Padesáti nemocnicím hrozí úplná likvidace. Tady jsou

Petr Holub
6. 4. 2012 6:30
O nemocnici může přijít dvanáct okresních měst, včetně Kutné Hory, Chebu a Děčína
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Od ledna 2013 bude utlumeno, případně úplně zrušeno padesát tuzemských nemocnic. O svá zařízení přijde dokonce dvanáct okresních měst, včetně Kutné Hory, Chebu a Děčína.

Vyhlídka se naplní, pokud Všeobecná zdravotní pojišťovna uskuteční svou "Strategii vyjednávání smluvních vztahů". Nevýznamné nemocnice podle ní nedostanou novou smlouvu. Pak mohou zaniknout, anebo přejít na služby, které budou pacienti přímo platit.

Aktuálně.cz postupovalo podle strategie VZP a vytvořilo síť nemocnic, která přísným kritériím odpovídá.

Smlouvy na víc než čtyři obory může podle nich od pojišťovny získat  pouze 51 velkých nemocnic. Dalších 21 nemocnic se musí spokojit jen se třemi nebo čtyřmi základními obory (interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie), dvanáct ústavů přežije díky specializaci.

Hlavním nástrojem k "optimalizaci lůžkového fondu" jsou tradiční spádové obvody.

V dobách před listopadem 1989 určovaly všem pacientům nemocnice i ordinace, na jejichž služby jsou odkázáni. Tentokrát přežije pouze nemocnice s dostatečně velkým spádovým obvodem.

Rozhoduje spádovost

Nejtvrdším omezením je spádový obvod pro dětská oddělení. Jedno se povolí pro 200 tisíc obyvatel, proto jich bude přes polovinu zrušeno.

Pavel Horák, šéf VZP.
Pavel Horák, šéf VZP. | Foto: Ludvík Hradilek

"Koncepční řešení je jedno oddělení na dva okresy," navrhuje VZP. Významně se sníží počet porodnic a interních oddělení, u kterých se počítá se "spádovostí" nejméně sto tisíc obyvatel, stejné omezení postihne také neurology. Ani v tomto případě se tedy nedostane na všechny okresy.

Nejlépe jsou na tom chirurgové, kteří mohou zřídit jedno lůžkové zařízení na 45 tisíc obyvatel. Chirurgické kliniky bez dalšího zázemí se ale postupně promění na pobočky velkých krajských nemocnic, kam budou odesílat pacienty ke složitějším operacím a odkud je převezmou k doléčení.

Jen státní a krajské

Zásah VZP nepostihne nemocnice, které provozují více specializované obory, jako jsou například onkologie, traumatologie nebo kardiologie. Proto také přežijí všechny pražské a brněnské nemocnice. Budou muset prokázat pouze dostatečnou úroveň svého vybavení.

Škrtání prakticky nezasáhne ani ortopedie, které mají doložit dvě stě operací ročně.

Plán je likvidační pro naprostou většinu nemocnic, které nepatří státu nebo krajům. Pokud VZP dodrží pravidla, která sama stanovila, zůstanou více než čtyři oddělení z městských nemocnic pouze v Litoměřicích a Jablonci, menší nemocnici si udrží Jilemnice.

Díky specializaci přežijí čtyři soukromé nemocnice, dalších pět soukromníků dostane povolení provozovat čtyři oddělení. Některé malé nemocnice mohou přežít díky tomu, že leží v odlehlých regionech. Aktuálně.cz proto zařadilo do nové sítě nemocnic také Rumburk, Jeseník a Domažlice, které by podle obecných pravidel "spádovosti" nepřežily.       

Odborníci se brání

Generální ředitel VZP Pavel Horák zatím nezveřejnil přesné informace o tom, jak bude vypadat nová síť nemocnic. Správní radu pouze ujistil, že jedná ve shodě s ostatními pojišťovnami a že své plány představil krajům.

"Celkově lze konstatovat shodu drtivé většiny zúčastněných," prohlásil.

Plány na omezení svých odborností ovšem odmítají zástupci odborných lékařských společností, nejhlasitěji pediatři, chirurgové a urologové. V první řadě si stěžují, že s nimi o likvidaci nemocnic nikdo nejednal.  

 

Právě se děje

Další zprávy