Další rána pro státní kasu. Brusel nezaplatí 16 miliard

Jakub Novák
22. 4. 2012 7:43
Česko se bude muset kvůli chybám v čerpání obejít minimálně bez 15,6 miliardy
Foto: Thinkstock

Praha - V době razantních škrtů se státní kasa musí vyrovnat s dalším zásadním finančním výpadkem.

Účet za chyby v čerpání a zakázky, které není možné v rámci jednotlivých operačních programů zaplatit, se na konci loňského roku vyšplhal na 15,6 miliardy korun.

Tyto peníze byly již vyplaceny, a částka tak půjde na vrub státního rozpočtu.

Ve zprávě o možných dopadech čerpání peněz z operačních programů EU na státní rozpočet to píše ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle závěrů, které jsou ve zprávě uváděny, dosáhla celková suma nezpůsobilých a nesrovnalostmi zatížených výdajů k 31. prosinci loňského roku celkem 15,6 miliardy.

Tato částka však zdaleka nemusí být konečnou - budou zkoumány další projekty, u nichž panuje podezření, že u nich došlo k neoprávněnému využití finančních prostředků.

Jejich celková hodnota dosahuje přibližně sedmnácti miliard korun.

Pro připomenutí - v rámci plánovaných škrtů a vázání výdajů státního rozpočtu bude muset v letošním roce ministerstvo školství ušetřit 2,5 miliardy, ministerstvo práce a sociálních věcí potom kolem 3,8 miliardy korun.

Drtivá většina (v případě nezpůsobilých výdajů dokonce téměř 93 %) nevhodně vynaložených prostředků připadá na Operační program Doprava.

Dalšími problematickými operačními programy jsou OP Podnikání a inovace (tam se částka blíží se k půlmiliardě korun) a Integrovaný operační program (zde byla půlmiliarda dokonce překročena).

Oproti tomu často kritizovaný OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost stihl do konce loňského roku nasbírat na svém kontě nezpůsobilé výdaje ve výši "pouhých" 12,4 milionu korun.

Ze zmíněných 17 miliard korun jde opět největší část na vrub dopravě. "Horké želízko v ohni" tu má právě též zmíněný OP Podnikání a inovace - téměř 5,2 miliardy korun.

Většina této částky jde na vrub výdajů hrazených do fondů Českomoravské záruční a rozvojové banky. Bude záležet na rozhodnutí Evropské komise, zda tyto výdaje uzná za způsobilé, či ne.

Evropa Česko varovala

Jak uvedl v únoru deník Insider, již na jaře 2009 varovali evropští úředníci své české kolegy o špatném nastavení systému půjček.
Kromě toho směřovala bruselská kritika také například proti implementačnímu nařízení a neauditování ČMZRB ze strany auditního orgánu.

"Ano, tady má dluh i ministerstvo financí," přiznal vloni v červnu během sněmovních interpelací ministr Miroslav Kalousek (TOP 09).

ČMZRB je soukromá společnost, jejímž téměř tříčtvrtečním vlastníkem je stát prostřednictvím ministerstev financí, průmyslu a místního rozvoje.

Třináctiprocentní podíl mají Česká spořitelna i Komerční banka, necelá dvě procenta potom ČSOB.

 

Právě se děje

Další zprávy