Zoo Praha má nové logo. Gorila v něm nakonec není

Pavel Baroch
4. 4. 2012 21:15
V jedné z verzí otisk gorilí tlapy byl, o toto zvíře usiloval i ředitel Bobek
Ředitel Miroslav Bobek pózuje s novým logem pražské zoo. Stopa koně Převalského na něm je, otisk gorily nikoli.
Ředitel Miroslav Bobek pózuje s novým logem pražské zoo. Stopa koně Převalského na něm je, otisk gorily nikoli. | Foto: Pavel Baroch

Praha - Kůň Převalského, nebo gorila?

Od počátku, kdy pražská zoo začala před půldruhým rokem vybírat podobu svého nového loga, se otázky točily především kolem toho, které z těchto dvou zvířat se stane i značkou zahrady.

Nakonec "zvítězil" převalák, i když jen v podobě otisku kopyta a navíc spolu se stopami dalších čtyř zvířat. Gorila ovšem mezi nimi není. A to i přesto, že jedna z verzí nového loga s její stopou počítala, jak ukazují i nákresy v časopisu zoologické zahrady Trojský koník.

Kůň Převalského měl oproti gorile přece jen výhodnější pozici. Pražská zahrada má výrazný podíl na záchraně tohoto živočišného druhu, Praha po desítky let spravuje plemennou knihu převaláků a zoo měla koně ve svém znaku od konce 50. let.

Gorily se staly nesmírně populárními obyvateli pražské zahrady především v posledních letech. O samičce Moje, která se koncem loňského roku přestěhovala do Španělska, se dokonce hovořilo jako o zvířecí celebritě.

Gorily jako srdeční záležitost

Velkou zásluhu na tom má právě současný ředitel Miroslav Bobek, když ještě jako pracovník Českého rozhlasu proslavil gorily "trochu jinou reality show Odhalení" nebo knížkami pohádek. Pro Bobka jsou tato zvířata srdeční záležitostí.

Zoo přispívá na záchranu goril nížinných ve střední Africe i prostřednictvím programu Pomáháme gorilám.

Při víkendovém představení nového loga se ředitel Bobek nechal slyšet, jak si s ním tvůrci logotypu a grafického manuálu "užili", protože se snažil do znaku gorilu prosadit. Nakonec i on ovšem uznal, že se tam gorila nehodí.

A to nejen proto, že otisk gorilí tlapy není tak "hezký" jako u jiných zvířat. "Gorily jsou mimořádně populární, ale světového významu jsme v jejich chovu nedosáhli," připomněl Bobek v článku ze zmiňovaného časopisu Trojský koník.

Symbolika zvířecích stop

Každá stopa v novém znaku má totiž i svůj symbolický význam. Žlutá lví stopa připomíná jedno z prvních zvířat zahrady, lvici Šárku. Červená stopa ptáka upozorňuje na světově významné chovatelské úspěchy na příkladu kondora andského z roku 1937.

Oranžová stopa koně Převalského zdůrazňuje už zmiňovaný podíl Zoo Praha na záchraně tohoto druhu. Modrá stopa varana symbolizuje rozvoj zahrady po povodních a zelená stopa velemloka má s odkazem na dílo Karla Čapka upozornit na širší kulturní význam zahrady.

Koně Převalského jsou symbolem pražské zoo. Loni odvezla první zvířata do jejich pravlasti v Mongolsku, letos by chtěla odvézt další.
Koně Převalského jsou symbolem pražské zoo. Loni odvezla první zvířata do jejich pravlasti v Mongolsku, letos by chtěla odvézt další. | Foto: Jana Ptačinská Jirátová

Autorem nového loga včetně celého grafického manuálu je newyorská společnost Chermayeff&Geismar, která už vytvořila loga například pro National Geographic, Mobil Oil, NBC, Merck nebo Chase Manhattan Bank.

Logo za 1,8 milionu

Firma zvítězila ve výběrovém tendru na zakázku, která nesměla nepřekročit 1,8 milionu korun. Právě tuto sumu od zahrady soudně vymáhá výtvarník Michal Cihlář, jehož logo s koněm Převalského musela zahrada na konci roku 2010 z rozhodnutí soudu přestat používat. Dodnes ovšem není soudní spor uzavřen.

Garantem tvorby nového loga se stal mezinárodně uznávaný společník firmy Sagi Haviv, který má za sebou například vizuální styl Armani Exchange nebo logo Library of Congress, řazené mezi 10 nejlepších logotypů.

Havi dokonce spolu s Ivanem Chermayeffem přiletěli loni do Prahy, aby si prohlédli zoo, pohovořili s vybranými zaměstnanci a nasáli tamní atmosféru.

Ačkoli se mezi stopami pětice zvířat v novém logu neobjevila gorila, ředitel Bobek je s výsledkem nadmíru spokojen. "Jsem nadšený," řekl. Pražská zoologická zahrada s novým logem oficiálně zahájila svou 81. sezonu.

 

Právě se děje

Další zprávy