Nad rozlučkou s IZIP nejásat. Bude to stát 72 milionů

Radek Nohl Radek Nohl
31. 5. 2012 18:29
Zhruba tolik zaplatí VZP za péči svých pacientů třeba v některé menší nemocnici
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - I když je už jasné, že Všeobecná zdravotní pojišťovna ukončí nejméně povedený projekt své historie, nezbaví se ho ze dne na den.

Deník Insider píše, že zbytečné vyhazování veřejných peněz v největší pojišťovně má totiž i v tomto případě setrvačník a díky němu se za IZIP do konce roku zaplatí ještě dalších 72 milionů.

Jde o částku, již VZP zaplatí firmě za sedm měsíců provozu zdravotnických knížek a portálu VZP.

Pro srovnání - zhruba stejný objem peněz zaplatí VZP za celý rok za péči svých pojištěnců v nemocnici v Žatci, ve Dvoře Králové nad Labem nebo v Bruntálu.

"Není možné to z minuty na minutu vypnout," vysvětluje člen správní rady Boris Šťastný veřejnosti fakt, že po dvou miliardách za minulá léta nahází VZP do marného projektu ještě další desítky milionů, aniž by z toho měla nějaký užitek. 

Připomeňme, že to byli právě Šťastného spolustraníci, kteří projekt IZIP založili a ve VZP prosadili.

Soutěž raději zastavili

Do čeho vlastně do konce roku v IZIP peníze VZP půjdou,  není zcela jasné - nedokážou to říct ani někteří lidé ze správní rady.

Ze smluv mezi pojišťovnou a IZIP však vyplývá, že třeba 700 tisíc korun dá VZP měsíčně za pronájem počítačů, serverů či programů. A třeba za další rozvoj služeb portálu zaplatí pojišťovna každý měsíc 2,1 milionu korun.

Jenže před několika týdny IZIP z peněz VZP investoval několik stovek tisíc korun také do soutěže o šestnáct mobilních telefonů iPhone 4S, kterou chtěl získat nové klienty.

Zastaveno to bylo až před několika dny, kdy bylo jasné, že projekt skončí. 

Dvě miliardy v akci

Nakonec IZIP stihl rozdat v soutěži klientům sedm moderních telefonů, ale v porovnání s tím, co se dělo s penězi v minulých letech, šlo o pakatel.

Vedení IZIP spočítalo, že ze dvou miliard putovalo 600 milionů na provoz zdravotních knížek, 400 milionů na registraci nových klientů, 200 milionů na provoz portálu, 300 milionů dostali lékaři a za 100 milionů se připojili zdravotníci do systému. Zbytek se odvedl na daních.

Jenže už v loňském roce audit odhalil, že peníze VZP, které IZIP inkasoval, nešly jen na zdravotní knížky, ale končily také u soukromých firem. Platily si za ně golfové turnaje, za služby inkasovala přední pražská advokátní kancelář nebo majitelé pronajatých budov.

"Je pravda, že některé věci, které se v auditu objevily, podkopaly důvěru i u lidí, kteří okolo projektu stojí," uvedl předseda správní rady VZP Marek Šnajdr.

Je dobře, že zdravotní knížky IZIP končí? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy