Z Mladých konzervativců zelení aktivisté. Za státní

Pavel Baroch
31. 5. 2012 22:17
Ministr Chalupa z ODS dal dotaci 243 tisíc sdružení, které podporuje jeho stranu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Z pravicových Mladých konzervativců se na čas stanou ekologičtí aktivisté. A výrazně jim na to přispěje stát.

Ministerstvo životního prostředí v čele s Tomášem Chalupou z ODS poskytne Mladým konzervativcům, kteří se otevřeně hlásí k politice občanských demokratů, bezmála 243 tisíc korun na projekt s názvem Posílení informovanosti o životním prostředí ve vybraných městech.

Jako první o tom ve svém středečním vydání informoval deník Insider.

Hlavním přínosem projektu je podle ministerstva "informování o aktuálních problémech z oblasti životního prostředí" v pěti městech České republiky, čímž se "zvýší ekologické povědomí dětí a mládeže".

Chalupův úřad při výběru mezi žadateli o příspěvek z pětimilionového grantu pro nevládní organizace ocenil u Mladých konzervativců také to, že "cílová skupina je aktivně zapojena do diskuse", nebo "možnost studentů vyslechnout k jednotlivým problémům různé názory odborníků".

Na stranické tričko nehledím

V tom, že ministerstvo přispěje na činnost politicky spřízněného sdružení, nevidí Chalupa žádný problém.

"Projektům jsou dávány granty podle jejich kvality, která je vyjádřená bodovým ohodnocením. Pokud bychom, byť jen hypoteticky, připustili fakt, že na základě toho, že Mladí konzervativci podporují ODS, jejich projekt vyřadíme, abychom předešli případným spekulacím o manipulaci v zadávání grantů, okamžitě bychom se právě manipulace dopustili," řekl ministr Chalupa.

Připomněl, že před rokem jmenoval do funkce ombudsmanky Státního fondu životního prostředí političku Strany zelených Petru Kolínskou, s níž se osobně zná už ze svého starostovského působení v Praze 6, kde je Kolínská zastupitelkou.

Náměstkem ředitele Krkonošského národního parku je zase Jakub Kašpar, bývalý mluvčí ministerstva životního prostředí z doby, kdy ho vedl zelený Martin Bursík.

Foto: Tomáš Jiřička

"Dnešní doba není o tom, že se peníze či funkce rozdávají podle stranické příslušnosti. Jasný systém rozdělování grantů je postaven na kvalitě projektů, do funkcí jsou lidé jmenováni podle svých odborných předpokladů," tvrdí Chalupa.

Podpoří i Klause?

Nevládní ekologické organizace, na které se při rozdělování ministerských peněz nedostalo, ovšem Chalupovi nevěří.

"Podpora stranické organizace z veřejných prostředků je na ministerstvu novinkou," řekl Insideru Jan Skalík ze Zeleného kruhu, který sdružuje desítky nevládních organizací. Skalík ironicky poznamenal, že od Mladých konzervativců očekává, že budou šířit ideologii zdravého rozumu.

"Při tomto trendu je ale dost dobře možné, že Chalupa bude příští rok platit Klausovy přednášky v Rusku o zrůdnosti evropské klimatické politiky nebo poučné Hájkovo řečnění o evoluci člověka," dodal Skalík.

Dotace pokryje 70 % nákladů

Přiznaná dotace 242 900 korun pokryje 70 procent z celkových nákladů, Mladí konzervativci vloží dalších 104 100 korun z vlastních zdrojů.

"Rozhodli jsme se požádat o příspěvek, protože danou problematiku považujeme v současné době za velmi závažnou, a také proto, že se v rámci naší organizace dal dohromady velký počet lidí, kteří se chtějí problematice životního prostředí věnovat," řekl Aktuálně.cz místopředseda Mladých konzervativců Matěj Trávníček.

Kdo jezdí po Průmyslové ulici, zná tento pohled dobře. Téměř 180 metrů vysoký komín spalovny (odborně "zařízení na energetické využití odpadu") je však vidět z mnoha míst v Praze.
Kdo jezdí po Průmyslové ulici, zná tento pohled dobře. Téměř 180 metrů vysoký komín spalovny (odborně "zařízení na energetické využití odpadu") je však vidět z mnoha míst v Praze. | Foto: Ondřej Besperát

Debata třeba o spalovnách

Sdružení plánuje, že v Praze uspořádá diskusi o odpadovém hospodářství, v Plzni o spalovně odpadu v Chotíkově, ve Žďáru nad Sázavou o rozvoji cestovního ruchu v CHKO Žďárské vrchy, v Olomouci o stavbě nové tramvajové trati a v Přerově o stavbě spalovny odpadu.

"Ke každému vybranému tématu bude v úvodní fázi projektu vypracována externím odborníkem rešerše, která bude sloužit jako úvodní informační materiál pro účastníky panelové diskuse a poté se stane součástí shrnující publikace, která bude ke každému tématu vydána," řekl Trávníček.

Posléze bude vyhlášena soutěž pro studenty středních škol, aby napsali na dané téma eseje, které se nahrají na webovou stránku projektu. Nejlepší autoři se pak zúčastní panelové diskuse, kde budou i odborníci na dané téma.

"Cílem je poskytnout nestranný prostor pro vyjádření často protichůdných názorů - například odpůrci versus zastánci stavby spalovny -, aby si studenti sami udělali názor na danou problematiku," slibuje Trávníček.

Kromě Mladých konzervativců dostal od ministerstva životního prostředí příspěvek například časopis Naše příroda (300 tisíc korun), Junák z okresu Brno-sever (196 600), Ekologické centrum Žatec (132 tisíc) nebo Auto Mat (298 tisíc).

 

Právě se děje

Další zprávy