Černý scénář eurodotací: Česku hrozí ztráta 233 miliard

Jakub Novák
24. 4. 2012 10:50
Příjemcům dotací musí stát do konce roku vyplatit 125,2 miliardy korun
Foto: Thinkstock

Praha - Rýsuje se nejčernější scénář pro Českou republiku z pohledu čerpání evropských peněz. Celková ztráta může narůst až na 233 miliard korun.

Mezi Bruselem a Prahou je momentálně "ve vzduchu" asi 108,3 miliardy, jež doposud nebyly ze strany Evropské unie proplaceny.

K tomu je ještě třeba připočítat dalších 125,2 miliardy, které by měly být letos proplaceny příjemcům dotací. Ze státního rozpočtu a bez ohledu na to, zda se programy podaří znovu rozběhnout.

Ministerstvo pro místní rozvoj odhaduje, že právě takový objem peněz bude proplacen v rámci programů, u nichž došlo k pozastavení lhůty pro proplácení ze strany EU, nebo u nichž se ani žádosti o tyto platby nepředkládají.

Uvádí to zpráva "Souhrnná informace o vyhodnocení rizik operačních programů s dopady na státní rozpočet", vypracovaná na základě vládního usnesení z letošního ledna.

Do konce loňského roku bylo v rámci všech operačních programů vyplaceno ze státního rozpočtu přibližně 286,3 miliardy korun.

Ke stejnému datu poslal Brusel do Česka dohromady kolem 177,9 miliardy, v této částce jsou však zahrnuty ještě zálohy ve výši 66,2 miliardy.

Na bedrech rozpočtů jednotlivých ministerstev a regionálních rad regionů soudržnosti zůstávalo ke konci loňského roku celých 172,7 miliardy takzvaných necertifikovaných výdajů.

A to není zdaleka tak nereálné, jak by se mohlo zdát.

Vzhledem k současné politické situaci, kdy stále nelze vyloučit rozpad vlády - a tím i odchod ministrů zodpovědných za čerpání jednotlivých operačních programů -, nebude snadné připravit a zavést do konce června nezbytná opatření.

Ta jsou podmínkou pro to, aby mohl být obnoven tok peněz z Bruselu a aby mohly být z Prahy opět posílány žádosti o proplácení jednotlivých projektů.

 

Právě se děje

Další zprávy