Stávka zatím nebude, odbory plánují celostátní protest

ČTK ČTK
4. 5. 2012 13:15
Podrobnosti odbory upřesní 22. května, poté chtějí okupovat ministerstva
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Odbory a iniciativy se na celostátní stávce proti vládě zatím nedohodly. Plánují uspořádat protesty, které budou složeny z několika různých forem. Podrobnosti upřesní 22. května.

Tak skončilo páteční jednání, kde od rána v Praze jednali předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Odboráři kabinet Petra Nečase (ODS) za reformní kroky kritizují. Spolu s iniciativami a sdruženími vytvořili platformu Stop vládě, která požaduje zastavení reforem, odchod vlády a předčasné volby.

Odboráři se zatím na termínu a konečné podobě protivládních kroků nedohodli. Podle informací z jednání jsou ve hře různé varianty, včetně generální stávky.

Tak ale předáci připravovanou akci nenazývají. Pojmenovali ji "celostátní stávkový protest". Zvažují prý jeho konání před prázdninami, ale i po začátku školního roku.

Stávkou by měla vyvrcholit série protivládních protestů. Předcházet by jí měla akce, která by se mohla konat 22. května.

V tento den by se do Prahy podle informací ČTK mohli sjet odboráři z ČMKOS na sněm. Ten tvoří vedení centrály, její rada a zástupci tří desítek svazů.

Podle webu ČMKOS má sněm "právo mimo jiné vyhlásit generální stávku". Odboráři a zástupci organizací z platformy Stop vládě se o společném postupu mají radit v pátek od 12:00. Výsledek pak oznámí.

Podívejte se, jak vypadala nedávná demonstrace:

Odborová konfederace minulý týden ohlásila, že přestává chodit na jednání tripartity. K jednacímu stolu s vládou a zaměstnavateli se chtěla vrátit, buď až u něj bude sedět jiný kabinet, nebo až ten nynější zastaví své reformy.

Předsednictvo tripartity, v němž je i předák ČMKOS Jaroslav Zavadil, se sejde příští čtvrtek. Šéf odborové centrály se na jednání chce vypravit. Vedení odborů jedná také o tom, s jakým by tam šel mandátem.

Nečas: Odbory jsou militantní

Platforma Stop vládě uspořádala na podporu svých požadavků už v sobotu 21. dubna v Praze na Václavském náměstí demonstraci.

Organizátoři uvedli, že dorazilo 120.000 lidí, podle policie jich bylo 90.000. Odboráři a aktivisté stotisícovou účast považují za další mandát od veřejnosti k pokračování akcí proti vládě.

Premiér Nečas už dřív řekl, že reformy i úspory Česko potřebuje a jeho kabinet v nich bude pokračovat. Podle předsedy vlády jsou odbory militantní a úzce propojeny s levicovou politickou scénou.

 

Právě se děje

Další zprávy