Řidiči v 60 už možná nepůjdou na lékařskou prohlídku

ČTK ČTK
26. 4. 2012 22:27
Předkladatelé zákona tvrdí, že lidé schopní do 65 let pracovat auto řídí bez problémů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Povinné lékařské prohlídky, které musí absolvovat neprofesionální řidiči v 60 letech věku, budou možná zrušeny. Nově by běžní řidiči museli na přezkoumání zdravotní způsobilosti nejdříve v 65 letech.

Počítá s tím senátorská novela zákona o silničním provozu, kterou dnes v prvním kole projednávání horní komora podpořila. Tvůrci novely její předložení zdůvodnili prodlužováním věku odchodu do důchodu.

"Věk k odchodu do důchodu se již řadu let prodlužuje a bude v blízké budoucnosti dosahovat 65 let. Jsou-li lidé do 65 let v kondici pracovat, je neadekvátní pochybovat o jejich schopnosti řídit," zdůvodnili svůj návrh senátoři ODS Jiří Oberfalzer a Tomáš Grulich. Povinné kontroly zdravotní způsobilosti běžných řidičů v 60 letech věku proto považují za přežitek.

"Zdá se mi to zbytečné a špatné," prohlásil Grulich. Poznamenal, že není ve střetu zájmů, protože požadované lékařské potvrzení už vlastní. Novelou se budou před dalším schvalováním zabývat senátní výbory dopravní a pro sociální politiku.

Novela by podle autorů předlohy nezatížila veřejné rozpočty, naopak řidiči v předdůchodovém věku by ušetřili za administrativní poplatek za vydání lékařského potvrzení.

Platný zákon přikazuje řidičům podrobit se pravidelné lékařské prohlídce v 60, 65 a 68 letech věku a po jeho dosažení každé dva roky. Potvrzení pak musejí předkládat při policejní kontrole.

Projednáním novely silničního zákona dubnová schůze horní komory skončila.

 

Právě se děje

Další zprávy