Šéf Arevy: Francie postoj k atomu dramaticky nezmění

Tereza Šídlová
11. 5. 2012 17:00
Areva se uchází o temelínský tendr. Nový prezident Hollande je k atomu skeptičtější
Areva se uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín.
Areva se uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. | Foto: Jan Langer

Praha - Jde v něm o miliardy, ale tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín se odehrává hlavně v režii politiků. A to nejen českých, ale i světových.

Už za necelé dva měsíce odevzdá trojice uchazečů, francouzská Areva, americký Westinghouse a ruský Rosatom ČEZ svou nabídku na dostavbu dvou nových jaderných bloků.

Areva prý do tendru zapojila 150 lidí, kteří na plný úvazek pracují jen na českém tendru. Snaží se hlavně přesvědčit, že prodlení a podražení, jež provázely její projekty ve Finsku a ve Francii, se nebude opakovat a soustředí se na bezpečnostní aspekt.

Vliv na její námluvy s ČEZ má ale i politická situace v Česku i ve Francii. V čele Francie po minulých volbách skončil prezident Nicolas Sarkozy, který za Arevu lobboval a zval Čechy na důležitá jednání "projaderného" klubu na půdě Evropské unie. Jeho nástupce Francois Hollande je ale obecně k jádru skeptičtější.

„Myslím si, že Česká republika a Francie jsou velmi blízcí partneři v oblasti jádra, a to je daná věc. Ve Francii se nechystá dramatická změna profilu francouzského energetického sektoru, ani specificky jeho jaderné části.

Spolupráce mezi Českem a Francií na tomto poli, která je velmi pevná, bude pokračovat," říká v rozhovoru s Aktuálně.cz ředitel Arevy pro střední a východní Evropu Thomas Epron.

Zaměřeno na bezpečnost 

A:cz: Ani ne za dva měsíce budou uchazeči o dostavbu Temelína odevzdávat nabídky. Jak daleko jste s přípravou té vaší?

Jen na nabídce pracuje 150 inženýrů a nyní, dva měsíce do termínu, jsme v "leštící" fázi. Odpovídáme dotazy a snažíme se být inovativní, jak to jen jde, abychom uspokojili každý požadavek tendru.

A.cz: Jaký aspekt je nejobsáhlejší?

Aspekty tendru jsou velmi různorodé, rovnocenné jsou ty ekonomické a technické. Oblast, v níž nebudeme přistupovat na kompromisy, je bezpečnostní aspekt. Reaktory EPR byly navrženy nejen ve spolupráci s EdF, tedy francouzským energetickým koncernem, a úřadem pro jadernou bezpečnost nejen Francie, ale i Německa, takže určitě budeme klást důraz na nejvyšší bezpečnostní standardy.

A.cz: Kolik vás stojí samotný tendr?

Jsou to značné náklady, ale to je obchodní tajemství.

A.cz: Jako představitel byznysu si musíte udržet jistou apolitičnost. Sledujete v Arevě nicméně zdejší politickou situaci, která je velmi turbulentní a i představitelé vlády říkají, že není jisté, jak dlouho bude ještě vládnout? Nejste nervózní například z toho, že by padla vláda?

Není důvod být nervózní z politické situace, tu musím brát takovou, jaká je, a musím se s tím vyrovnat. Je součástí demokracie. Sledujeme to, bereme to v potaz, ale jsme průmyslový podnik, takže naše chování vůči politikům musí zůstat maximálně neutrální. Jsme evropská společnost, která bojuje na evropské trhu, i když to je trochu zvláštní, protože naši konkurenti přicházejí z trhů, které jsou chráněné.

Nehrajeme politické šachy

Vysoký manažer Arevy Thomas Epron.
Vysoký manažer Arevy Thomas Epron. | Foto: Tereza Šídlová

A.cz: Snažíte se nějak si naklonit českou opozici, která se může ujmout vlády a o tendru rozhodnout?

Naším základním principem je naslouchat našim zákazníkům, a tím je ČEZ. Takže velmi pozorně nasloucháme ČEZ, pozorně sledujeme vývoj politické situace a aktivně odpovídáme na všechny otázky, ať už přijdou od politiků, novinářů, nebo veřejnosti. Ale nehrajeme na politické šachovnici, to nepatří mezi naše způsoby. Jde nám o transparentnost.

A.cz: Ke změně došlo i ve Francii. Zatímco Nicolas Sarkozy za jádro lobboval, nový francouzský prezident Francois Hollande byl během své kampaně vůči atomové energii víc skeptický. Jaké změny očekáváte v oblasti jádra od nového prezidenta Francie?

Znovu musím zopakovat, že jsem představitel průmyslu, ne politiky. Znovu, volby jsou demokracie, výsledek bereme takový, jaký je. Co ale vím o situaci kolem jaderné energetiky ve Francii, je to, že se nechystá dramatická změna profilu francouzského energetického sektoru, ani specificky jeho jaderné části. Diskuze je kolem toho, jak naložit se starými elektrárnami, ale co se týče budoucích programů, tam žádnou změnu neočekávám.

A.cz: Prezident Sarkozy vám ale i tady v Česku pomáhal. Na horké evropské půdě v oblasti jádra s Prahou spolupracoval. Nezmění se ani toto partnerství?

Myslím si, že Česká republika a Francie jsou velmi blízcí partneři v oblasti jádra, a to je daná věc. Jsme partneři v evropském kontextu, protože společně věříme, že jaderná energie je důležitou součástí energetického mixu a bude hrát důležitou roli při snižování emisí CO2. To je fakt, a to se měnit nebude. Spolupráce mezi Českem a Francií na tomto poli, která je velmi pevná, bude pokračovat.

A.cz: Kdy budete mít připravený referenční reaktor, abyste jej mohli ukázat české straně?

Přesné datum nevím, mnoho věcí nezáleží na Arevě, ale také na zákazníkovi a bezpečnostních úřadech. Reaktor ve Finsku bude prvním reaktorem třetí generace postaveným v Evropě a v evropském právním rámci.

A.cz: A kdy bude hotový?

To lze počítat na měsíce. Někdy v roce 2013.

Z chyb jsme se poučili

Petr Nečas při loňské návštěvě Paříže, s dnes odcházejícím prezidentem Francie Nicholasem Sarkozym.
Petr Nečas při loňské návštěvě Paříže, s dnes odcházejícím prezidentem Francie Nicholasem Sarkozym. | Foto: Reuters

A.cz: Nicméně stavbu provázejí prodlevy a prodražení. Právě kvůli těmto obavám naznačuje česká strana, že by mohla nakonec tendr uzavřít bez vítěze. Prodlevy i prodražení se týkají jak projektů ve finském Olkiluoto, tak francouzského Flamanville.

Co se nám ale musí nechat je to, že ať provázely výstavbu reaktoru v Olkiluoto jakékoli problémy, je krátce před dokončením a projekt se nikdy nezastavil. Tato zkušenost se využila také ve Flamanville, kde jsou jinak rozdělené kompetence. My dodáváme technologie a v tomto směru podle mého názoru své povinnosti plníme. V Číně hrajeme podobnou roli jako v Olkiluoto a tam jde vše na čas. To ukazuje, že z předchozích zkušeností jsme se poučili.

A.cz: Jak daleko jsou vaše námluvy s českými firmami pro případnou spolupráci na dostavbu Temelína?

Už z ekonomických důvodů je politikou Arevy maximálně lokalizovat dodávky na výstavbu takového projektu. Před rokem a půl jsme zahájili proces kvalifikace zdejších dodavatelů, aby se mohli zapojit do našeho dodavatelského řetězce. České dodavatele už dnes využíváme ve všech projektech v EU.

A.cz: Když jsem ale mluvila s českými firmami, s nimiž jste uzavřeli memoranda o spolupráci, vyjadřovaly obavy, že to celé zůstane jen na papíře.

Memoranda jsou první krok, zhmotňují fakt, že tu jsou firmy, které mají kvalifikaci na to, aby se zapojily do dodavatelského řetězce Arevy. Náš zájem je prosazovat lokalizaci, protože je to ekonomicky výhodnější.

A.cz: Jakou sumu by si tedy české firmy rozdělily, pokud by Areva tendr vyhrála?

Já ji znám, ale říct ji nemohu. Tato informace má označení "top secret", tedy přísně tajné.

 

Právě se děje

Další zprávy