Jsem politický vězeň jako Tymošenková, řekl Rath

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 5. 2012 23:53
Třetí den dění kolem zadržení Davida Ratha jsme sledovali v online reportáži
David Rath měl za sebou první noc v litoměřické věznici.
David Rath měl za sebou první noc v litoměřické věznici. | Foto: Jan Langer

Ústí nad Labem - Od zadržení Davida Ratha s krabicí peněz uběhly téměř tři dny. Za tu dobu již stihla policie politika obvinit a ústecký soud na něj uvalil vazbu.

David Rath se následně vzdal funkce středočeského zastupitele, a tedy i hejtmana, a vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si zatím ponechal.

O vydání sněmovnou bude v úterý rozhodovat mandátový a imunitní výbor. Podle předběžných informací navrhnou Poslanecké sněmovně Davida Ratha vydat.

Policie zadržela Davida Ratha v pondělí večer, u sebe měl sedm milionů korun. V případu padlo obvinění i na dalších sedm lidí, ty poslal ve čtvrtek odpoledne do vazby ústecký soud. 

Rath vydal v podvečer prohlášení, kde svůj případ označil jako politickou léčku. "Sledování mohlo bezpochyby posloužit k získání informací pro vhodné nastražení léčky na mou osobu, jak se také stalo. V tom spatřuji politické jádro kauzy. Na základě politického impulsu je použito jakési oznámení k zahájení rozsáhlé akce proti bezúhonným osobám," uvedl bývalý hejtman.

Redakce Aktuálně.cz měla možnost seznámit se s policejními dokumenty k této korupční kauze. Rath se podle nich měl podílet na nadhodnocení stamilionové zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradě a za to si spolu s dalšími lidmi plánovali rozdělit 24 milionů korun.

Za klíčové postavy, které celý plán vymyslely, označuje policie podle informací Aktuálně.cz bývalého poslance Petra Kotta a ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou.

O umístění Davida Ratha do vazby rozhodl ve středu v Praze soudce ústeckého okresního soudu. Večer byl Rath převezen do litoměřické vazební věznice.

O vyšetřování kolem zadržení Davida Ratha a dalších sedmi lidí byla již informována i Evropská komise, která si k případu vyžádala další informace.

Třetí den dění kolem zadržení Davida Ratha sledujeme v online reportáži

Před možným nesouladem nynějšího postupu policie a státních zástupců s ústavou v případě kauzy Davida Ratha varuje odborník na ústavní právo z pražské právnické fakulty Václav Pavlíček. Stále podle něj zřejmě platí, že poslance nelze trestně stíhat, dokud o tom nerozhodne sněmovna. Policisté však Ratha už stíhat začali, když jej obvinili z přijetí úplatku.

"Problém stíhání do té doby (do rozhodnutí sněmovny) je problémem mezer v ústavě," řekl Pavlíček ČTK. Není si jist, zda právní kroky, kromě poslancova zadržení přímo při činu, které nyní orgány činné v trestním řízení provádějí, jsou stále v souladu s odstavcem 5 článku 27 české ústavy. "Nevím, kolik dalších úkonů se ještě může konat, dokud sněmovna s konečnou platností nerozhodne," dodal Pavlíček.

"Myslím, že se špatně interpretuje celý odpovídající článek ústavy," řekl Pavlíček ČTK. Odstavec ústavního článku 27 o zadržení poslance či senátora přímo při činu totiž podle něj není speciálním ustanovením předcházejícího odstavce, který hovoří o nemožnosti trestního stíhání zákonodárce bez předchozího souhlasu příslušné parlamentní komory. Tento článek nepřestal platit, míní právní odborník.

Přinášíme vám celý text prohlášení Davida Ratha, který předal agentuře ČTK jeho advokát Adam Černý.

Připadám si jako politický vězeň. Orgány činné v trestním řízení na mne uvalily vazbu s omezením komunikace s veřejností i blízkými. Odůvodnění je přitom absurdní, abych neprchl a abych nezastrašoval pracovníky kraje a firem z pozice hejtmana Středočeského kraje, ze které jsem přitom rezignoval.

Jde jim však o jediné. Ještě více stupňovat jednostrannost mediální štvanice proti mé osobě a dostat mne do situace, kdy se proti tomu nemohu hájit. Byl jsem přitom připraven rezignovat i na poslanecký mandát, ale chtěl jsem tak učinit osobně před Poslaneckou sněmovnou a seznámit ji i celou veřejnost s mojí interpretací celé kauzy. Z toho má nejspíš současná moc strach, a tak mi nasadila roubík.

Spatřuji ve svém případu paralelu s příběhem Julie Tymošenkové, i ona je ve vězení, i ona čelí obvinění z korupce, nebo Vladimíra Hučína, který se spravedlnosti domohl až po řadě let strávených ve vězení. Argumentace ukrajinské, respektive české moci v těchto případech byla, že nejde o politiku, ale o obyčejný kriminální delikt. Stejné argumenty zaznívají i v mém případě a všichni se předhánějí v tom, aby to tak vypadalo, včetně fám o milionech pod podlahou a samopalech.

V mém případě byly orgány činné v trestním řízení pouze vhodně nasměrovány a podporovány k nebývalé aktivitě a nestandardnímu postupu. Na základě jednoho podání, když obdobných chodí na policii tisíce a nic se neděje, zde překvapivě byli okamžitě vybraní lidé sledováni nejmodernější technikou celé měsíce, a to nejspíše v těch nejsoukromějších místech.

Ať si každý teď sáhne do svědomí, zda si je jist, kdyby jej a jeho blízké sledovali v obýváku i ložnici po dlouhé měsíce, zda by se něco, co vypadá nepěkně, také neobjevilo. Toto sledování mohlo bezpochyby posloužit k získání informací pro vhodné nastražení léčky na mou osobu, jak se také stalo. V tom spatřuji politické jádro kauzy.

Na základě politického impulsu je použito jakési oznámení k zahájení rozsáhlé akce proti bezúhonným osobám, které žádný trestný čin nespáchaly. Všichni víme, že policie většinou není schopna vyšetřit kauzy, které se staly a přišli jsme v nich o miliardy. Zde naopak se policie dozví, že se možná něco stane, a to jí stačí, aby nešetřila časem ani prostředky a začala s rozsáhlým sledováním. Pokládám vám otázku, děje se tak ve všech podobných případech? Odpověď znáte všichni.

Tady však šlo o nepohodlného Ratha, tam bylo potřeba připravit past, které se mohl jen těžko vyhnout. Jsem přesvědčen, že takto orgány činné v trestním řízení ve svobodné zemi nemají fungovat. Mají činy vyšetřovat, trestné činnosti zabraňovat a ne účelově a výběrově určité osoby dostávat do situace, kdy jim hrozí trestní stíhání. Toto je právě můj případ. O svobodu jsem nepřišel jen já. Já jsem se svou situací smířen, má politická kariéra skončila bez ohledu na to, jaká je pravda, ta nikoho nezajímá. Horší je, že o svobodu přichází celá naše společnost.

Co dnes potkalo mne, a mnozí mi to přejí, tak zítra může potkat kohokoliv z vás. A také se určitě najdou lidé, co se z toho budou radovat, jak se v médiích raduje z mého vězení třeba pan Kalousek nebo prezident Klaus."

David Rath míní, že se stal obětí policejní léčky. Jeho kauza má prý politické jádro. V prohlášení, které dnes ČTK poskytl jeho advokát Adam Černý, Rath uvedl, že si připadá jako politický vězeň, a svůj případ mimo jiné přirovnává k věznění bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové.

"Sledování mohlo bezpochyby posloužit k získání informací pro vhodné nastražení léčky na mou osobu, jak se také stalo. V tom spatřuji politické jádro kauzy. Na základě politického impulsu je použito jakési oznámení k zahájení rozsáhlé akce proti bezúhonným osobám," uvedl Rath v prohlášení.

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu vyzve poslance Davida Ratha, aby se vzdal svého mandátu, pokud tak do té doby neučiní sám trestně stíhaný poslanec. Novinářům to řekl šéf opoziční strany Bohuslav Sobotka. "My se domníváme, že by bylo dobře, kdyby se David Rath vzdal poslaneckého mandátu. To bych osobně pokládal za nejlepší řešení," zopakoval Sobotka na tiskové konferenci názor své strany.

Ústečtí soudci poslali všech sedm lidí do vazby. Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Labem Jan Tichý.

"U šesti obviněných pro důvodnou obavu, že by mohli ovlivňovat svědky či spoluobviněné a pokračovat v páchání trestné činnosti, která jim je kladena za vinu, u jednoho obviněného pouze pro obavu, že by mohl ovlivňovat svědky či spoluobviněné," uvedl Tichý.

Pokud by stíhaný poslanec rezignoval na svůj mandát, skončila by tím okamžikem i jeho imunita. Sněmovna by pak už nemusela hlasovat o jeho vydání.  Takové je mínění odborníků na českou ústavu.

"Imunita patří jenom tomu, kdo je poslanec. Jestliže poslancem nejsem, tak nemohu požívat ani imunitu," řekl ČTK bývalý poslanec a ústavní odborník Zdeněk Jičínský. Stejně se vyjádřil i Pavlíček. "Imunita chrání poslance pro jeho výkon mandátu. Když už nevykonává mandát, není důvod k tomu, aby byl chráněn. To není nedotknutelnost poslance," řekl ČTK.

Někteří poslanci doufají, že Rath rezignuje na svůj poslanecký mandát a nebudou se jím muset zabývat. "My doufáme, že to (Rath) do té doby vzdá, protože to nechceme absolvovat," řekl ČTK jeden ze členů mandátového a imunitního výboru.

Před možným nesouladem nynějšího postupu policie a státních zástupců s ústavou v případě kauzy poslance a někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha ve čtvrtek varoval odborník na ústavní právo z pražské právnické fakulty Václav Pavlíček.

Stále podle něj zřejmě platí, že poslance nelze trestně stíhat, dokud o tom nerozhodne sněmovna. Policisté však Ratha už stíhat začali, když jej obvinili z přijetí úplatku.

"Problém stíhání do té doby (do rozhodnutí sněmovny) je problémem mezer v ústavě," řekl Pavlíček. Není si jist, zda právní kroky, kromě poslancova zadržení přímo při činu, které nyní orgány činné v trestním řízení provádějí, jsou stále v souladu s ústavou.

 "Nevím, kolik dalších úkonů se ještě může konat, dokud sněmovna s konečnou platností nerozhodne," dodal Pavlíček.
Šéfka sněmovny podle Pavlíčka s Rathovým předáním soudu souhlasila ústavně správně. Rozhodnout o přípustnosti jeho trestního stíhání však podle ústavy musí jen celá sněmovna, která věc bude řešit až na začátku června.

Ztrátu mandátu pro odsouzené poslance a senátory by měla přinést až další novela ústavy, která bude předložena po přijetí aktuálního senátorského návrhu na zrušení doživotní imunity zákonodárců. Novinářům to ve čtvrtek řekli jeho autoři Miroslav Antl (za ČSSD) a Soňa Paukrtová (za TOP 09).

Příští novela by podle senátorky měla také řešit otázku výkonu mandátu zákonodárce, který je ve vazbě, což se stalo aktuálním kvůli kauze bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha, obviněného z přijetí úplatku.

Kraj by měl podle ODS nyní prověřit všechny investice z minulé doby a připojit se s žalobou o náhradu škody k trestnímu stíhání.

"Víme, co se stalo, když Česká republika toto promeškala. My si myslíme, že občané Středočeského kraje by o ty peníze neměli přijít," prohlásil zastupitel za ODS a kladenský primátor Dan Jiránek. Podle Moravčíkové by to ale bylo složité, protože hejtmanství netuší, jaká mu vznikla škoda.

Podle občanských demokratů by měla ČSSD přehodnotit i svou kandidátku do podzimních krajských voleb. Podle předsedy klubu ODS Ladislava Kutíka je to "sestava pohrobků Davida Ratha".

Středočeská ODS žádá rekonstrukci vedení kraje a výboru regionální rady. Kraj musí po odchodu vazebně stíhaného hejtmana Davida Ratha zajistit plynulé čerpání peněz z Evropské unie, řekl ve čtvrtek novinářům předseda klubu Ladislav Kutík. Podle pověřené hejtmanky Zuzany Moravčíkové (ČSSD) ale není širší obměna krajské rady na pořadu dne, protože její mandát již brzy vyprší podzimními volbami.

Stejný názor má i šéf krajského finančního výboru Pavel Jetenský (KSČM), který poukázal na to, že noví radní by se ani nestačili seznámit s agendou.

"Nejedná se o selhání jedince, protože o těch věcech nerozhodoval pan doktor Rath sám. Má na to celou radu a celé zastupitelstvo. V mnoha případech potřeboval souhlas ostatních," podotkl mladoboleslavský primátor a kandidát ODS na hejtmana Raduan Nwelati. Podle něj jde o selhání systému, které je třeba napravit. Důvěryhodný není podle ODS nikdo ze stávajícího vedení kraje, ani Moravčíková. "Všichni podporovali to, co se tady na kraji dělo," podotkl Kutík.

Předsednictvo ČSSD v pátek takřka jistě pozastaví členství ve straně ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové a exposlanci ODS Petru Kottovi, kteří jsou stíhaní v kauze nyní již bývalého hejtmana Davida Ratha. Návrh na pozastavení činnosti širšímu vedení strany předložila středočeská ČSSD vedená poslancem Richardem Dolejšem.

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier  řekl, že doufá, že Pancová a Kott do pátečního odpoledne sami problém vyřeší tím, že ze sociální demokracie vystoupí stejně, jako to ve středu učinil Rath.

Poslankyně z platformy Karolíny Peake Dagmar Navrátilová ve svém čtvrtečním tiskovém prohlášení upozorňuje, že na Rathovu způsobu vládnutí Středočeskému kraji nesou vinu i zdejší komunisté: "Ochranný val, který komunisté na postech šéfů zdravotního či finančního výboru Rathovi poskytli, mu usnadňoval jeho práci. Miliony, vyplácené na dovoz dětí do škol zdarma, stavební úpravy krajských nemocnic a další přesuny peněz tak Rath lehce schvaloval. Grospičovi komunisté se náhle ocitli ve funkcích a nejlepší metodou, jak spolupracovat, bylo ohluchnout a oslepnout," uvádí mimo jiné. 

Jak upozorňuje server iHned.cz, Rathův obhájce Adam Černý se objevuje v jedné z pochybných zakázek Středočeského kraje - stojí totiž v čele představenstva firmy, která za Rathova hejtmanství pro kraj vytvořila předražený a nepříliš povedený středočeský studentský portál Tojecool.cz.

Pokud bude chtít poslanec David Rath, aby ho vyslechl mandátový a imunitní výbor předtím, než vydá sněmovně doporučení o jeho vydání, vyrazí členové výboru za ním do vazební věznice v Litoměřicích. Takový je zatím výsledek neformálních konzultací mezi členy výboru z různých stran.

"Prvním krokem bude výzva Davidu Rathovi, zda chce být vyslechnut. Pokud ano, spíše bychom ho navštívili ve věznici než řešit technické problémy s převozem do sněmovny," řekl Aktuálně.cz předseda poslanců ČSSD a člen imunitního výboru Jeroným Tejc.

Obviněný poslanec má však jiný plán. Přál by si dojíždět na jednání sněmovny. "Podali jsme oficiální žádost na to, aby se mohl účastnit zasedání Poslanecké sněmovny. Zatím tomu nebylo vyhověno," řekl Aktuálně.cz Rathův advokát Adam Černý. Do sněmovny by ho vždy musela dovézt eskorta či vězeňská stráž.

Policie podle ústecké státní zástupkyně Lenky Bradáčové uvažuje v případu obviněného poslance Davida Ratha a dalších sedmi stíhaných lidí o použití nového zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, který je účinný od letošního ledna. V souvislosti s případem zatím média spekulují o třech společnostech - Konstruktiva Branko, a. s., FISA, s. r. o., ML Compet. Osm obviněných je stíháno pro podezření z podplácení, poškozování finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky.

Středočeská ODS žádá rekonstrukci vedení kraje a výboru regionální rady. Kraj musí po odchodu vazebně stíhaného hejtmana Davida Ratha zajistit plynulé čerpání peněz z Evropské unie, řekl předseda klubu Ladislav Kutík. Občanští demokraté zároveň chtějí, aby bylo v co nejkratším termínu svoláno krajské zastupitelstvo.

Podle kandidáta ODS na hejtmana Raduana Nwelatiho nejde v Rathově korupční kauze o selhání jednotlivce. Důvěryhodný podle něj není nikdo ze stávajícího vedení kraje, ani pověřená hejtmanka Zuzana Moravčíková. "Všichni podporovali to, co se tady na kraji dělo," dodal Kutík. Kraj by se měl podle ODS také připojit s žalobou k trestnímu stíhání.

Jednání o návrzích státní zástupkyně poslat všech sedm lidí zadržených v pondělí spolu s poslancem a bývalým hejtmanem Davidem Rathem se opět uskuteční v Praze. Rozhodovat budou tři soudci ústeckého okresního soudu, řekl jeho mluvčí Jan Tichý. Čtyři muže a tři ženy viní policie z podplácení, poškození finančních zájmů Evropských společenství a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Soudci Okresního soudu v Ústí nad Labem by dnes měli rozhodnout o tom, zda pošlou do vazby dalších sedm lidí obviněných ve stejném případu jako poslanec David Rath. Vazbu pro ně navrhla ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová, na jejíž návrh soud už ve středu poslal do vazby Ratha. Je pravděpodobné, že tak jako v jeho případě ústečtí soudci přijedou rozhodnout do Prahy. Je to organizačně jednodušší.

Pověřená hejtmanka Středočeského kraje Zuzana Moravčíková (ČSSD) chystá personální změny na krajském úřadu. Z kanceláře hejtmana podle ní musejí odejít lidé úzce spjatí s jejím předchůdcem Davidem Rathem, kterého vazebně stíhá policie kvůli přijetí úplatku.  "Nebudou pro mě pracovat lidé, kteří byli v blízkosti hejtmana," uvedla Moravčíková s tím, že by ale na druhou stranu nechtěla "zatřást" s celým krajským úřadem. Zda budou personální změny rozsáhlejší a dotknou se třeba i některých vysoce postavených úředníků, vyplyne až z policejního vyšetřování, řekla dnes Moravčíková.

Ve středečních Událostech, komentářích na ČT24 odpovídal předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc na to, jak se strana postaví k případným dalším obviněním v jejích řadách:  "Každý, kdo má cokoli společného s tímto případem a je vůbec podezřelý, tak musí odejít ze sociální demokracie. Uvidíme, jaká budou oficiální prohlášení policie a státních zástupců. Ve chvíli, kdy uvidíme tato jména (členů ČSSD - pozn. red.) na seznamu obviněných, tak budeme reagovat, a nejpozději v pátek dojde k pozastavení členství těmto lidem."

 

Právě se děje

Další zprávy