Na letišti Ruzyně shořelo letadlo. Škoda je 200 milionů

ČTK ČTK
10. 6. 2012 16:02
Letoun shořel v sobotu večer v jednom z hangárů. Provoz letiště musel být zastaven
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Na pražském ruzyňském letišti v sobotu večer shořelo v jednom z hangárů letadlo.

Podle prvních odhadů pražských hasičů je škoda asi 200 milionů korun.  

"Stroj byl požárem zcela zničen, jeden člověk byl zraněn," řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová s tím, že zranění nebyla vážná, muž měl popálené předloktí. 

ČSA kvůli události v pondělí zruší jeden spoj do Budapešti.

Požáru předcházela velká exploze. Zásah netrval déle než dvě hodiny, hasiči dostali oheň rychle pod kontrolu. Provoz letiště byl přesto zhruba ve 21:30 asi na deset minut přerušen.

"Přesné informace o celkovém rozsahu škod nemá ještě společnost k dispozici a jejich vyčíslení zřejmě ještě nějakou dobu potrvá," uvedla v neděli ráno mluvčí ČSA Hana Hejsková

V hangáru shořel letoun ATR 42 ČSA imatrikulace OK-KFM, což je stroj, který transportoval gorilu Moju z pražské zoo do Španělska.

Hodnota nového letounu ATR 42 se podle dostupných informací od výrobce pohybuje kolem 15 milionů dolarů (zhruba 300 milionů korun). Záleží ale na jeho přesné konfiguraci a vybavení i počtu objednaných letadel.

ČSA zbylo šest letounů

Cena starších a používaných letounů je výrazně nižší. Když před sedmi lety ČSA prodaly zpět výrobci dva "olétané" stroje ATR 42, které ale byly o několik let starší než nyní zničený letoun z roku 2005, odhadovali odborníci hodnotu kontraktu na 300 milionů korun.

Server pozary.cz napsal, že vznik požáru by mohl mít souvislost s používáním hořlaviny při údržbě letadla. Plameny podle serveru údajně poškodily i další stroj ATR 42 imatrikulace OK-JFK. Hasiči, letiště ani ČSA však tyto informace nepotvrdili.

ČSA nyní zbylo šest letadel ATR 42, kromě toho mají ještě čtyři větší stroje ATR 72.

Podle Hejskové se společnosti podaří minimalizovat dopad události na provoz. Přesto nebude v pondělí vypraven jeden ze čtyř pravidelných spojů do Budapešti, konkrétně linka OK 794 ve 13:40. 

"Společnost postupně kontaktuje cestující a nabízí jim možnost cestovat již ráno, poledním spojem anebo naopak letět tentýž den později," podotkla Hejsková.

Nejničivější požár za 5 let

ATR 42 je dvoumotorový turbovrtulový dopravní letoun určený pro kratší regionální tratě. Dlouhý je téměř 23 metrů, rozpětí má necelých 26 metrů. Maximální přepravní kapacita je 50 lidí, letadlo má dolet až 1550 kilometrů. 

Letouny ATR 42 si ČSA pořídily v letech 2004 a 2005, používány jsou například na linky do Bratislavy, Lublaně či Krakova. Stroj, který v sobotu shořel, byl do leteckého rejstříku zapsán 3. května 2005 a nesl jméno Benešov.

Sobotní požár se zařadil mezi nejničivější požáry v Česku podle výše škody za posledních pět let. Největší škodu, která dosáhla zhruba jedné miliardy korun, způsobil požár secesního Průmyslového paláce na pražském Výstavišti z října 2008.

Gorilí slečna Moja se stěhuje, letí do teplých krajin, podívejte se:

Úplné zničení letadla při požáru v hangáru je v moderní historii ruzyňského letiště výjimečné. 

Totální zničení stroje Ruzyně ale zažila při několika leteckých katastrofách: například v únoru 1973 při nehodě Tu-154 sovětské letecké společnosti Aeroflot (zahynulo 66 osob) nebo v říjnu 1981 při nehodě stejného typu maďarského Malévu, která se obešla bez obětí na životech.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde  je nejbližší letiště?

 

Právě se děje

Další zprávy