Nepřišlo vaše dítě na generálku testování? Nevadí

Jakub Novák
21. 5. 2012 20:19
Letos a příští rok se ještě zkouší systém, ředitelé nemají omluvenky řešit
Foto: Thinkstock

Praha - Nesouhlasíte s tím, aby se vaše dítě zúčastnilo celoplošného testování?

Dejte mu omluvenku, ta by totiž měla ještě letos a zřejmě i příští rok stačit.

Alespoň tak to vyplývá z informací, které poskytla Česká školní inspekce.

"Vzhledem k tomu, že se jedná o zkoušku systému, tak v případě, že rodič napíše dítěti omluvenku, tak by to ředitelé neměli řešit," říká k tomu náměstek ústřední školní inspektorky Libor Vacek.

V letošním roce se koná první celoplošná generální zkouška žáků 5. a 9. ročníků základních škol; druhá, rozšířená, bude následovat v roce 2013.

Proti konání tohoto testování vznikla Iniciativa rodičů a občanů, která vzešla ze základny signatářů otevřeného dopisu pro ministerstvo školství a Českou školní inspekci, požadujícího zrušení zavádění povinného plošného srovnávacího testování dětí v 5. a 9. ročnících základních škol.

Dopis do pondělního odpoledne podepsalo již téměř šest set lidí, včetně například bývalého ministra školství Ondřeje Lišky (SZ).

Mezi argumenty, které v dopise padají, jsou obavy z nevhodné interpretace výsledků, která by mohla žáky do budoucna poškodit, nemožnost testem pokrýt skutečné schopnosti dítěte nebo obavy z možného zaměření učitelů pouze na testované znalosti.

Proti těmto argumentům se ČŠI brání mimo jiné tím, že v rámci zpracování výsledků nebudou vznikat žádné žebříčky, výsledky budou opatřeny odpovídající interpretací nebo argumentací, že nebude docházet k žádné selekci, ať už na úrovni škol, nebo žáků samotných.

Podívejte se na zadání pilotních testů pro páté a deváté třídy:

Účast škol v celoplošném testování je podle dopisu České školní inspekce, adresovaného ředitelům škol, na základě vyhlášky ministra školství z února letošního roku povinné.

Školy mohou požádat o výjimku pouze v případech, kdy buď nemají žáky v 5. a 9. ročníků, nedisponují potřebnou technikou a softwarovou výbavou, nebo když se jedná se o školu při zdravotnickém zařízení či školu pouze se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.

Podle Vacka bude potřeba do prvního ostrého startu testování v roce 2014 vyřešit všechny potřebné legislativní záležitosti.
Současná úprava totiž, alespoň podle Jaromíry Sedláčkové, která je ve výše zmíněné iniciativě zapojena, opravňuje rodiče k odmítnutí účasti na testování.

Podle Sedláčkové dochází ze strany České školní inspekce k nesprávnému a účelovému výkladu některých paragrafů školského zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy