Pojišťovna otevírá náruč Chrenkovi. Navzdory Hegerovi

Radek Nohl Radek Nohl
14. 3. 2012 18:55
Správní rada Metal Aliance rozhodla, že bude jednat o sloučení s ČPZP
Tomáš Chrenek a bývalý premiér Mirek Topolánek.
Tomáš Chrenek a bývalý premiér Mirek Topolánek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - České průmyslové zdravotní pojišťovně se otevírá cesta k vysněné transakci - sloučení s pojišťovnou Metal Aliance.

Členové její správní rady podle informací Aktuálně.cz ve středu rozhodli, že s ní budou dál jednat o fúzi.

Zatímco Oborová zdravotní pojišťovna, které měla také o spojení s Metal Aliance zájem, z boje o jednu z finančně nejstabilnějších pojišťoven vypadla.

"Výsledek hlasování byl jednoznačný. Kromě zástupců státu hlasovali všichni proto, aby se dál jednalo s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou," uvedl zdroj z nitra jednání.

Informaci následně potvrdil i ředitel Metal Aliance Vladimír Kothera. Ten ČTK řekl, že se nyní začnou chystat podklady pro žádost o sloučení.

Hlasovalo se dvakrát

Podle informací Aktuálně.cz si však správní rada nejdříve odhlasovala, že odloží na pozdějí rozhodnutí, s kým bude o sloučení dál jednat.

Po několika minutách ale celou proceduru zrušila a hlasovalo se znovu. Tentokrát už rada rozhodla jednoznačně - Metal Aliance bude dál jednat jen s ČPZP, která vyrostla na základech společnosti patřící do zdravotnické stáje ocelářského magnáta Tomáše Chrenka.

Leoš Heger.
Leoš Heger. | Foto: Vojtěch Marek

"To samo osobě vzbuzuje celou řadu otázek," řekl v reakci mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Byl to právě úřad ministra Leoše Hegera, který se proti fúzi s ČPZP ostře postavil. Heger dokonce prohlásil, že chce prostřednictvím zástupců státu sloučení zabránit.

Boj o vliv

V boji o pojišťovnu Metal Aliance se přitom hraje nejen o finanční stabilitu, vliv ve zdravotnictví, ale především o počet pojištěnců.

Pokud se ČPZP s Metal Aliance sloučí, stane se rázem po Všeobecné zdravotní pojišťovně druhým nejsilnějším hráčem na českém trhu.

"Nemyslíme si, že to je optimální řešení především s ohledem na pacienty a na konkureční prostředí mezi pojišťovnami. Zvažujeme další možnosti," dodal Sršeň.  

 

Právě se děje

Další zprávy