Protest zemědělců: Dopravu komplikovaly stovky traktorů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 5. 2012 11:50
Protesty zemědělců proti rušení daňových úlev u nafty jsme sledovali živě
Ilustrační foto z loňského protestu.
Ilustrační foto z loňského protestu. | Foto: Jan Langer

Praha - Zemědělci ve středu vyjeli na silnice ve 12 ze 14 krajů České republiky k protestním jízdám kvůli chystanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně z vína.

Dopravu na nejméně 185 silnicích mezi 9:00 a 11:00 mělo zpomalovat nejméně 1600 strojů. Podle České televize se protestu nakonec zúčastnilo na 2000 zemědělských vozidel.

Protesty se vyhnuly Praze, nezapojili se ani farmáři z Libereckého kraje. Provoz na komunikacích zpomalovaly jedoucí traktory s přívěsy i bez nich, nákladní automobily a další doprovodná vozidla.

Protestující zemědělce podle agrárníků podpořily další stovky vozidel, která se sice nezúčastnila, ale při polních pracích byla označena na znamení solidarity s demonstranty.

Agrárníci již dříve uvedli, že chtějí nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat.

Největší nevládní organizace českých zemědělců v polovině dubna vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS) k jednání o zachování daňových úlev u nafty a dala mu ultimátum do konce dubna. Nečas však prý dodneška na výzvy nereagoval.

Zrušení takzvané zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Situaci na českých silnicích jsme sledovali online:

S více než třemi stovkami traktorů, nákladních vozidel i doprovodných osobních aut ve středu vyjeli zemědělci na středočeské silnice na protest proti vládním reformám. Kolony zpomalily dopravu zhruba na čtyřech desítkách míst v kraji. Drobné komplikace vznikly na silnici z Poděbrad na Mochov, kde se za šesticí traktorů s přívěsy vytvořila asi půl kilometru dlouhá kolona. Na silnici první třídy z Prahy do Poděbrad mezi Nehvizdy a Mochovem jelo pět traktorů, kolona se ale pohybovala poměrně rychle, takže komunikaci příliš neblokovala.

Do středečních protestů zemědělců v Královéhradeckém kraji se zapojilo zhruba 200 traktorů, které svou pomalou jízdou zbrzdily dopravu na zhruba dvou desítkách úseků silnic. "Řidiči se samozřejmě museli obrnit trpělivostí, mohlo se stát, že se dostali na některých místech do kolony. Nejhorší situaci jsme zaznamenali kolem 10:00 u ČKD, kam přijelo několik desítek strojů, které svou jízdou blokovaly plynulý provoz," řekla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Protestní jízda zemědělců ucpala dopravu na řadě silnic Vysočiny. Podle policie se auta nejvíc zdržovala na 12 úsecích, kolony dosahovaly délky do dvou kilometrů. Zhruba 330 zemědělských strojů, převážně traktorů s vozy, radlicemi a cisternami, označených transparenty, českými vlaječkami a nálepkami, jezdilo dvě hodiny po téměř třech desítkách frekventovaných tahů na území celého kraje. Kolony aut se ale už během protestu rychle rozjížděly. "Traktory mezi sebou nechávaly rozestupy a umožňovaly předjetí. Výrazný problém jsme nezaznamenali," řekl policejní operační důstojník Zdeněk Kadela.

"Jde nám o konkurenceschopnost českého zemědělství. Jestli máme mít stejné podmínky, za což vláda bojuje, tak teď to odmítá. Zemědělci v celé Evropě berou více dotací než nové členské země. Všichni zelenou naftu mají," řekl organizátor protestů na Písecku Václav Varous. Podle něj nejde jen o šedesátiprocentní vratku daní z nafty, ale i o snižování dalších zemědělských dotací.

Na 150 traktorů s přívěsy i bez nich a také doprovodná vozidla s vlajkami a transparenty mezi 09:00 a 11:00 zpomalila dopravu na jihočeských silnicích. Žádnou nehodu ani konflikt s protestem související jsme nezaznamenali," řekla mluvčí policie Štěpánka Uhlířová. S kolonami zemědělské techniky se řidiči mohli setkat na čtyřech úsecích na Jindřichohradecku, třech na Strakonicku a po dvou na Táborsku, Písecku a Českobudějovicku, kde se k protestům přidali i zemědělci z Českokrumlovska. Na Prachaticku byla jedna protestní trasa - z Čkyně do Vimperka a zpět.

Zemědělci v Královehradeckém kraji ukončili protestní jízdu. Dopravní komplikace nehlásí ani Brno.

V 11:00 mají protesty oficiálně skončit. Na některých místech je zemědělci ukončili i dříve.

U konce jsou protesty v Kroměříži a v Mostě. Plán zpomalit dopravu se zemědělcům podařil například na silnici z Mostu do Lovosic. Deset traktorů zde dalo vzniknout zhruba kilometrové koloně, která jela asi dvacetikilometrovou rychlostí. Traktory mezi sebou nechaly rozestupy, do nich ale najely kamiony a pro řidiče za nimi už bylo předjíždění jen sotva možné.

Ve dvou skupinách ve středu vyjeli zemědělci se svou technikou na Břeclavsku. "V první skupině nás vyjelo 31 a ve druhé jich jede 12," řeklředitel agrární komory v Břeclavi Ladislav Sečkář. Podobná situace byla i na Hodonínsku. "Jedeme po dvou trasách. V jedné jede 15 vozidel a ve druhé asi deset," uvedla ředitelka Agrární komory v Hodoníně Milada Zimáková.

Hlavní tahy pěti okresů Plzeňského kraje brzdí téměř 150 zemědělských strojů, hlavně traktorů. Nejsilnější je protest na Domažlicku, kde vyjelo 50 traktorů a zemědělských strojů hlavně na hraniční přechody a po silnicích na Klatovy a Plzeň.

Na Vsetínsku vyjelo 19 zemědělských souprav místo na pole na asfaltové vozovky již v 07:00. "Vyrazili jsme na v této době exponované trasy. Dopravu jsme neblokovali, pouze zpomalovali. Proběhlo to v poklidu," řekl ředitel vsetínské okresní i krajské agrární komory Josef Radílek. Čas protestu prý na Valašsku posunuli dopředu proto, že zemědělci se dopoledne chtějí věnovat své práci. "Po deváté jsme vyrazili na senáže," přiblížil Radílek.

Protest zemědělců v Olomouci už skončil.

Menší protest se zemědělci z Novojičínska chystají uspořádat i ve Fulneku. Kromě Opavska a Novojičínska se v kraji protesty konají také na silnici mezi Třincem a Jablunkovem na Frýdecko-Místecku nebo mezi Bruntálem a Rýmařovem. Například na Ostravsku, kde je zemědělců málo, se protesty nekonají. V koloně z Opavy směrem na Krnov jede 15 traktorů. Další kolona vyrazila z Opavy ve směru na Bruntál.

Nejdelší kolona v Moravskoslezském kraji jede přes Skrochovice na silnici z Opavy ve směru na Krnov, řekl ředitel Regionální agrární komory Ostravsko Robert Kučera. V Novém Jičíně vjelo po 09:00 několik traktorů na průtah městem, kde je pět kruhových objezdů za sebou. Za každým traktorem se rychle tvoří kolona.

Do Chrudimi přijela od Vestce kolona 21 traktorů označených letáky vedených nákladním vozem s transparentem. Trasa protestní jízdy vede od kruhového objezdu u Lidlu po kruhový objezd u Kauflandu, tedy po městském okruhu. Za skupinou strojů se okamžitě vytvořila šňůra vozidel, postupně se však rozptýlila a nezpůsobila ve městě dopravní kolaps.

Na silnici I/35 v Ostřetíně na Pardubicku vjel jeden koňský povoz, traktor, nákladní vůz avia a dvě osobní auta. Za asistence policie projíždějí vesnicí a zpět. Přes komplikace na důležité spojnici Hradce Králové s Moravou se doprava po projetí kolony vrací do původního stavu.

Před 9:00 se na výjezdu z Chebu shromáždily tři obrovské traktory s přívěsy, aby vyrazily směrem na Aš. Protože silnice do Aše je plná zatáček, možnosti předjíždění jsou omezené. Už během prvních minut se tak za traktory tvořily kolony desítek aut. Traktory ale jely s rozestupem, který umožňoval autům v mezích možností předjíždět. "Na každé trase budou dopravní policisté monitorovat aktuální situaci. Zasáhnou ale, jen pokud by došlo k porušení zákona," řekl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

Asi tři desítky zemědělských strojů dnes ráno vyjely na silnice v Karlovarském kraji na protest proti chystanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně z vína. Provoz zpomalily i na některých úsecích frekventovaných silnic mezi Chebem a Aší, v okolí Mariánských Lázní, ale i na hlavním tahu do Prahy, na silnici I/6.

Na Klatovsku vyjede v 10:00 dvacítka traktorů z vrchu Bukovec na Klatovy, tedy na silnici z Horažďovic do Klatov. Dojedou do centra a část jich pojede dále na Plzeň, ale jen do devět kilometrů vzdáleného Dehtína. Sedm strojů vyjelo v 09:00 na sraz od bývalého klatovského pivovaru. Traktory s valníky i bez nich jsou ozdobeny českými vlaječkami a nápisy "Chceme zachovat zdravé a kvalitní české potraviny".

V okrese Plzeň-sever mají řidiči dopravní problémy na silnici I. třídy z Kralovic na Plasy, kde omezilo provoz zhruba 35 vozidel protestujících zemědělců. Na Rokycansku pojede téměř 20 traktorů po staré pražské silnici z Kařezu do Ejpovic. Tachovsko se k protestům nepřipojilo, protože je farmářů v regionu málo a roztroušených, v ostatních třech okresech jsou protestní jízdy na více silnicích.

Hlavní tahy pěti okresů Plzeňského kraje brzdí dnes od 09:10 do 11:00 kolony traktorů. Nejsilnější je protest na Domažlicku, kde vyjelo 50 traktorů a zemědělských strojů hlavně na hraniční přechody a po silnicích na Klatovy a Plzeň.

V Pardubickém kraji zpomaluje desítka zemědělských vozidel dopravu mezi Lázněmi Bohdaneč a Rohovládovou Bělou.

Největší dopravní komplikace v Jihočeském kraji hrozí na hlavním frekventovaném tahu Písek - České Budějovice a Písek - Tábor. S kolonami zemědělské techniky se řidiči mohou setkat na čtyřech úsecích na Jindřichohradecku, třech na Strakonicku a po dvou na Táborsku, Písecku a Českobudějovicku, kde se k protestům přidali i zemědělci z Českokrumlovska. Na Prachaticku je jedna protestní trasa - z Čkyně do Vimperka a zpět.

Traktory s přívěsy i bez nich a také doprovodná vozidla s vlajkami a transparenty od 09:00 zpomalují dopravu na jihočeských silnicích. Zemědělci se tak podle ředitelky krajské agrární komory Hany Hricové na celkem 14 úsecích, převážně vedlejších tahů, přidali k protestním jízdám v celé zemi.

Protesty dvou stovek zemědělců zpomalují dopravu na 19 místech v Jihomoravském kraji. Z některých regionů hlásí organizátoři vyšší účast, než v minulých dnech oznámili. K protivládní akci se připojili další zemědělci i vinaři, protestuje se také na Vyškovsku. Traktory vyjely například na rušnou silnici mezi Brnem a Svitavami. Podle předsedy blanenské agrární komory Kamila Vystavěla traktory na Blanensku vyrazily pěti směry.

Celostátní protest podpořili pěstitelé z Olomoucka. V 09:00 vyrazilo od hlavního vlakového nádraží na jízdu částí krajského města 19 traktorů z okolních zemědělských podniků. Konvoj zemědělské techniky vyzdobené českými vlajkami a letáky vede ozvučené vozidlo, které informuje o problémech tuzemských pěstitelů. Do ulic Olomouce vyjeli mimo jiné zemědělci ze společnosti ZD Bohuňovice.

Podobu ohlášeného protestu upravili na Uherskohradišťsku, kde na silnice vyrazilo 46 traktorů. Zemědělci s ohledem na nynější opravy vozovek projedou například v Uherském Hradišti jen od místní části Jarošov po kruhový objezd u zimního stadionu a také se vyhnou již tak frekventovaným objízdným trasám, kterými projíždějí automobily kvůli opravě a celkové uzávěře silnice I/55 z Kunovic po hranice s Hodonínskem.

Na Vsetínsku protest začal už v 07:00 a skončil kolem 09:00, na silnice vyjelo 19 zemědělských souprav. Na Kroměřížsku se protest omezil pouze na Kroměříž. Největší účast tak ve Zlínském kraji hlásí zemědělci z Uherskohradišťska. Zemědělcům se nelíbí chystané zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně na víno.

Do protestů zemědělců v Královéhradeckém kraji se podle Agrární komory zapojilo či zapojí na 150 strojů. Dopravu chtějí svou pomalou jízdou zbrzdit na zhruba dvou desítkách úseků silnic v kraji, například na kruhovém objezdu u ČKD nedaleko Hradce Králové. Zemědělské stroje od Jičína už dorazily. Zpomalení dopravy lze očekávat také na dalších místech v kraji, zemědělci oznámili, že budou jezdit například mezi kruhovými objezdy v Trutnově či mezi Sobotkou a Jičínem.

Okolo 60 zemědělských vozidel blokuje dopravu v Moravskoslezském kraji, kolona blokuje dopravu hlavně mezi Opavou a Krnovem. Přibližně stejný počet aut se protestů účastní nepřímo.

Na silnice vyjela první zemědělská technika. V okolí Brna bude dopravu zpomalovat až dvacet pět traktorů.

Více než tři stovky traktorů, nákladních vozidel i doprovodných osobních aut dnes ráno vyjely na středočeské silnice na protest proti vládním reformám. Kolony zpomalily dopravu zhruba na čtyřech desítkách míst v kraji.

V Rakovníku se zemědělci od rána sjížděli na školní statek, na stanovišti se shromáždily asi tři desítky strojů. Traktory byly vepředu i vzadu ověšeny cedulemi s nápisem "Chceme zpátky zelenou naftu". "Projíždíme Rakovníkem, aby nás všichni viděli a věděli, že zemědělci existují," uvedl předseda rakovnické agrární komory Jaroslav Mikoláš. 

V Jihomoravském kraji by se mělo do protestů zapojit na 30 traktorů s vleky v okolí Blanska, na Břeclavsku 16 vozidel, na Znojemsku 50 vozů zemědělské techniky, na Hodonínsku 25 a na Brněnsku 20 až 25 vozidel.

 

Právě se děje

Další zprávy