Exmanželka ministra Kalouska má nový byt za 7,7 milionu

Domácí Domácí
30. 5. 2012 19:00
Nemovitost zaplatily peníze z prodeje společně užívaného bytu, jehož koupi řešila policie
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bývalá manželka ministra financí Miroslava Kalouska si krátce po rozvodu pořídila nový byt s garážovým stáním v pražských Strašnicích, za který zaplatí 7,7 milionu korun.

Informace zjistil deník Insider ze smluv, které jsou uloženy na katastru nemovitostí.

Ze smluv lze vyčíst, že Radka Kalousková smlouvu na koupi nového bytu podepsala 21. března letošního roku a nyní byla nemovitost definitivně převedena. Transakci tedy uskutečnila krátce poté, co se s politikem TOP 09 rozvedla.

Fakt, že se ministr financí rozvádí, je veřejnosti známý od 19. března. Kalousek poté deníku Aktuálně.cz řekl, že nepravomocné rozhodnutí padlo už v únoru.

Radka Kalousková je vědeckou pracovnicí v Ústavu polymerů na Vysoké škole chemicko-technologické. Insideru sdělila, že téměř osm milionů na nový byt získala prodejem bytu ve Veleslavíně, který užívala s exmanželem.

Byt je sice v katastru stále napsán na ni, v databázi už je ale informace, že jeho vlastnictví se právě převádí. "Všechny smlouvy jsou řádně podepsané, sama zápis z katastru ještě nemám, asi je ještě na poště," uvedla Radka Kalousková.

Případ bytu Kalouskových řešila policie

Veleslavínský byt Kalouskových přitom patří mezi nemovitosti, jež zasáhly v minulých letech zdejší politickou scénu - kromě Miroslava Kalouska jde například o případy Stanislava Grosse nebo Bohuslava Sobotky. Dnešní ministr Nečasovy vlády v roce 2005 přišel kvůli nejasnostem kolem financování této nemovitosti o místo v čele vlivného rozpočtového výboru.

Podle Insideru luxusní byt nejprve koupil Kalouskův přítel a tehdy mocný šéf Omnipolu Richard Háva. Záhy jej prodal Kalouskovu švagrovi Lubomíru Kašákovi, podle kupní smlouvy z roku 1999 za 6,5 milionu. Pouhý den předtím vystavil Kašák své sestře Radce Kalouskové směnku na stejnou částku, tedy 6,5 milionu, a byt jim obratem za 15 tisíc měsíčně pronajal.

Po Kašákově smrti v roce 2002 se Radka Kalousková stala oficiální majitelkou apartmánu. Byt získala od vdovy po bratrovi, opět za 6,5 milionu korun. Radka Kalousková za byt neplatila, obě ženy operaci vyřešily započtením směnky z roku 1999.

Případ řešila i policie, která hledala odpověď na otázky, zda švagr Kašák nevystupoval jako majitel jen "na oko", zda ve skutečnosti nemovitost od počátku nepatřila Kalouskově rodině a zda ji ta nefinancovala z neznámých peněz. Úřady však nic nedoložily.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Prodej bytů.

 

Právě se děje

Další zprávy