Za Romy až na ubytovnu TGM. Eisen navštívil Šluknovsko

Tereza Šídlová
7. 6. 2012 17:10
Čechy čeká v začleňování Romů spoustu práce, uvedl velvyslanec USA v neklidné oblasti
Ambasador Norman Eisen.
Ambasador Norman Eisen. | Foto: Vojtěch Marek

Praha/Šluknovsko - Svět znovu zajímají čeští Romové. Americký velvyslanec Norman Eisen ve čtvrtek navštívil Šluknovský výběžek, který před rokem rozbouřily etnické nepokoje.

Zatím je tam větší klid než loni. Přesto nejde o zdvořilostní či povinnou návštěvu zahraničního diplomata. To, co Eisen na Šluknovsku uvidí, může mít ve finále vliv třeba i na to, zda se Česko dočká zrušení víz do Kanady.

Na mezinárodní půdě jste známí jako zastánci dodržování lidských práv, doma vás však čeká mnoho práce se sociálním začleněním Romů, vzkázal ze Šluknovska Eisen. Dodal ale, že v každé zemi jde o nikdy nekončící proces.

Americký velvyslanec se na vlastní oči přijel podívat na to, o čem také píše domů do Washingtonu. Velvyslanectví USA v Praze zprostředkovává informace americkému ministerstvu zahraničí, které každoročně vydává zprávu o lidských právech ve světě, včetně Česka.

A nejde jen o list papíře. Právě na tuto americkou zprávu se před čtyřmi lety odvolávala i Kanada, když vysvětlovala udělování azylů kvůli diskriminaci českým Romům. Tehdy se také kvůli rapidně zvyšujícímu se počtu žadatelů o azyl rozhodovalo o znovuzavedení víz pro české občany.

V segregované škole

S Eisenem ve čtvrtek Šluknovsko navštívil i norský velvyslanec Jens Eikaas.

Při své návštěvě nevynechali diplomaté ani místo, na které nemůže být pyšný žádný komunální politik, segregovanou varnsdorfskou ubytovnu v ulici TGM, kterou musela loni v létě před emocemi zmítaným davem "bílých" obyvatel bránit policie.

Záminkou k loňským etnickým nepokojům byla údajná kriminalita tamních Romů.

„Kvůli cestě na Šluknovsko nás oslovili pan velvyslanec Eisen a jeho norský kolega Jens Eikaas sami. Zajímali se především o situaci ve vzdělávání. Navštívili jsme jednu segregovanou, tedy speciální, školu ve Varnsdorfu a naopak školu, která praktikuje inkluzivní vzdělávání v Krásné Lípě," řekl Aktuálně.cz šéf vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček, který na severu Čech společně s vládní zmocněnkyní pro lidská práva Monikou Šimůnkovou diplomaty provázel.

Vyslanci USA přitom nebyli na Šluknovsku poprvé. "Region navštívili i další zaměstnanci velvyslanectví USA, a to i v době krátce po loňských nepokojích," vzkázal Aktuálně.cz mluvčí americké ambasády Paul Oglesby. 

Nejde o ojedinělý zájem. Redakce Aktuálně.cz byla opakovaně svědkem toho, že velvyslanectví zahraničních zemí posílají své zástupce například na monitoring extremistických akcí konajících se v Česku.

Šluknovsko figuruje i v americké zprávě o stavu lidských práv za rok 2011. Je tam následující pasáž: "Průvody (loni na Šluknovsku - pozn. redakce) se od předchozích obdobných akcí lišily tím, že většina protestujících byli místní obyvatelé spíš než stoupenci neonacismu či extremisté," stojí doslova v dokumentu, který visí na webu amerického ministerstva zahraničí pro všechny k přečtení.

Kanada opakovaně váhá

Nejvíc se česká neschopnost integrovat romskou menšinu odráží ve vztazích s Kanadou, která zavedla Česku víza v roce 2009 kvůli zvyšujícímu se počtu žadatelů o azyl, nejčastěji šlo právě o Romy. Zároveň ale nemálo azylů českým Romům skutečně Kanada uděluje.

I za rok 2010, kdy už platila víza, udělila Ottawa přes dvacet azylů.

„Víme o tom, že Spojené státy ve své zprávě o stavu lidských práv Česko za přístup k Romům kritizují. Takže takhle byste na základě té zprávy mohli být i vnímáni," řekl v roce 2008 českým novinářům tehdejší kanadský velvyslanec v Praze Michael Calcott na otázku, zda Kanada považuje Česko za stát, který diskriminuje romskou menšinu.

Jeho nástupkyně Valerie Raymondová loni už pak připustila, že situaci v etnicky nepokojném regionu sama sleduje.

Ottawa opakovaně odložila zrušení víz pro Česko.

 

Právě se děje

Další zprávy