Policie prošetřila Babišův výrok o úplatku, nic nenašla

Domácí Domácí
26. 3. 2012 14:35
Babiš v listopadu prohlásil, že si mu blízký spolupracovník prezidenta řekl o úplatek
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Protikorupční policie odložila prověřování výroků podnikatele Andreje Babiše o úplatcích. O ten si mu podle něj řekl blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause.

"Na základě provedeného prověřování jsme v uplynulých dnech došli k závěru, že ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu, a věc byla odložena," řekl Aktuálně.cz mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Babiš v listopadových Otázkách Václava Moravce prohlásil, že si mu v souvislosti se zákonem o biopalivech řekl o úplatek spolumajitel sportovního klubu Erpet Václav Petr.

"Jmenoval se Vašek Petr... majitel Erpetu... Ten říkal, že by něco zařídil," řekl v pořadu ČT Babiš. Více to ale nechtěl rozebírat, protože prý nemá žádné přímé důkazy.

Petr bývá považován za Klausova blízkého člověka z "tenisového" prostředí. Novelu zákona o ochraně ovzduší Klaus vetoval loni v květnu.

Petr: výroky mají poškodit Klause

"Tvrzení pana Babiše, které prý v pořadu zaznělo, o jakémsi požadavku na úplatek, považuji za absolutní nehoráznost," řekl ČTK Petr s tím, že výroky jsou útokem na prezidenta. Pozastavil se navíc nad tím, že Babiš svá slova pronesl v televizním pořadu, aniž měl pro svá tvrzení důkazy.

Dodal, že s Babišem se "de facto nezná" a sešli se prý už před dvěma lety, navíc pouze dvakrát a vždy jen na krátkou dobu.

"Opět opakuji, že tvrzení pana Babiše jednoznačně popírám a domnívám se, že využívá nějakých informací o mé známosti s panem prezidentem ke konstrukcím a účelovým výrokům, které mají za úkol prezidenta poškodit," dodal Petr.

Trestní oznámení za pomluvu však zatím Petr nepodal. 

 

Právě se děje

Další zprávy