Odbory plánují obří protest. Václavák zaplníme, tvrdí

Domácí Domácí
19. 3. 2012 19:40
Mohutná demonstrace namířená vůči vládním škrtům se má uskutečnit 21. dubna. UVNITŘ ANKETA
Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS.
Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS. | Foto: Jan Langer

Praha - S ambiciózním plánem, jak se postavit vládě Petra Nečase, přišli představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů.

Odboráři se pokusí sjednotit všechny dosud roztříštěné protivládní iniciativy a společně uspořádat v sobotu 21. dubna na Václavském náměstí v Praze mohutnou demonstraci. "Věřím, že Václavák jsme schopní zaplnit," prohlásil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Nevyloučil ani možnost stávek, v plánu jsou i akce v dalších městech.

Pokus o spojení se týká například iniciativ typu ProAlt či Holešovská výzva, která dokázala minulý týden dostat do ulic českých měst tisíce lidí. ProAlt plánuje další protest už dnes od 17:00 na pražském Klárově.

"Chceme se postavit do čela všech těchto iniciativ, které protestují proti vládním reformám," řekl Zavadil při odpolední tiskové konferenci.

Odboráři požadují,  aby vláda okamžitě zastavila reformy a podala demisi. "Reformy jsou nutné, ale ne v takové podobě, jako je připravuje tento kabinet," podotkl Zavadil.

"Už je neúnosné, aby se nadále vláda neustále zabývala těmito reformami, aby se mezi sebou neustále štěkala o podobě rozpočtu na rok 2013 a 2014. Jedna část koalice přichází s nějakými návrhy, druhá to neguje. Vždyť to je přece švajneraj," řekl Zavadil.

Podle Zavadila centrála v pondělí zřídila koordinační výbor, který osloví předáky další odborové centrály - Asociace samostatných odborů - i aktivisty z protestujících iniciativ. Domluvit se s nimi chce na společném postupu.

Odboráři kritizují hlavně vládou navrhovaná opatření jako zvýšení daně z přidané hodnoty, zpomalení růstu penzí či propouštění zaměstnanců ve veřejných službách. Podle nich by to Česku neprospělo.

Do stávkové pohotovosti už v pátek vstoupily školské odbory.

Ekonomičtí ministři se shodli na tom, že kabinet by měl plánované schodky rozpočtu dodržet a zemi dál nezadlužovat.

Pondělní protest na pražském Klárově

  • Akci pořádá iniciativa ProAlt ve spolupráci s Akčním spolkem nezaměstnaných, Alternativou zdola, Ne základnám a dalšími organizacemi občanské společnosti.
  • Na demonstraci promluví mimo jiné Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, František Dobšík, předseda školských odborů, Zdeněk Juřík, 1. místopředseda Odborového svazu hasičů, či Stanislav Štech, prorektor Karlovy univerzity.

Kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky budou tak potřeba větší škrty. Vláda o jejich podobě nyní jedná.

Odbory se zamýšlenými kroky nesouhlasí. Navrhují přestat schodek rozpočtu snižovat a stabilizovat ho na nynější úrovni, aby razantní škrtání nebylo potřeba.

Současně největší odborová centrála žádá stopnutí reformy penzí, která by od příštího roku umožnila přesměrovat část odvodů ze státního důchodového systému do vlastního spoření u fondů. Penzijní účet by tak mohl podle odhadů přijít o 20 miliard korun.
Třetím požadavkem odborů je přijetí opatření, která by podpořila ekonomický růst.

O úsporách by zástupci odborů, vlády a zaměstnavatelů spolu měli debatovat v pátek 23. března na tripartitě.

Podle šéfa opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky kabinet ve schopnosti vést sociální dialog selhal a nemá odvahu přiznat, že jeho reformy míří chybným směrem.

Podle místopředsedy strany Zdeňka Škromacha vytváří koalice "sociální nesmír". Sociální demokraté se chtějí v úterý pokusit ve sněmovně vládu svrhnout. Vedení strany v pondělí uvedlo, že pokud se to nepodaří, podpoří demonstraci 21. dubna.

Poslední velký protest na Václavském náměstí uspořádaly odbory loni v květnu. Tehdy na demonstraci proti vládním reformám dorazilo na 40 000 lidí. O tři týdny později se pak konala stávka v dopravě.

Podívejte se, jak vypadala loňská stávka a pochod odborářů Prahou:

 

Právě se děje

Další zprávy