Stát daroval ČEZ emisní povolenky za 2,5 miliardy

Jakub Novák
26. 6. 2012 20:00
V Česku díky povolenkám zdarma program snižování emisí výrazně kulhá
Foto: Archiv

Praha - Emisní povolenky, vlajková loď evropské klimatické politiky, se v českých podmínkách proměnily v miliardový byznys.

Energetický gigant ČEZ si díky nim mohl za léta 2008 až 2011 přijít na více jak dvě a půl miliardy korun.

Vyplývá to z žebříčku sestaveného Centrem pro dopravu a energetiku a britskou organizací Sandbag.

Evropský systém obchodování s emisními povolenkami měl ve svém důsledku snížit emise a vytvořit pobídky k investicím do jejich snižování.

Podle plánů Evropské unie mělo dojít k radikálnímu snížení emisí skleníkových plynů tak, že průmyslové podniky budou povinny kupovat povolenky na vypouštění oxidu uhličitého.

Průmyslová lobby a pomalejší hospodářský růst byly ale důvodem toho, že některé země skončily s množstvím emisních povolenek, kterými "obdarovaly" některé z nejvýznamnějších znečišťovatelů.

V Česku byla situace po řadu let taková, že množství vydaných povolenek přesahovalo objem vyprodukovaných emisí, přičemž podle zprávy společnosti Sandbag představovala recese pouze jednu z dílčích příčin tohoto stavu.

Drtivá většina - 85 % - zařízení skončila za období 2008 až 2011 s přebytkem povolenek. Tři čtvrtiny těchto přebytečných povolenek přitom skončily v držení deseti společností, v čele právě se zmíněným koncernem ČEZ.

Tyto přebytečné povolenky mohou společnosti buď prodat, nebo si je ponechat na "horší časy".

ČEZ se v roce 2006 zavázal k využívání zisků z těchto povolenek k financování projektů vedoucích ke snížení množství emisí a zlepšení životního prostředí a zároveň o těchto svých krocích každoročně informovat - k tomu však došlo naposledy v roce 2009.

Od roku 2013, kdy má startovat třetí fáze systému obchodu s povolenkami, budou všechny energetické společnosti nuceny nakupovat povolenky v aukcích.

Několik zemí, včetně Česka, si však vymohlo výjimku, díky které zejména ČEZ, ale také některé další energetické firmy dostanou část povolenek zdarma.

Foto: Sandbag a Centrum pro dopravu a energetiku, red. upraveno

Vzhledem k upozornění ze strany českých nevládních organizací tak Evropská komise od února prověřuje, zda tento počin české vlády není v rozporu s evropskými pravidly.

V září 2011 si měly české úřady vyžádat dalších 108 milionů volných emisních povolenek v hodnotě kolem 47,5 miliardy. Určeny měly být právě pro energetické společnosti a 70 % z nich má putovat právě ČEZ.

 

Právě se děje

Další zprávy