Výdaje na sociální podporu loni stouply o 11,9 miliardy

Domácí Domácí
20. 3. 2012 12:39
K nárůstu došlo hlavně kvůli vyšším výdajům na penze, tvrdí ministerstvo práce
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo práce loni vydalo na důchody, nemocenskou, podpory v nezaměstnanosti a další sociální podpory 451,9 miliardy korun, tedy o 11,9 miliardy korun více než v roce 2010.

Za nárůstem celkové sumy stojí hlavně vyšší výdaje na penze. V menší míře pak stouply výdaje na dávky v hmotné nouzi. Naopak klesly u dávek sociální podpory, podpor v nezaměstnanosti, příspěvku na péči a u dávek nemocenského pojištění.

Sdělila to mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Ke konci loňského roku v Česku pobíralo důchod 2,873 milionu lidí, přičemž 2,34 milionu z nich mělo starobní penzi. Na důchodech se vyplatilo 359,1 miliardy korun, předloni to bylo o 21,3 miliardy méně.

Na penze tak v loňském roce putovalo 79,5 procenta všech prostředků na sociální výdaje, o rok dříve to bylo 76,8 procenta, upřesnila mluvčí.

Pomoc v hmotné nouzi si loni vyžádala meziročně o 1,1 miliardy korun více, tedy pět miliard korun. Podle mluvčí bylo důvodem zvýšení počtu domácností, které potřebovaly pomoc.

O sto milionů korun více v porovnání s rokem 2010 šlo i na dávky pro zdravotně postižené, kterým tak bylo loni vyplaceno 1,9 miliardy korun. Z toho téměř 900 milionů byl příspěvek na auto.

Naopak výdaje na státní sociální podporu se díky vládním úsporám snížily o 4,8 miliardy na 36 miliard korun.

Sociální příplatek od počátku loňského roku totiž náleží jen rodinám s postiženým členem, upravil se příspěvek u delší rodičovské i porodné. Meziročně se zvedly jen výdaje u příspěvku na bydlení, a to zhruba o miliardu na 4,6 miliardy.

Výdaje na příspěvek o péči klesly

Na nemocenské, mateřské nebo ošetřovné se vydalo meziročně o 1,3 miliardy korun méně, tedy 21,5 miliardy korun.

Výdaje na příspěvek na péči klesly o 1,5 miliardy na 18,1 miliardy korun. Podepsalo se na tom hlavně snížení nejnižšího příspěvku z 2000 na 800 korun.

Do podpor v nezaměstnanosti putovalo do konce prosince 10,3 miliardy korun, což je zhruba o tři miliardy korun méně než v roce 2010.

"Pokles byl ovlivněn především nižším průměrným počtem uchazečů o zaměstnání s podporou v nezaměstnanosti a snížením průměrné měsíční výše podpory v nezaměstnanosti," uvedla k tomu mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy