Kmotr ODS vyvázl bez pokuty. A úřady se přou proč

Radek Nohl Radek Nohl
13. 5. 2012 19:30
V načerno postaveném bazénu se nikdo nekoupal, vysvětlilo ministerstvo ombudsmanovi
Oulického bazén v Moravanech na Ústecku.
Oulického bazén v Moravanech na Ústecku. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřad ombudsmana se chystá důkladně prověřit postoj ministerstva pro místní rozvoj v kauze politika a vlivného muže zákulisí ODS Patrika Oulického.

Ani roku poté, co Patrik Oulický získal dodatečné povolení na některé černé stavby, totiž ministerstvo kanceláři ombudsmana nevysvětlilo, proč byly politikovi prominuty pokuty za to, že stavěl bez povolení.

Deník Insider ve svém pondělním vydání píše, že se úřad ministra Kamila Jankovského odvolává na vlastní výklad stavebního zákona, který umožnil, aby politikovy prohřešky byly bez jakékoli pokuty promlčeny.

Ministerstvo podle Insideru tvrdí, že Oulického nebylo možné pokutovat, protože v bazénu, který podnikatel v Moravanech na Ústecku v chráněné krajinné oblasti načerno postavil, se v době úřednické kontroly nikdo nekoupal. Nikdo prý ani nehrál tenis na kurtech, které byly rovněž postaveny bez povolení.

Stavební úřad v Trmicích přitom mohl Oulickému opakovaně udělit sankci do jednoho milionu korun.

Pokuta být měla

Úřad ombudsmana s postojem ministerstva nesouhlasí. "Když mám tenisové kurty, které jsou plně funkční, nemyslím, že je nezbytné, aby u těch kurtů čekali úředníci na nějaký zápas. Je zjevné, že v té chvíli, kdy mohou plně sloužit, jsou funkční," komentuje postoj ministerstva zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Podle ní tedy pokuta Oulickému udělena být měla.

Tady jsou fotky Oulického haciendy a jejího okolí:

Proč Oulický nedostal pokutu?

Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo do kanceláře ombudsmana krátké vyjádření, kde stanovisko ochránce práv rozporuje, už před několika měsíci.

Oulický (na snímku úplně vlevo na kongresu ODS) je znám jako zákulisní vyjednávač. V jeho okolí je Petr Gandalovič, Pavel Drobil nebo Petr Bendl.
Oulický (na snímku úplně vlevo na kongresu ODS) je znám jako zákulisní vyjednávač. V jeho okolí je Petr Gandalovič, Pavel Drobil nebo Petr Bendl. | Foto: Ondřej Besperát

"S uvedeným právním názorem se v zavedené obecné formulaci nejde ztotožnit. Především již proto, že započetí a užívání stavby, jak je běžně chápáno pojmově, vyžaduje konání uživatele nebo jeho aktivního chování," uvedlo ministerstvo v dopise z loňského podzimu.

Jinak řečeno: úředníci stavebního úřadu by museli Oulického, aby mu mohli dát pokutu, přistihnout při tenisovém zápase, nebo když by se koupal v bazénu.

Podle mluvčí ombudsmana Ivy Hrazdílkové ministerstvo ani přes urgence nevysvětlilo, proč takový výklad zákona zastává.

Měl podle vás vlivný člen ODS Patrik Oulický dostat pokutu? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy