Past maturita. Těžší úkoly byly šity na míru superelitě

Jakub Novák
14. 5. 2012 16:15
Obtížnější verzi maturit z matematiky nezvládlo téměř sedmnáct procent studentů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Testové otázky letošní těžší varianty maturity z matematiky byly v minulých letech vyzkoušeny na skupině elitních žáků.

Ze zkoušky dospělosti se tak pro mnohé stala past, o níž předem nevěděli.

Alespoň tak vysvětluje důvod výrazného nárůstu obtížnosti testu šéf CERMAT Pavel Zelený.

Pondělní brífink, kde se měl Zelený vyjádřit k závěrům validační komise a k harmonizaci výsledků testu maturitní zkoušky z matematiky, byl půl hodiny po svém ohlášení zrušen.

Podle informací, které přinesly servery iDNES.cz a iHNED.cz, totiž dostal šéf CERMAT od ministerstva školství zákaz o maturitách mluvit.

"Pretest úloh byl dělán na matematické superelitě, ale ta ve skutečnosti tvořila pouze část těch, kteří letos konali povinnou zkoušku z vyšší matematiky," vyjádřil se pro Aktuálně.cz prostřednictvím svého mluvčího Zelený.

Podíly žáků podle výsledných známek

Žáci s výslednou známkou 1 - 11,4 %
Žáci s výslednou známkou 2 - 25,1 %
Žáci s výslednou známkou 3 - 41,1 %
Žáci s výslednou známkou 4 - 19,6 %
Čistá neúspěšnost žáků v testu - 2,8 %

Zdroj: CERMAT

Problém potom pro mnohé začal novelou školského zákona, kterou parlament schválil v druhé polovině loňského roku a podle níž žáci ztratili možnost zkusit si těžší variantu testu v rámci nepovinné zkoušky.

Místo toho se museli rozhodnout mezi oběma obtížnostmi a jednu zvolit jako povinnou.

V důsledku toho minimálně 40 % studentů, kteří by ještě podle loňských pravidel zvolili právě výše zmíněné řešení a vyzkoušeli si obě verze testu, zariskovalo a zvolilo těžší variantu, myslí si Zelený.

Podle Zeleného vyjádření navíc zřejmě nedojde k žádným výraznějším personálním změnám - alespoň tedy v případě autorského týmu.

Problém totiž podle něj nenastal u autorů úloh - jak ostatně dokazují i závěry některých odborníků, které oslovilo Aktuálně.cz - ale v jejich sestavení do testu.

Šéf CERMAT Pavel Zelený.
Šéf CERMAT Pavel Zelený. | Foto: Ludvík Hradilek

"Do testu byly zařazeny čtyři položky, jejichž řešení bylo asi pro 40 % studentů časově náročnější, než sestavovatel testu očekával," tvrdí Zelený.

Revalidační komise nakonec shledala u čtyřech až pěti úloh "neočekávaně vyšší pracnost a časovou náročnost pro významnou část žáků".

A jak samotná harmonizace proběhla? Žákům, kteří dosáhli jedenácti až třiatřiceti bodů, bude přičteno celkem osm bodů k dobru. Těm, kteří jsou pod a nad touto hranicí, potom připadne poměrná část z této bonifikace - v závislosti na tom, jak daleko se dostali od jednoho z obou limitů.

Stala se chyba, přiznává ministr i CERMAT

Těžší verzi maturit z matematiky nezvládlo téměř sedmnáct procent studentů z celkově 1716 těch, kteří test absolvovali. Po úpravě a zmírnění hodnocení tento poměr klesl na necelá tři procenta a počet jedničkářů vzrost z šesti na jedenáct procent.

Nový ministr školství Petr Fiala
Nový ministr školství Petr Fiala | Foto: Ludvík Hradilek

Za problematické zadání se již v neděli v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce omluvil i nový ministr školství Petr Fiala.

"Stala se chyba a chtěl bych využít této příležitosti k tomu, abych se jménem ministerstva školství omluvil všem, kteří byli touto chybou postiženi, především maturantům," řekl ministr.

K omluvě se v pondělní tiskové zprávě přidal i sám CERMAT. "Jsme si vědomi, že časová náročnost zkoušky způsobila žákům zkouškový stres a žákům i učitelům v konečném důsledku zvýšenou obavu o výsledek zkoušky," konstatoval ústy svého mluvčího Petra Habáně CERMAT.

Habáň zároveň zdůraznil, že použitý harmonizační přepočet výsledků, který je podle jeho slov standardním opravným nástrojem ve všech systémech plošného testování, plně kompenzuje nepřiměřenou obtížnost zadání zkoušky.

 

Právě se děje

Další zprávy