Spam šíří paniku z mamografu. Nesmysl, uklidňují lékaři

ČTK ČTK
27. 3. 2012 22:05
Reagují tak na šířící se pochybnosti, které způsobil televizní program
Mamograf.
Mamograf. | Foto: Reuters

Praha - Odborníci na mamografické vyšetření prsou odmítli zprávy šířené na internetu, že mamografie může vyvolat rakovinu štítné žlázy, když není žena chráněna speciálním límcem.

Zprávy kolují jako spam. V ordinacích kvůli tomu vznikla zbytečná panika, řekl přednosta radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice profesor Jan Daneš, který je zakladatelem českého screeningového programu.

"Téměř třetina žen přicházejících v těchto dnech do našeho centra na Karlově náměstí požaduje ochranný límec, podobně to podle mých informací vypadá i na jiných místech v ČR," uvedl Daneš.

"Je to šíření poplašné zprávy"

Spam odkazuje na televizní program jakéhosi doktora Oze, mluvil o nárůstu rakoviny štítné žlázy u žen.

Ukázal, že na zástěře, kterou by prý žena měla na rentgenové vyšetření dostat, je límec. Na vyšetření se zvedne a obtočí kolem krku.

"Jde o naprostý nesmysl a neodůvodnitelné šíření poplašné zprávy. Není žádná vědecky uznaná studie, která by ukázala vyšší výskyt nádorů štítné žlázy u žen po mamografickém vyšetření," zdůraznil profesor.

Používání ochranného límce není podle něj nikde na světě v žádném z uznaných screeningových mamografických programů doporučováno či požadováno.

"U mamografie, pokud je udělána správně, nehrozí žádná zřetelnější radiační zátěž štítné žlázy, takže se límce u mamografie nepoužívají," potvrdila primářka radiodiagnostického oddělení brněnského Masarykova onkologického ústavu Helena Bartoňková.

Požadavky na vyšetření jsou přísné

V českých centrech je podle odborníků vybavení pro mamografii na velmi vysoké úrovni a dávka záření se pravidelně sleduje, nepřesahuje-li hodnoty, které jsou v doporučeních EU.

"Ženy tak nemusejí mít obavy z nadměrného záření. Požadavky na mamografické vyšetření dané ve věstníku ministerstva zdravotnictví jsou navíc velmi přísné, odborníci, ministerstvo ani Státní úřad pro jadernou bezpečnost nepovažují požadavek používání ochranného límce za racionální," shrnul profesor.

Podle propočtů Mezinárodní agentury pro atomovou energii se dávka záření na štítnou žlázu při mamografii rovná zhruba jednomu procentu dávky, která dopadá na prs a je rovna dávce, kterou obdrží štítná žláza za tři dny z přirozené radiace prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy