který říká, že na robotickém (počítačovém) obchodování s měnovými a komoditními deriváty vydělal miliardy, už založil protikorupční fond, ve kterém angažoval i bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka. Fond má vyhledávat a prověřovat různé korupční kauzy a podněty lidí.

Právě od tohoto už fungujícího fondu se ale Vladimír Dlouhý distancuje.

"Pokud Karel Janeček vydělal takové peníze, jaké vydělal, a pokud by v novém fondu chtěl pomáhat, tak je to něco, co rád podpořím. I když třeba z jeho konkrétních kauz fondu proti korupci jsem třeba rozpačitý. A už explicitně nesouhlasím s jeho rétorikou, když sklouzává k tomu, že svolává lidi do ulic," vysvětluje Dlouhý svůj vztah ke Karlu Janečkovi.

Sám Vladimír Dlouhý je spojen s neprůhledným financováním dnes již zaniklé politické strany ODA. Tento případ teď v souvislosti s ohlášením kandidatury připomněl deník Insider.

Tehdejší vládní strana ODA v roce 1997 skrývala své skutečné sponzory (Vítkovice, Phillip Morris a PPF) ve fiktivní firmě, což později Dlouhý označil za neetické.

"Já jsem to přiznal, odnesl jsem to a teď se mi to i vrací. Ta věc byla legální, ale přiznávám, že to nebylo etické. A prošetřování jasně ukázalo, že všechny peníze se dostaly na účty ODA," řekl nyní v rozhovoru pro Aktuálně.cz Vladimír Dlouhý.

 

Právě se děje

Další zprávy