Provize pro kmotra? Rybářům přihrála ODS miliony

Jakub Novák
30. 4. 2012 22:22
Část z téměř stomilionové dotace skončila na účtu manželky člena ODS Pavla Dlouhého
Foto: Jan Langer

Třeboň - Firma Rybářství Třeboň získala od roku 2007 na dotacích ze státního rozpočtu a evropských fondů téměř sto milionů korun.

Peníze přitom do společnosti přicházely především v obdobích, kdy ministerstvo zemědělství, které o dotacích rozhodovalo, vedli členové ODS Petr Gandalovič a Petr Bendl.

Podivné machinace s penězi třeboňských rybářů již prošetřuje jihočeský finanční úřad. Důvodem jsou transakce na účtu Jany Dlouhé. Ženy v domácnosti, která od Rybářství Třeboň v posledních letech dostala celkem devatenáct milionů korun.

Její manžel Pavel Dlouhý je přitom členem představenstva firmy a zároveň dlouholetým členem ODS i její výkonné rady.

Samotné ministerstvo zemědělství přispělo od roku 2007, kdy nastoupil na úřad Dlouhého stranický kolega Petr Gandalovič, třeboňským rybářům částkou ve výši téměř 87 milionů korun.

Navíc dalších více jak dvacet milionů by měli rybáři získat z evropských fondů; z těch jim bylo doposud proplaceno již více jak 8,5 milionu.

Podle zjištění MF Dnes přitom minimálně dvojnásobná částka, tedy devatenáct milionů, skončila na účtu manželky vlivného jihočeského politika Pavla Dlouhého (ODS).

Šikovná podnikatelka

Manželka Pavla Dlouhého, podle informací MF Dnes, zaplatila na daních za poslední čtyři roky necelých 25 tisíc korun.

Příjem ženy v domácnosti jí však nebránil v tom, aby v roce 2009 vložila více jak sedmdesát tisíc akcií vydaných Rybářstvím Třeboň Hld. v celkové hodnotě přesahující 47,6 milionů korun do nově vznikající společnosti.

Její vklad měl totiž tvořit základní kapitál Třeboňské investiční, která byla od října 2010 do října loňského roku majoritním vlastníkem Rybářství Třeboň Hld.

Akcionářská struktura této společnosti (pod níž spadá mimo jiné i samotné Rybářství Třeboň a.s.) je však v současnosti neprůhledná - společnost má anonymní akcie na majitele.

Jediné, co bylo možné o majetkovém zázemí společnosti zjistit, skrývá účetní závěrka. Podle ní se Dlouhá ke konci loňského září majetkově podílela na základním kapitálu společnosti více jak 37 %.

Zase ty odměny

O tom, že pobírat dotace opravdu neznamená být chudým, svědčí i odměny, které rybářství posílalo svému vedení.

Pavel Dlouhý a ministr Kuba.
Pavel Dlouhý a ministr Kuba. | Foto: Ludvík Hradilek

Pro ilustraci - valná hromada Rybářství Třeboň a.s. v roce 2007 odsouhlasila docela zajímavé odměny pro představenstvo i dozorčí radu. Předseda představenstva si měl za rok přijít na 548 tisíc korun, místopředseda na 220 tisíc a člen potom na "pouhých" 170 tisíc.

Předseda dozorčí rady si za rok přišel na 264 tisíc korun, jeho zástupce na polovinu této částky a člen dozorčí rady pouze 36 tisíc.

Firma navíc v loňském roce - tentokrát už v rámci samotného holdingu - vyplatila jen na samotných odměnách členům statutárních orgánů 3,2 milionů korun.

A právě do této společnosti přitekly v letech 2007 až 2011 - skrze její dceřinou společnost - dotace ve výši téměř 87 milionů korun.

Za Fischera dotace nepřišly

Největší podíl z nich přitom tvořily dotace určené na "podporu mimoprodukčních funkcí rybníků", jejichž účelem je kompenzace újmy, kterou správcům rybníků přináší "vodohospodářské a celospolečenské funkce rybníků."

Mezi léty 2007 a 2011 šlo v tomto případě o částku ve výši téměř 61 milionů korun.

Tato částka se pravidelně pohybuje kolem patnácti milionů korun. Před rokem 2007 bývala tato částka ještě o něco vyšší než v době, kdy do úřadu nastoupil Dlouhého stranický kolega Petr Gandalovič.

Zajímavé je, že jediným rokem, kdy se musela společnost Rybářství Třeboň obejít bez této částky, byl rok 2010, kdy zemi vedl Fischerův úřednický kabinet.

Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy bylo důvodem to, že se tehdejšímu ministrovi zemědělství Jakubu Šebestovi na stůl k podpisu taková žádost nedostala.

To může být spojeno s některými personálními změnami, ke kterým tehdy na ministerstvu zemědělství došlo.

Po Šebestově nástupu totiž proběhla rozsáhlá čistka úředníků napojených na ODS. Té nakonec neunikli ani někteří z klíčových zaměstnanců ministerstva, a to včetně náměstků nebo ředitelů úřadů, které pod resort spadají.

V loňském roce, kdy stanul v čele úřadu další Dlouhého stranický kolega Petr Bendl, se proud dotací pro Rybářství Třeboň opět obnovil - na jeho účet putovalo zhruba 17,7 milionu korun.

Premiér Petr Nečas čeká, že se Dlouhému podaří původ peněz na účtu jeho ženy vysvětlit.

"Já nevím, jak mohu zakročovat do soukromých záležitostí toho nebo onoho člověka. On je na nějaké politické pozici. Buďto bude schopen své konání a kroky vysvětlit, a nebo nebude," odpověděl Nečas na dotaz ČTK týkající se jeho případného angažování v celém případu.

 

Právě se děje

Další zprávy