Letní tábory nabízejí vojenský výcvik i život modelky

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
24. 6. 2012 18:16
Tábory děti naučí, jak přežít v extrémních podmínkách i jak vypadat "trendy"
Z táborové klasiky bude možná brzy exotika...
Z táborové klasiky bude možná brzy exotika... | Foto: www.velkeskaliny.cz

Praha - Za několik dní se rozeběhne sezóna letních dětských táborů. Když se člověk podívá do široké nabídky, na co organizátoři lákají děti a jejich rodiče, klasické představy o letních táborech berou za své.

Samozřejmě není problém pořídit dvoutýdenní klasiku: les, louka, chatičky, etapová hra, koupání, sportování, soutěžení, táborák. Zdá se však, že tato skladba vyhovuje čím dál menší části současné generace dětí.

Ti, kteří tuto romantiku neuznávají, zůstávali v létě buď doma, nebo navštěvovali různé městské jednodenní "tábory" - místo na louku se stany vyráželi třeba do počítačové učebny.

Současná škála nabídek však nabízí i náplň pro kluky závislé na počítačových hrách, kdo chce fantasy, má fantasy, kdo střílečky, má střílečky. Myslí se i na dívky, které půlku pobytu prozoufaly, jak si mají ve stanu s podsadou udělat kvalitní make up.  A nebo na teenagery, které rodiče pošlou na tábor, ale oni si na něm nechtějí hrát, protože nabízené hry jim přijdou "infantilní".

Stále více se totiž rozmáhají úzce specializované akce. Klasická představa o táborech "se zaměřením" byla angličtina, koně či zaměření na konkrétní sport (atletické, fotbalové). I tyto hranice padly.

Děti řeší, jak přežít, i jak vypadat trendy

Mezi dnes již běžné patří nejrůznější military pobyty, lákající fotkami dětí v plné polní, s namalovanými obličeji a větvemi na hlavách, jak se prodírají se zbraní bahnem.

Jezdí-li účastníci každoročně, nastartují si ve svém paralelním životě vojenskou kariéru. "Noví účastníci nastupují na tábor jako prostí vojíni a v průběhu tábora získávají další hodnosti v závislosti na složených zkouškách. V následujících letech účastníkům již hodnosti zůstávají a pokračují ve své vojenské kariéře a výcviku dále," láká například na jeden z military táborů cestovní kancelář Sindibád.

Vedoucí na propagačních materiálech mnohdy upozorňují, že režim je vojenský a tvrdý. "Upozorňujeme, že tábor rozhodně není určený pro bábovky a ufňukánky," píše se například na stránkách středočeského airsoftového tábora, jenž provádí i výcvik dětí ve střelbě z airsoftových zbraní. Místo klasické etapové hry tu mladíci (ale i některé dívky) zažijí "přijímač", výcvik v jednotce a závěrečnou misi.

Dětský military tábor se s nikým nemazlí, probíhá klasický vojenský výcvik.
Dětský military tábor se s nikým nemazlí, probíhá klasický vojenský výcvik. | Foto: www.agentura7.cz

Jiné nabídky neberou téma vojenství až tak důsledně a lákají na "prostý" paintball nabídkami ve smyslu "nestřílej sám na počítači, je to nuda, pojď si zastřílet s námi a v reálu". Současnou generaci kromě vyhraněných zájmů totiž spojuje i sklon k pohodlnosti, takže přísný vojenský režim a "makání" může mnohé odradit.

Zcela z jiného soudku je slovenský modelingový tábor nedaleko Bojnice. Je určen pro děvčata, která touží po světle reflektorů  a touží prožít pár dní jako opravdové modelky. Ubytované jsou v moderně vybavených pokojích a místo dřiny  a odříkání na ně čeká luxus, relaxace a pohodlí.

"Během šesti dní splníme děvčatům ty nejtajnější sny, každý den se o ně bude starat jeden z odborníků jako o skutečné modelky," slibuje leták.

Zatímco military tábory se pyšní přítomností policistů a profesionálních vojáků, tady vytahují jiné trumfy - přítomnost  kadeřnice, nehtového designéra, tanečního choreografa, kosmetičky a vizážistky.

Na vojenském táboře se účastníci naučí sebeobraně či přežití v extrémních podmínkách, modelingový tábor láká dívky, že se dozvědí,  "co je trendy, co je in" a slibují nafocení profesionálních fotek.

Středozem je v ohrožení, potřebujeme tvou pomoc

Tyto příklady jsou extrémní a leží na dvou protipólech pestré škály nabídek. V ní lze vybírat třeba podle sportovního zaměření (fotbal, atletika, jízda na koních, vodácké sporty, horská kola), nebo podle tématu, který se line celým pobytem:  dobývání vesmíru, pravěké osídlení, tolkienovský svět a mnohé další.

"Zdravíme Tě, dobrodruhu! Je možné, že právě Tebe hledáme! Středozem je v ohrožení temného pána Saurona a potřebuje Tvou pomoc. Přidej se k nám, spoléháme na Tebe a Tvé spolubojovníky, že nám Středozemi pomůžeš osvobodit," začíná jeden z letáků fantasy tábora.

S táborovou romantikou je dnešní generace dětí občas na štíru...
S táborovou romantikou je dnešní generace dětí občas na štíru... | Foto: Zuzana Hronová

Rozvíjet se samozřejmě nemusí jen fyzická zdatnost, ale i jiné dovednosti, rodič  může dopřát dítěti týdenní či dvoutýdenní soustředění v nejrůznějších oborech. Existuje třeba i filmový tábor. Děti se přiučí řemeslu herce, kameramana, scénáristy či střihače, přitom pobyt je situován do přírody.

Jiné tábory jsou zaměřené i na astronomii, rodiče se nemusí obávat, že by děti jen pobývaly v kopuli hvězdárny či v učebně, některé akce jsou koncipovány jako putovní (od hvězdárny k hvězdárně), na jiné zase účastníci objíždějí hvězdárny na kole.

Děti mohou jet i na tábor pro mladé záchranáře, na němž se pod dohledem pracovníků Červeného kříže učí poskytování první pomoci, součástí jsou i techniky přežití ve volné přírodě pod dohledem profesionálních záchranářů.

Jiné organizace zase připraví na tomtéž místě třeba čtyři turnusy, každý z nich zaměří na jiné téma, které se pak prolíná všemi táborovými činnostmi. Rodiče pak s dětmi zváží, zda bude lepší prožít si indiánský život v teepee, život kovboje na divokém západě či si zkusit třeba práci detektivů.

Tábory pro předškoláky i vysokoškoláky

Velké možnosti jsou i při volbě podle věku účastníka. I zde padají lety vypěstované mýty, že tábor je pro děti zhruba od 8 do 16 let. Existují i tábory pro předškoláky a dokonce i pro vysokoškoláky.

Předškolák dojede až na místo s rodiči, prohlédne si s nimi chatku, kde bude bydlet, jídelnu, blízké okolí, rodič ho pak předá konkrétnímu vedoucímu, jenž bude mít děcko na starosti. Uzpůsobená bývá i délka pobytu: 5-9 dní.

Opačným extrémem je tábor pro zletilé. Například brněnští skauti pořádají čtrnáctidenní akci pro vysokoškoláky, cílenou na lidi od 18 do 30 let.

Pořádají se i tábory pro zletilé. Kolikrát si v lesích chtějí hrát raději než ti nezletilí...
Pořádají se i tábory pro zletilé. Kolikrát si v lesích chtějí hrát raději než ti nezletilí... | Foto: Zuzana Hronová

"Máš rád prostředí stanového tábora? Hledáš tábor, kde by jsi byl jako vedoucí nebo pomocník? Co takhle zkusit tábor, kde jako účastníci budou jen samí vysokoškoláci?" lákají na svých stránkách.

 Slibují klasickou dobrodružnou romantiku: lesy, stany s podsadou,  vaření svépomocí, táborové hry, hlídky…  Mimo jiné jde i o oživení vzpomínek na dětství pro generaci, která klasický tábor brala ještě jako samozřejmou součást svých prázdnin.

Propast mezi generacemi je patrná v častých letních akcích, kdy dvacítka dospělých touží znovu prožít pobyt pod stanem v lůně přírody, hrát hry v lese a večer posedět u táboráků. Obvolávají pak známé a známé známých a složitě shánějí někoho, kdo by přijel i s dětmi, aby bylo pro koho zábavu pořádat a s kým se honit po lese…

Podstatně jednodušší to mají lidé začlenění do systému skauta. Ten pak může jezdit na tábory od skautské přípravky až po pozdní seniorský věk coby skautský rádce.

Nabídek táborů je opravdu hodně, ale když se jimi člověk pročítá, zdá se, že "klasická táborová romantika" bude za chvíli
něco mezi retrem a exotikou.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Letní tábory pro děti.

 

Právě se děje

Další zprávy